Συντάξεις: Οι πληρωμές για αυξήσεις και αναδρομικά αποστράτων [πίνακες]

Eordaialive Team
5λ ανάγνωσης
Συντάξεις: Οι πληρωμές για αυξήσεις και αναδρομικά αποστράτων [πίνακες]

Πληρωμές σε μία δόση με αυξήσεις και αναδρομικά ως και 27 μηνών από την κατάργηση των μειώσεων στα μερίσματα που λαμβάνουν από τα μετοχικά τους ταμεία έρχονται Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο για 120.000 απόστρατους.

 

Οι μηνιαίες αυξήσεις που θα λάβουν οι απόστρατοι είναι ανάλογα με το βαθμό αποστρατείας και τα έτη υπηρεσίας από 10 ως 20 ευρώ για χαμηλόβαθμους απόστρατους αξιωματικούς και φτάνουν ως και 89 ευρώ για υψηλόβαθμους.

Τα δε αναδρομικά που «μετρούν» 27 μήνες, από 1ης/1/2021 ως και τον Μάρτιο του 2023, κυμαίνονται μεταξύ των 270 ευρώ και 2.403 ευρώ.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μετά την ψήφιση του Νόμου 5018/2023 του υπουργείου Αμυνας, με τον οποίο καταργήθηκε η μείωση 5% ως 20% που είχαν στα μερίσματά τους από το Νόμο 4093/12, οι διοικήσεις των τριών μετοχικών ταμείων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού) έχουν προγραμματίσει ήδη τις πληρωμές με τα αυξημένα μερίσματα και τα αναδρομικά που αναλογούν στους απόστρατους με έναρξη από 1ης/1/2021 ως και τον Μάρτιο του 2023.

Χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.»: Οι απόστρατοι θα λάβουν αυξήσεις και αναδρομικά από την κατάργηση των μειώσεων ως εξής:

1 Οι απόστρατοι που λαμβάνουν μέρισμα και ενίσχυση (ΕΚΟΕΜΣ) από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού θα πληρωθούν στις 24 Φεβρουαρίου τα μερίσματα μηνός Μαρτίου με τις αυξήσεις και καταβάλλεται προσπάθεια ώστε εντός του Μαρτίου με ξεχωριστή πίστωση ή μαζί με το μέρισμα Απριλίου να πληρωθούν και τα αναδρομικά των αυξήσεων από 1ης/1/2021. Αν δεν καταστεί εφικτό, τότε τα αναδρομικά θα πληρωθούν τον Απρίλιο.

2 Οι απόστρατοι που λαμβάνουν μέρισμα και ενίσχυση (ΕΚΟΕΜΑ) από το Μετοχικό Ταμείο της Αεροπορίας θα πληρωθούν σε μία δόση την αύξηση που προκύπτει στα ποσά τους από την κατάργηση των μειώσεων και τα αναδρομικά από 1ης/1/2021 με την πληρωμή του μερίσματος αρχές Απριλίου (3-4 του μήνα). Υπάρχει ωστόσο ένα μικρό ενδεχόμενο στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα να επισπευσθούν οι πληρωμές, ίσως και εντός του Μαρτίου.

3 Οι απόστρατου που λαμβάνουν μέρισμα και ενίσχυση (ΕΚΟΕΜΝ) από το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού θα πληρωθούν την αύξηση στο μέρισμα Απριλίου, με καταβολή τέλος Μαρτίου, ενώ όπως ανακοινώθηκε από το Ταμείο για τα αναδρομικά καταβάλλονται προσπάθειες υλοποίησης της εν λόγω καταβολής στις αρχές Απριλίου.

Παραδείγματα

Οι αυξήσεις, όπως και τα αναδρομικά είναι συνάρτηση των μειώσεων που είχαν. Επειδή οι περικοπές ήταν κλιμακωτές με 5%, 10%, 15% και 20%, οι αυξήσεις που θα δουν οι απόστρατοι θα είναι ανάλογες των μειώσεων. Οι περισσότεροι πάντως είναι στις μεσαίες κλίμακες μειώσεων και θα δουν αυξήσεις 10% και 15% με τα ανάλογα αναδρομικά.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους πίνακες που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.»:

* Απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας με βαθμό Α/ΓΕΑ παίρνει 503 ευρώ και έχει μείωση 15% (-89 ευρώ). Με την κατάργηση της μείωσης από αρχές Απριλίου το μέρισμα θα αυξηθεί κατά 89 ευρώ στα 592 ευρώ, ενώ θα πάρει αναδρομικά 2.403 ευρώ.

* Απόστρατος Στρατού Ξηράς που παίρνει 330 από μέρισμα και ενίσχυση 388 ευρώ έχει κράτηση 58 ευρώ (15%). Με την κατάργηση της μείωσης το μέρισμα με το ΕΚΟΕΜΣ θα αυξηθούν κατά 58 ευρώ από τις 24 Φεβρουαρίου και το ποσό θα διαμορφωθεί στα 388 ευρώ. Τα αναδρομικά που δικαιούται από 1ης/1/2021 ανέρχονται σε 1.566 ευρώ.

* Απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού με αρχικό μέρισμα και ΕΚΟΕΜΝ 470 ευρώ έχει μείωση 15% (-71 ευρώ) από το Νόμο 4093 και παίρνει 399 ευρώ. Με την κατάργηση της κράτησης θα έχει έμμεση αύξηση κατά 71 ευρώ στο μέρισμα του Απριλίου, το οποίο θα επανέλθει στα 470 ευρώ, ενώ θα πάρει αναδρομικά 1.917 ευρώ.

Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Συντάξεις: Οι πληρωμές για αυξήσεις και αναδρομικά αποστράτων [πίνακες]

 

 

 

 

 

eleftherostypos.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!