Με το άρθρο 48 (*) του ν.4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), που αφορούσε στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), καθορίσθηκαν ηλικιακά κριτήρια χορήγησης μερίσματος για χήρες και χήρους και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Το 2016 μέσα σε μία ημέρα μηδένισαν το μέρισμα σε χιλιάδες γυναίκες ανεξαρτήτως του πότε έχασαν το σύζυγό τους. Μοναδικό κριτήριο η ηλικία της επιζούσης.
Την 23η Οκτωβρίου 2019, η πρόεδρος Λαμπρινή Σαμαρά και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων Απόστολος Παπαπαρίσης του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α, επισκέφθηκαν τον τότε πρόεδρο του ΔΣ του ΜΤΠΥ κ. Ηλία Μπάρδα, ο οποίος ενημέρωσε ότι τα οικονομικά του ταμείου είναι πλέον ανθηρά και ότι επρόκειτο να περάσουν στο ΔΣ θέμα για άρση των ηλικιακών κριτηρίων για χορήγηση μερίσματος σε χήρες και χήρους.
Δυστυχώς, στο άρθρο 40 (**) του νέου νομοσχεδίου που είναι σε διαβούλευση συνεχίζει να εμπεριέχεται το ίδιο ηλικιακό κριτήριο. χορήγησης μερίσματος. Στο τέλος του άρθρου φαίνεται τι ίσχυε με το νόμο Κατρούγκαλου και τι θα ισχύει (αν ψηφιστεί ως έχει) με το νέο νομοσχέδιο.
Διαφοροποίηση επίσης σε σχέση με τα άλλα επικουρικά και μετοχικά ταμεία υπάρχει και για τα τέκνα ηλικίας μέχρι 24 ετών που στο ΜΤΠΥ απαιτείται να σπουδάζουν ενώ στα υπόλοιπα όχι.
Διερωτώμεθα! Το ΔΣ του ΜΤΠΥ συνεδρίασε; Τι απόφαση πήρε; Ποιο το σκεπτικό του; Αφού το αποθεματικό του ταμείου σύμφωνα με τον τότε πρόεδρο τέλος του 2019 θα είναι 200 εκατ. ευρώ με αυξητική πορεία και το κόστος για τις γυναίκες αυτές δεν ξεπερνά τα 8 εκατ ευρώ ετησίως γιατί δεν έχουν προβεί στην άρση των ηλικιακών κριτηρίων;
Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας νε ενσκήψει στο πρόβλημα, να το εξετάσει, να καλέσει το ΔΣ του ΜΤΠΥ, να διαπιστώσει αν οι ισχυρισμοί μας είναι σωστοί και να πράξει αναλόγως. Το ΜΤΠΥ δεν μπορεί να είναι το μόνο ταμείο που να διατηρεί τα ηλικιακά κριτήρια χορήγησης μερίσματος σε δικαιούχους σύνταξης χηρείας.
Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης
Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α
(*) Άρθρο 48 του ν.4387/2016: «4. Ο χήρος/χήρα δικαιούται μέρισμα εφόσον έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά το χρόνο θανάτου του μετόχου. Εφόσον έχει συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας του/της κατά τον ως άνω χρόνο, δικαιούται μέρισμα για διάστημα τριών (3) ετών, μετά την πάροδο των οποίων η καταβολή μερίσματος αναστέλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του/της. Εφόσον δεν έχει συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας του/της κατά τον ως άνω χρόνο, δικαιούται μέρισμα για διάστημα τριών (3) ετών.
(**) Άρθρο 40 νέου υπό διαβούλευση νομοσχεδίου: «4. Ο χήρος/χήρα δικαιούται μέρισμα εφόσον έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά το χρόνο θανάτου του μετόχου. Εφόσον δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του/της κατά τον ως άνω χρόνο, δικαιούται μέρισμα για διάστημα τριών (3) ετών, μετά την πάροδο των οποίων η καταβολή μερίσματος αναστέλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του/της.