Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Θα μπορούσαμε να έχουμε κλειδωμένη ισοτιμία, αν γυρίζαμε στην δραχμή;

3λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Θα μπορούσαμε να έχουμε κλειδωμένη ισοτιμία, αν γυρίζαμε στην δραχμή;
epa04547273 An illustration picture shows a one euro coin in water, which reflects the Greek flag, in Schwerin, Germany, 05 January 2015. The situation in Greece and the monetary policy of the ECB have caused the commom currency euro to drop to its lowest rate since 2006. EPA/JENS BUETTNER

Ο έγκριτος δημοσιογράφος κ. Νίκος Ιγγλέσης απαντά σε πρόσφατο άρθρο του Άρη Οικονόμου, που δημοσιεύθηκε στο analyst.gr με τίτλο…

“Ρυθμιζόμενη ελεύθερη ισοτιμία”.

Στο αρχικό ερώτημα: “Εάν η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να μηδενίσει το χρέος της, να μην εφαρμόζει τα Μνημόνια, καθώς επίσης να έχει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της, σε τι αλήθεια θα της δημιουργούσε πρόβλημα η παραμονή της στην Ευρωζώνη;” απαντάει, μέσα στο κείμενο, ο αρθρογράφος του Analyst.gr : “Προφανώς σε τίποτα τόσο σημαντικό”.

Μέγα λάθος. Η έξοδος από την Ευρωζώνη και η εισαγωγή εθνικού νομίσματος επιτρέπει την αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία και τη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη.

Η “ρυθμιζόμενη ελεύθερη ισοτιμία”, ένας ακόμη νεολογισμός για να επιτείνουμε τη σύγχυση, μπορεί να είναι ή ελεύθερη ή ρυθμιζόμενη. Στην περίπτωση της Ελλάδας μια κεντρικά καθορισμένη (ρυθμισμένη) ισοτιμία πρέπει να συνοδεύεται από απαγόρευση της ελεύθερης εξαγωγής κεφαλαίων. Αυτό δε συνέβαινε στην περίπτωση της Αργεντινής.

Κάθε επιχείρηση ή ιδιώτης μπορούσε να μετατρέπει τα πέσος σε δολάρια (ισοτιμία ένα προς ένα) και να τα στέλνει σε μια τράπεζα του εξωτερικού. Η Αργεντινή δε χρεοκόπησε λόγω της “κλειδωμένης” ισοτιμίας, αλλά λόγω της ελεύθερης διακίνησης των κεφαλαίων που της στέρησαν τα συναλλαγματικά της αποθέματα και δε μπορούσε να αποπληρώνει τα δάνεια του ΔΝΤ και των άλλων πιστωτών της, σε συνάλλαγμα.

Άρα δεν αποτελεί αρνητικό παράδειγμα σύνδεσης ενός νομίσματος μ’ ένα άλλο.

Η Κίνα έχει “κλειδωμένη” την ισοτιμία του γιουάν με το δολάριο, αλλά την αναπροσαρμόζει συχνά λόγω των τεράστιων εισαγωγών και εξαγωγων κεφαλαίων που κάνει. Κινείται ως παγκόσμιος επενδυτής.

Τέλος ο αρθρογράφος αναφέρει ότι : ” Οι δανειστές μας δεν έχουν κανένα λόγο να συνεχίζουν να μας δανείζουν χρήματα “, άρα θα μας βγάλουν από την Ευρωζώνη. Ακόμα ένα μεγάλο λάθος. Οι δανειστές δε δίνουν λεφτά στους Έλληνες αλλά στους εαυτούς τους, ανακυκλώνοντας το χρέος. Μας δίνουν ένα δάνειο για να πληρώσουμε τη δόση ενός προηγούμενου που λήγει, ενώ παράλληλα λεηλατούν τη χώρα. Αν δε μας δώσουν δάνειο δε θα αποπληρώσουμε το χρέος και θα χάσουν τα λεφτά τους. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά. Τα υπόλοιπα είναι για να τρομοκρατείται ο κόσμος.

Πηγή

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο