Συμφωνία: Η Τουρκία αναγνωρίζει τους Ταλιμπάν ως νόμιμη κυβέρνηση – Αποσύρεται ο τουρκικός Στρατός & πηγαίνει η SADAT στην Καμπούλ

Συμφωνία: Η Τουρκία αναγνωρίζει τους Ταλιμπάν ως νόμιμη κυβέρνηση - Αποσύρεται ο τουρκικός Στρατός & πηγαίνει η SADAT στην Καμπούλ

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Για προσχέδιο συμφωνίας Τουρκίας και Κατάρ με Ταλιμπάν τόσο για το αεροδρόμιο της Καμπούλ όσο και για επιμέρους ζητήματα κάνουν λόγο Τούρκοι αξιωματούχοι.

To προσχέδιο συμφωνίας δείχνει πως πρόκειται για μία καθαρή συμφωνία μεταξύ συμμαχικών χωρών. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ζητούσαν οι ΗΠΑ από την Άγκυρα γι αυτό και ο τουρκικός Στρατός αποχώρησε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι επιβεβαιώνουν πως οι Τούρκοι αναλαμβάνουν την διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Η Άγκυρα θα διατηρήσει την παρουσία της στην Καμπούλ ώστε να διασφαλίσει τα πολιτικά και εμπορικά συμφέροντα της μαζί με υποστήριξη από το Κατάρ. Από την άλλη, οι Ταλιμπάν αναζητούν την διεθνή αναγνώριση.

Προσχέδιο συμφωνίας Τουρκίας-Ταλιμπάν

“Η Τουρκία και το Κατάρ θα επιχειρούν από κοινού στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, με την Άγκυρα να παρέχει ασφάλεια μέσω ιδιωτικής εταιρείας, σύμφωνα με προσχέδιο συμφωνίας με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν” αποκάλυψαν στο ΜΜΕ Middle East Eye (MEE) δύο πηγές εξοικειωμένες με το θέμα .

Το προσχέδιο της συμφωνίας θα οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρέπει ακόμη να εγκρίνει τη συμφωνία.

Αναμένεται να έχει διαβουλεύσεις για το θέμα με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Τουρκία ολοκλήρωσε την απόσυρση των στρατευμάτων της από το αεροδρόμιο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αφού οι συνομιλίες με την ηγεσία των Ταλιμπάν δεν κατέληξαν σε μια συμφωνία που θα επέτρεπε στην Άγκυρα να συνεχίσει να στέλνει στρατιώτες στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, όπως ήθελε.

Εδώ και εβδομάδες, η Τουρκία διερευνά τη δυνατότητα να παρέχει ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μόλις αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα.

Τι περιλαμβάνει η Συμφωνία

Ο Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι οι Ταλιμπάν είχαν προσφέρει στην Τουρκία την ευκαιρία να διαχειριστεί το αεροδρόμιο, αλλά συνέχισε να επιμένει να παρέχει ασφάλεια με δικούς του δυνάμεις.

Ωστόσο, και οι δύο πλευρές έχουν πλέον καταλήξει σε ένα προσχέδιο συμφωνίας που θα μπορούσε να επιλύσει το ζήτημα.

Τα κύρια σημεία του προσχεδίου συμφωνίας περιλαμβάνουν:

  • Η Τουρκία αναγνωρίζει τους Ταλιμπάν ως την νόμιμη κυβέρνηση του Αφγανιστάν
  • Τουρκία και Κατάρ θα λειτουργούν το αεροδρόμιο ως κοινοπραξία
  • Η Άγκυρα θα παρέχει ασφάλεια μέσω ιδιωτικής εταιρείας, το προσωπικό της οποίας θα αποτελείται από πρώην Τούρκους στρατιώτες και αστυνομικούς. Προφανώς εδώ μιλάμε για την ιδιωτική μισθοφορική εταιρεία SADAT των Τούρκων.
  • Πρόσθετα μέλη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων θα επιχειρούν με πολιτική περιβολή για να προστατέψουν το τουρκικό τεχνικό προσωπικό, δεν θα βγαίνουν εκτός της περιμέτρου του αεροδρομίου.
  • Ένα εκκρεμή ζήτημα είναι ότι η πρώην αφγανική κυβέρνηση είχε ήδη αναθέσει τη σύμβαση για το αεροδρόμιο τον περασμένο Οκτώβριο σε κοινοπραξία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι Ταλιμπάν θα πρέπει να κάνουν μια ξεχωριστή συμφωνία μαζί τους.

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η διατήρηση της παρουσίας στο Αφγανιστάν θα τους βοηθήσει να προστατεύσουν τα τουρκικά εμπορικά και πολιτικά συμφέροντα στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής εισροής ενός κύματος προσφύγων στην Τουρκία ζητώντας άσυλο στην Ευρώπη.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ θα μπορούσε να συνεχίσει να διευκολύνει την ξένη βοήθεια και τις επενδύσεις στη χώρα κατά τη μεταβατική περίοδο και να εξασφαλίσει σχετική σταθερότητα στην πόλη.

Αποσύρεται ο τουρκικός Στρατός από το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Οι πρώτοι Τούρκοι στρατιώτες αποχώρησαν από το Αφγανιστάν με πτήση των Τουρκικών Αερογραμμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζονται δύο ακόμη επιχειρήσεις απομάκρυνσης Τούρκων στρατιωτών από το Αφγανιστάν με αεροπλάνα.

Σημειώνουμε πως ενώ οι Ταλιμπάν ζήτησαν από Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ, ζήτησαν ο τουρκικός στρατός να αποσυρθεί πλήρως μέχρι την προθεσμία της 31ης Αυγούστου.

Με δήλωσή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ είπε ότι «παρά την μεγάλη ένταση και τις έκτακτες συνθήκες στο αεροδρόμιο, το προσωπικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εφαρμόσει το σχέδιο χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις».

Ευχαρίστησε «τους φίλους και τους αδελφούς μας στο Πακιστάν και το Τατζικιστάν για την υποστήριξή τους στις δραστηριότητές μας, καθώς και τους συμμάχους μας με τους οποίους συνεργαζόμαστε στην περιοχή. Σε συντονισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών και τα σχετικά όργανα, οι δραστηριότητές μας συνεχίζονται στο πλαίσιο των τρεχόντων σχεδίων εκκένωσης».

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι:

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας, που υπηρετούν στο Αφγανιστάν και συμβάλλουν στην ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα του φιλικού και αδελφικού Αφγανικού λαού, εκπλήρωσαν με επιτυχία ένα άλλο έργο.

Συγχαίρουμε τους ήρωες στρατιώτες μας. Οι στρατιώτες μας, που έχουν υπηρετήσει την στρατιωτική θητεία τους εκεί επιστρέφουν στην πατρίδα μας. Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του Αφγανικού λαού. Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος φίλος, αδελφός και σύμμαχος”.

 

 

 

 

 

πηγή

Δείτε Επίσης

ΑΑΔΕ: Τέσσερις νέες ψηφιακές εφαρμογές για τους φορολογούμενους
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΑΔΕ: Τέσσερις νέες ψηφιακές εφαρμογές για τους φορολογούμενους

ΑΑΔΕ: Τέσσερις νέες ψηφιακές εφαρμογές για τους φορολογούμενους   Όσα θα μπορούν να κάνουν με λίγα «κλικ» και χωρίς ταλαιπωρία οι πολίτες Ψηφιακές εφαρμογές που δίνουν τη δυνατότητα στους φορολογούμενους

Διαβάστε περισσότερα »
«Ανοίγει παράθυρο» για νέες παροχές - Στο τραπέζι κοινωνικό μέρισμα και φοροαπαλλαγές
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ανοίγει παράθυρο» για νέες παροχές – Στο τραπέζι κοινωνικό μέρισμα και φοροαπαλλαγές

«Ανοίγει παράθυρο» για νέες παροχές – Στο τραπέζι κοινωνικό μέρισμα και φοροαπαλλαγές   «Ανοίγει παράθυρο» για επιπλέον μέτρα στήριξης σε ευάλωτα νοικοκυριά και νέες παροχές: Αν και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υιοθετήσει λόγω

Διαβάστε περισσότερα »
Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας πολλών ταχυτήτων - Τι ισχύει ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας πολλών ταχυτήτων – Τι ισχύει ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος

Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας πολλών ταχυτήτων – Τι ισχύει ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος   Τέλη κυκλοφορίας… πολλών ταχυτήτων καλούνται να πληρώσουν οι κάτοχοι οχημάτων για το 2022: Η

Διαβάστε περισσότερα »
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ   Στα πλαίσια του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου της ΕΕΠΕΚ για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, παρουσιάστηκε ένα δίωρο εργαστήριο με θέμα

Διαβάστε περισσότερα »
Φώφη Γεννηματά: Πέρασαν οι πρώτες δύσκολες ώρες – Μέχρι πότε θα παραμένει στο νοσοκομείο
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φώφη Γεννηματά: Πέρασαν οι πρώτες δύσκολες ώρες – Μέχρι πότε θα παραμένει στο νοσοκομείο

Φώφη Γεννηματά: Πέρασαν οι πρώτες δύσκολες ώρες – Μέχρι πότε θα παραμένει στο νοσοκομείο Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό και θα νοσηλεύεται ακόμα για ένα μικρό χρονικό διάστημα

Διαβάστε περισσότερα »
Επιστρεπτέες προκαταβολές: Έρχεται ο λογαριασμός - Ποιοι και πόσα θα πρέπει να επιστρέψουν
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιστρεπτέες προκαταβολές: Έρχεται ο λογαριασμός – Ποιοι και πόσα θα πρέπει να επιστρέψουν

Επιστρεπτέες προκαταβολές: Έρχεται ο λογαριασμός – Ποιοι και πόσα θα πρέπει να επιστρέψουν   Έρχεται ο λογαριασμός για τις επιστρεπτέες προκαταβολές μέσα στον Οκτώβριο, καθώς αναμένεται να αναρτηθούν τα σχετικά ποσά στο

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida