Το γηραιότερο άγριο πτηνό του κόσμου, ηλικίας 70 ετών, γέννησε για 40στή φορά

Το γηραιότερο άγριο πτηνό του κόσμου, ηλικίας 70 ετών, γέννησε για 40στή φορά

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Το γηραιότερο γνωστό αγριοπούλι του κόσμου- ένα άλμπατρος ονόματι Γουίζντομ («σοφία») έκλεισε φέτος τα 70 του χρόνια και γέννησε το 40ό του παιδί.

Το ρεκόρ της Γουίζντομ ξεπερνά τα όσα θεωρούσαν οι επιστήμονες μέχρι στιγμής δεδομένα για το προσδόκιμο ζωής και την αναπαραγωγή των πτηνών.

Η Γουίζντομ ανακαλύφθηκε το 1956, εκτιμώμενη πως τότε ήταν 5 ετών- η ηλικία κατά την οποία τα πτηνά αρχίζουν να αναπαράγονται-, και ενδέχεται να είναι σήμερα πάνω από 70.

Τον περασμένο μήνα εκκολάφθηκε το τελευταίο παιδάκι της Γουίζντομ στη Χαβάη, γεγονός αξιοθαύμαστο αν λάβει κανείς υπόψη την ηλικία της.

Η Γουίζντομ όχι μόνο συνεχίζει να κάνει παιδιά, παρά το γεγονός ότι είναι 70 ετών, αλλά το κάνει και πολύ συχνά, γεννώντας σχεδόν κάθε χρόνο από το 2010, έτος από το οποίο έχει έναν σταθερό σύντροφο, ένα αρσενικό άλμπατρος ονόματι Ακεακαμάι.

Συνήθως, τα άλμπατρος διατηρούν σχέση με έναν και μοναδικό σύντροφο καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής τους, αλλά καθώς η Γουίζντομ έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, φτάνοντας τα 70, αναγκάστηκε να αλλάξει συντρόφους προκειμένου να συνεχίσει να αναπαράγεται.

Η επιστροφή της στη Χαβάη τον Νοέμβριο ήταν ένα συναρπαστικό γεγονός για τους υπεύθυνους του νησιού για την άγρια ζωή, οι οποίοι την παρακολουθούσαν στενά, ελπίζοντας να φτάσει όντως τα 70 και να γεννήσει ένα ακόμη πουλάκι, όπως και έγινε.

«Κάθε χρόνο που η Γουίζντομ επιστρέφει, μαθαίνουμε όλο και περισσότερες πληροφορίες για το πώς και πόσο  μπορούν να ζήσουν τα θαλασσοπούλια και να μεγαλώσουν τα μικρά τους», λέει ο βιολόγος Μπεν Φλιντ.

«Η επιστροφή της όχι μόνο αποτελεί έμπνευση για όσους ασχολούνται με τα πτηνά, αλλά μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς θα προστατεύσουμε αυτά τα είδη και το περιβάλλον τους ώστε να συμβάλλουμε στην μελλοντική τους επιβίωση», επισημαίνει.

Μέχρι και τις αρχές του 21ου αιώνα, οι ειδικοί θεωρούσαν ότι τα άλμπατρος μπορούν να ζήσουν το πολύ για 40 χρόνια.

Η Γουίζντομ, ωστόσο, άλλαξε τα δεδομένα και ανάγκασε τα βιβλία φυσικής ιστορίας να ξαναγραφτούν.

Το 2002, ο βιολόγος Τσάντλερ Ρόμπινς ανακάλυψε ένα άλμπατρος, το «βραχιολάκι» του οποίου χρειαζόταν αλλαγή.

Αιχμαλωτίζοντας το πουλί, το οποίο δεν ήταν άλλο από τη Γουίζντομ, ο Ρόμπινς διαπίστωσε έκπληκτος πως το βραχιολάκι της είχε φορεθεί το 1956 και πως η Γουίζντομ ήταν τουλάχιστον 51 ετών.

Οι περισσότερες πληροφορίες που γνωρίζουν οι άνθρωποι για τα πτηνά έχουν συλλεχθεί κατά τα διαστήματα που τα πτηνά επιστρέφουν στις «αποικίες» τους στη στεριά για να βρουν ταίρι και να μεγαλώσουν τα μικρά τους- διαστήματα που καταλαμβάνουν, όμως, μόνο το 10% του χρόνου τους στη γη.

