Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Συμφωνία: Η Τουρκία αναγνωρίζει τους Ταλιμπάν ως νόμιμη κυβέρνηση – Αποσύρεται ο τουρκικός Στρατός & πηγαίνει η SADAT στην Καμπούλ

6λ ανάγνωσης
Συμφωνία: Η Τουρκία αναγνωρίζει τους Ταλιμπάν ως νόμιμη κυβέρνηση - Αποσύρεται ο τουρκικός Στρατός & πηγαίνει η SADAT στην Καμπούλ

Για προσχέδιο συμφωνίας Τουρκίας και Κατάρ με Ταλιμπάν τόσο για το αεροδρόμιο της Καμπούλ όσο και για επιμέρους ζητήματα κάνουν λόγο Τούρκοι αξιωματούχοι.

To προσχέδιο συμφωνίας δείχνει πως πρόκειται για μία καθαρή συμφωνία μεταξύ συμμαχικών χωρών. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ζητούσαν οι ΗΠΑ από την Άγκυρα γι αυτό και ο τουρκικός Στρατός αποχώρησε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι επιβεβαιώνουν πως οι Τούρκοι αναλαμβάνουν την διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Η Άγκυρα θα διατηρήσει την παρουσία της στην Καμπούλ ώστε να διασφαλίσει τα πολιτικά και εμπορικά συμφέροντα της μαζί με υποστήριξη από το Κατάρ. Από την άλλη, οι Ταλιμπάν αναζητούν την διεθνή αναγνώριση.

Προσχέδιο συμφωνίας Τουρκίας-Ταλιμπάν

“Η Τουρκία και το Κατάρ θα επιχειρούν από κοινού στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, με την Άγκυρα να παρέχει ασφάλεια μέσω ιδιωτικής εταιρείας, σύμφωνα με προσχέδιο συμφωνίας με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν” αποκάλυψαν στο ΜΜΕ Middle East Eye (MEE) δύο πηγές εξοικειωμένες με το θέμα .

Το προσχέδιο της συμφωνίας θα οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρέπει ακόμη να εγκρίνει τη συμφωνία.

Αναμένεται να έχει διαβουλεύσεις για το θέμα με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Τουρκία ολοκλήρωσε την απόσυρση των στρατευμάτων της από το αεροδρόμιο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αφού οι συνομιλίες με την ηγεσία των Ταλιμπάν δεν κατέληξαν σε μια συμφωνία που θα επέτρεπε στην Άγκυρα να συνεχίσει να στέλνει στρατιώτες στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, όπως ήθελε.

Εδώ και εβδομάδες, η Τουρκία διερευνά τη δυνατότητα να παρέχει ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μόλις αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα.

Τι περιλαμβάνει η Συμφωνία

Ο Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι οι Ταλιμπάν είχαν προσφέρει στην Τουρκία την ευκαιρία να διαχειριστεί το αεροδρόμιο, αλλά συνέχισε να επιμένει να παρέχει ασφάλεια με δικούς του δυνάμεις.

Ωστόσο, και οι δύο πλευρές έχουν πλέον καταλήξει σε ένα προσχέδιο συμφωνίας που θα μπορούσε να επιλύσει το ζήτημα.

Τα κύρια σημεία του προσχεδίου συμφωνίας περιλαμβάνουν:

  • Η Τουρκία αναγνωρίζει τους Ταλιμπάν ως την νόμιμη κυβέρνηση του Αφγανιστάν
  • Τουρκία και Κατάρ θα λειτουργούν το αεροδρόμιο ως κοινοπραξία
  • Η Άγκυρα θα παρέχει ασφάλεια μέσω ιδιωτικής εταιρείας, το προσωπικό της οποίας θα αποτελείται από πρώην Τούρκους στρατιώτες και αστυνομικούς. Προφανώς εδώ μιλάμε για την ιδιωτική μισθοφορική εταιρεία SADAT των Τούρκων.
  • Πρόσθετα μέλη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων θα επιχειρούν με πολιτική περιβολή για να προστατέψουν το τουρκικό τεχνικό προσωπικό, δεν θα βγαίνουν εκτός της περιμέτρου του αεροδρομίου.
  • Ένα εκκρεμή ζήτημα είναι ότι η πρώην αφγανική κυβέρνηση είχε ήδη αναθέσει τη σύμβαση για το αεροδρόμιο τον περασμένο Οκτώβριο σε κοινοπραξία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι Ταλιμπάν θα πρέπει να κάνουν μια ξεχωριστή συμφωνία μαζί τους.

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η διατήρηση της παρουσίας στο Αφγανιστάν θα τους βοηθήσει να προστατεύσουν τα τουρκικά εμπορικά και πολιτικά συμφέροντα στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής εισροής ενός κύματος προσφύγων στην Τουρκία ζητώντας άσυλο στην Ευρώπη.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ θα μπορούσε να συνεχίσει να διευκολύνει την ξένη βοήθεια και τις επενδύσεις στη χώρα κατά τη μεταβατική περίοδο και να εξασφαλίσει σχετική σταθερότητα στην πόλη.

Αποσύρεται ο τουρκικός Στρατός από το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Οι πρώτοι Τούρκοι στρατιώτες αποχώρησαν από το Αφγανιστάν με πτήση των Τουρκικών Αερογραμμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζονται δύο ακόμη επιχειρήσεις απομάκρυνσης Τούρκων στρατιωτών από το Αφγανιστάν με αεροπλάνα.

Σημειώνουμε πως ενώ οι Ταλιμπάν ζήτησαν από Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ, ζήτησαν ο τουρκικός στρατός να αποσυρθεί πλήρως μέχρι την προθεσμία της 31ης Αυγούστου.

Με δήλωσή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ είπε ότι «παρά την μεγάλη ένταση και τις έκτακτες συνθήκες στο αεροδρόμιο, το προσωπικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εφαρμόσει το σχέδιο χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις».

Ευχαρίστησε «τους φίλους και τους αδελφούς μας στο Πακιστάν και το Τατζικιστάν για την υποστήριξή τους στις δραστηριότητές μας, καθώς και τους συμμάχους μας με τους οποίους συνεργαζόμαστε στην περιοχή. Σε συντονισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών και τα σχετικά όργανα, οι δραστηριότητές μας συνεχίζονται στο πλαίσιο των τρεχόντων σχεδίων εκκένωσης».

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι:

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας, που υπηρετούν στο Αφγανιστάν και συμβάλλουν στην ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα του φιλικού και αδελφικού Αφγανικού λαού, εκπλήρωσαν με επιτυχία ένα άλλο έργο.

Συγχαίρουμε τους ήρωες στρατιώτες μας. Οι στρατιώτες μας, που έχουν υπηρετήσει την στρατιωτική θητεία τους εκεί επιστρέφουν στην πατρίδα μας. Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του Αφγανικού λαού. Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος φίλος, αδελφός και σύμμαχος”.

 

 

 

 

 

πηγή

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *