Ο νεαρός Πέτρος Καρυπίδης καλλιεργεί βιολογικά μπλε μύρτιλα έξω από το Αμύνταιο και είναι τόσο νόστιμα και ποιοτικά, ώστε εξάγει σχεδόν όλη την παραγωγή στον τόπο καταγωγής τους, τη βόρεια Ευρώπη.
Πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια, ένας τελειόφοιτος Πληροφορικής από το Αμύνταιο Φλώρινας, ο Πέτρος Καρυπίδης, αναλαμβάνει ως εργασία με τους συμφοιτητές του ένα business plan για το άγριο, αυτοφυές μύρτιλο (Vaccinium myrtillus), που αφθονεί στη βόρεια Ελλάδα. Αυτό ήταν: η ιδέα της καλλιέργειας του μύρτιλου ενθουσίασε τον νεαρό φοιτητή. Μετά την αποφοίτησή του φεύγει για μεταπτυχιακά και εργασία στη Σουηδία για τέσσερα χρόνια, μα τα ζουμερά μύρτιλα δεν μπορεί να τα βγάλει από τον νου του. Όσο ζει στη Σουηδία, αγοράζει τεμάχια καλλιεργήσιμης γης στο Αμύνταιο, με σκοπό να ξεκινήσει την καλλιέργειά τους στα πάτρια εδάφη, όταν επιστρέψει. Μετά τις πρώτες προσπάθειες, τελικώς το 2013 αρχίζει να καλλιεργεί, συστηματικά πλέον, τα μπλε μύρτιλα (Vaccinium corymbosum) που εισάγει από τις ΗΠΑ, είδος συγγενικό του αυτοφυούς ευρωπαϊκού, που βγάζει τους καρπούς σε τσαμπί. Μέχρι σήμερα τα φυτά του είναι από τα λίγα του είδους τους στην Ελλάδα. Ο Πέτρος πλέον καλλιεργεί πάνω από 15 διαφορετικές ποικιλίες βιολογικών μύρτιλων σε συνολικά 18 στρέμματα, με την επωνυμία EcoBlueberries. «Όταν αναλάβεις να καλλιεργήσεις κάτι ξεχωριστό, αν δεν είναι βιολογικό, δεν αξίζει να το προσπαθήσεις», υποστηρίζει, αν και είναι κοστοβόρα επιλογή.
Ο Πέτρος Καρυπίδης σε ένα από τα παραγωγικότερα μυρτιλοχώραφά του.
Κάθε εμπόδιο για καλό
Το 2017 πλήττει την περιοχή η μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο λιγνίτη της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα το μισό χωριό του Πέτρου, οι Ανάργυροι, να χαθεί, σε μεγάλο βαθμό, κυριολεκτικά στα έγκατα της γης. Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας των καρπών που βρίσκονται στους Αναργύρους, όπως και το σπίτι του, παθαίνουν σοβαρότατες ζημιές και εγκαταλείπονται για πάντα, για λόγους ασφαλείας. Αναγκάζεται να κατασκευάσει νέες, σε ένα από τα κτήματά του με μύρτιλα, και συνεχίζει εκεί την επεξεργασία, παρά το σοκ από το πλήγμα – για το οποίο δεν έχει αποζημιωθεί. Δεν το βάζει κάτω, ωστόσο, και συνεχίζει τις φυτεύσεις, στην πλήρως καθετοποιημένη πλέον εταιρεία του, αφού έχει περάσει και στη μεταποίηση (συσκευασία, τυποποίηση σε μαρμελάδα και χυμό, συντήρηση και ψύξη).
Η ετήσια παραγωγή φτάνει τους 20 τόνους και αυξάνεται σταθερά, με προσδοκία να ξεπεράσει την επόμενη τριετία τους 35-40 τόνους. Παράλληλα, ο ίδιος δίνει την τεχνογνωσία και την τεχνική υποστήριξη και συμβουλευτική σε μια ομάδα καλλιεργητών βιολογικού μύρτιλου της ευρύτερης περιοχής και απορροφά την παραγωγή τους.
Αυτό το διάστημα, περισσότεροι από 30 εποχικοί εργαζόμενοι αναλαμβάνουν τη συγκομοιδή στα χωράφια των αναργύρων Αμύνταιου.
Εξάγοντας μύρτιλα… στην πατρίδα τους
Η συγκομιδή ξεκινά στα μέσα Ιουνίου, όταν ο καρπός έχει αποκτήσει βαθύ μπλε, σκούρο χρώμα, και ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουλίου. Σχεδόν όλη η παραγωγή εξάγεται, και μάλιστα σε χώρες που ήδη παράγουν μύρτιλα (Γερμανία και Αγγλία), ενώ ξεκίνησε με ιδιαίτερη επιτυχία η πώληση σε χώρες όπως το Μπαχρέιν και η Σιγκαπούρη. Ενδιαφέρον δείχνουν ήδη το Κουβέιτ και το Χονγκ Κονγκ. Μέχρι να τελειώσει η συνομιλία μας, έρχεται μια κλήση στο κινητό του Πέτρου, που τον γεμίζει χαμόγελα. Το Ντουμπάι μόλις έκανε την πρώτη και σημαντικά μεγάλη παραγγελία, εγκαινιάζοντας μια νέα συνεργασία. Στην άμαθη στο μύρτιλο ελληνική αγορά διοχετεύεται μόλις ένας τόνος φρούτου.
Η EcoBlueberries διαθέτει βιολογική πιστοποίηση Cosmocert καθώς και την Global GAP για τη χρήση ορθών καλλιεργητικών πρακτικών. Άμεσα αναμένει και την πιστοποίηση GRASP, που αφορά την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία των εργαζομένων. Στο μέλλον, ο στόχος του Πέτρου Καρυπίδη είναι η αύξηση της παραγωγής του μπλε μύρτιλου και η καλλιέργεια και άλλων ειδών μούρων – ήδη έχει ξεκινήσει με σμέουρα και βατόμουρα, που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, και θα ακολουθήσουν οι φράουλες.
Τα νωπά μύρτιλα EcoBlueberries κυκλοφορούν σε συσκευασίες των 125 γρ. με δύο ετικέτες, ΕcoBlueberries και DeliBlue, και τα παραγγέλνουμε αποκλειστικά από το e-shop της εταιρείας: www.ecoblueberries.com/shop. Όλα τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας, όπως χυμός μύρτιλου, μαρμελάδες, αλείμματα, τσάι από ξερά φύλλα μύρτιλων, τα βρίσκουμε τόσο στο e-shop όσο και σε επιλεγμένα καταστήματα, ε Γλυκάνισος, Α2, Biohouse κ.α.
*To άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο Ιουλίου, τεύχος 159. Bιβη Κωνσταντινίδου- Kathimerini.gr