Το επίτευγμα της Γουίζντομ καθίσταται ακόμη πιο αξιοθαύμαστο, εάν λάβει κανείς υπόψη τους κινδύνους που διατρέχουν τα άλμπατρος- είτε πρόκειται για καταιγίδες, τσουνάμι και τους θηρευτές τους όπως οι καρχαρίες, είτε για την μόλυνση του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο.

Τα άλμπατρος συνήθως δε γεννούν κάθε χρόνο, και όταν το κάνουν, γεννούν μόλις ένα αυγό, καθιστώντας κάθε νεοσσό που προκύπτει πολύτιμο για την επιβίωση του είδους.

Ο θρύλος της Γουίζντομ, που φέρεται να έχει γεννήσει περίπου 40 μικρά σε όλη της την μέχρι τώρα ζωή, την έχει κάνει γνωστή παγκοσμίως μέσω του ίντερνετ.

Στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Χαβάη, τα άλμπατρος αποτελούν σημαντικό κομμάτι της τοπικής κουλτούρας, καθώς θεωρείται πως συμβολίζουν το θεό Λόνο, θεό της βροχής, της γονιμότητας και της  μουσικής.

ΠΗΓΗ: INDEPENDENT 

Δείτε Επίσης

Σε νέα υψηλά επίπεδα το ηλεκτρικό ρεύμα αύριο
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε νέα υψηλά επίπεδα το ηλεκτρικό ρεύμα αύριο

Σε νέα υψηλά επίπεδα το ηλεκτρικό ρεύμα αύριο Σε υψηλά επίπεδα “σκαρφαλώνουν, αύριο Τρίτη οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η μέση τιμή

Διαβάστε περισσότερα »
ΟΑΕΔ: Οριστικοί πίνακες του προγράμματος επιταγών αγοράς βιβλίων 2021
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΑΕΔ: Οριστικοί πίνακες του προγράμματος επιταγών αγοράς βιβλίων 2021

ΟΑΕΔ: Οριστικοί πίνακες του προγράμματος επιταγών αγοράς βιβλίων 2021 Αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr οι οριστικοί πίνακες δικαιούχων, αποκλειομένων και παρόχων βιβλιοπωλείων-εκδοτικών οίκων του προγράμματος χορήγησης Επιταγών αγοράς βιβλίων για το έτος 2021.

Διαβάστε περισσότερα »
ΑΑΔΕ: Τέσσερις νέες ψηφιακές εφαρμογές για τους φορολογούμενους
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΑΔΕ: Τέσσερις νέες ψηφιακές εφαρμογές για τους φορολογούμενους

ΑΑΔΕ: Τέσσερις νέες ψηφιακές εφαρμογές για τους φορολογούμενους   Όσα θα μπορούν να κάνουν με λίγα «κλικ» και χωρίς ταλαιπωρία οι πολίτες Ψηφιακές εφαρμογές που δίνουν τη δυνατότητα στους φορολογούμενους

Διαβάστε περισσότερα »
«Ανοίγει παράθυρο» για νέες παροχές - Στο τραπέζι κοινωνικό μέρισμα και φοροαπαλλαγές
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ανοίγει παράθυρο» για νέες παροχές – Στο τραπέζι κοινωνικό μέρισμα και φοροαπαλλαγές

«Ανοίγει παράθυρο» για νέες παροχές – Στο τραπέζι κοινωνικό μέρισμα και φοροαπαλλαγές   «Ανοίγει παράθυρο» για επιπλέον μέτρα στήριξης σε ευάλωτα νοικοκυριά και νέες παροχές: Αν και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υιοθετήσει λόγω

Διαβάστε περισσότερα »
Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας πολλών ταχυτήτων - Τι ισχύει ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας πολλών ταχυτήτων – Τι ισχύει ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος

Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας πολλών ταχυτήτων – Τι ισχύει ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος   Τέλη κυκλοφορίας… πολλών ταχυτήτων καλούνται να πληρώσουν οι κάτοχοι οχημάτων για το 2022: Η

Διαβάστε περισσότερα »
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ   Στα πλαίσια του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου της ΕΕΠΕΚ για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, παρουσιάστηκε ένα δίωρο εργαστήριο με θέμα

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida