Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Σύλλογος Συζύγων Θανόντων ΑΞΙΑ:Κατρούγκαλος κατά νόμου Κατρούγκαλου για Συντάξεις Χηρείας (βίντεο)

4λ ανάγνωσης

Χθες Σάββατο 2/9, ο τέως Υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος έδωσε συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό όπου μίλησε για το νόμο που ψηφίσθηκε από τους 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο θέμα των Συντάξεων Χηρείας. Ας δούμε τι ακριβώς είπε:

  • Οι Συντάξεις Χηρείας είναι από τα χειρότερα σημεία του νόμου Κατρούγκαλου.
  • Μαςεκβίασε το ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).
  • Προσπαθήσαμενα βελτιώσουμε αυτό το μελανό στίγμα του νόμου.
  • Τοηλικιακό (κάτω των 55 ετών) δεν έχει αρχίσει να παράγει αποτελέσματα.

Εμείς ως Σύλλογος Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α, αφού καλωσορίσουμε τη δήλωση περί χειρότερου σημείου και μελανού στίγματος του νόμου Κατρούγκαλου, έχουμε να πούμε τα εξής:

  • Η κυβέρνηση δεν εκλέγεται για να διαπιστώνει ούτε τα χειρότερα σημεία, ούτε τις μελανές στιγμές των νόμων που ψηφίζει αλλά να παρεμβαίνει άμεσα και δίνει λύσεις καθαρές και δίκαιες. Αμ έπος, αμ έργον, λοιπόν.
  • Η δικαιολογίατου εκβιασμού από το ΔΝΤ δε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Ας σημειώσουμε αλλά ας αφήσουμε στην άκρη ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό. Κύριε Κατρούγκαλε, θα ήταν τιμιότερο και ηθικότερο, να μειώνατε τους δικούς σας μισθούς και να καταργούσατε τις διπλές και τριπλές δικές σας συντάξεις και όχι των ορφανικών οικογενειών.
  • Το ηλικιακόκριτήριο κατάργησης συντάξεων χηρείας κύριε Κατρούγκαλε παράγει ήδη αποτελέσματα. Ίσως να μην το καταλαβαίνετε αλλά δεν είναι όλα στη ζωή ευρώ, δολάρια και αριθμοί. Η αγωνία των ασθενών στις τελευταίες τους στιγμές το τι θ’ απογίνει η σύζυγος, όταν μάλιστα δεν είχε εργασία ή σύνταξη, δεν αποτιμάται σε ευρώ. Η άσχημη ψυχολογική κατάσταση των επιζώντων συζύγων σαφώς είναι αποτέλεσμα, που προκύπτει από την αναλγησία της Πολιτείας, που αντί να σταθεί, ως όφειλε, δίπλα στην ορφανική οικογένεια, την πετά στην κυριολεξία στο δρόμο. Αν γνωρίζατε πόσες από αυτές τις κυρίες ζουν με ψυχοφάρμακα θα έπρεπε να είχατε ήδη κάνει πολιτικό χαρακίρι, κύριε Κατρούγκαλε.
  • Και ένα τελευταίο. Αυτό κι αν είναι μελανό σημείο του νόμου σας. Όντως ο ν.4387/2016ή νόμος Κατρούγκαλου δημιουργούσε την «προσωπική διαφορά» αλλά δεν επέβαλε μειώσεις στις παλαιές συντάξεις. Ήταν πασιφανές όμως ότι θα ήταν η πρώτη που θα κόβονταν αφού δεν αποτελούσε μέρος της σύνταξης [Εθνική+Ανταποδοτική]. Επέβαλε όμως μειώσεις στις νέες συντάξεις και στις Συντάξεις Χηρείας που τις μεταβιβάσεις η εγκύκλιός σας, αντισυνταγματικά, θεώρησε ως νέες συντάξεις ακόμη και αν ο εκλιπών ήταν ήδη συνταξιούχος επί πολλά έτη. Ιδιαίτερη μεταχείριση επιφυλάξατε λοιπόν κατά των χηρών. Και ένα συγνώμη δεν ζητήσατε ποτέ. Αργότερα ήρθε ο ν.4472/2017 ή νόμος Αχτσιόγλου, που απλώς επιβεβαίωσε τις βάσιμες ανησυχίες κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου. Άρχισε να καταργεί σταδιακά την προσωπική διαφορά, αφού δεν ήταν σύνταξη. Ξεκίνησε με ποσοστό 18% επί της μικτής σύνταξης και όχι της πληρωτέας. Δηλαδή με 1.000 ευρώ μικτή σύνταξη η μείωση μπορεί να είναι μέχρι και 180 ευρώ. Κι αφού κύριε Κατρούγκαλε τον ψηφίσατε δύο φορές και βγήκε και η σχετική εγκύκλιος, τώρα υποστηρίζετε ότι δεν θα μειώσετε τις παλαιές συντάξεις, αλλά δεν το κάνετε τώρα. Θα το συζητήσετε με τους δανειστές, ισχυρίζεστε, αν και βγήκαμε από τα μνημόνια. Ας πάρουμε λοιπόν το καλύτερο σενάριο. Συμφώνησαν οι δανειστές να μην εφαρμόσετε τις μειώσεις του ν.4472/2017 που ψηφίσατε, για ένα εξάμηνο, για ένα χρόνο ή μέχρι να γίνουν οι εκλογές. Τι θα γίνει κύριε Κατρούγκαλε με τις νέες συντάξεις και τις Συντάξεις Χηρείας που μειώνονται αλλά και καταργούνται με το ν.4387/2016; Κανείς δεν αναφέρεται σε αυτό το θέμα. Μήπως πρέπει να ληφθεί υπόψη για να μην έχουμε ακόμη μία άδικη ενέργεια κατά των ορφανικών οικογενειών;

Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης
Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α

Δειτε το βίντεο:

[mom_video id=’5MI9tWj58yg’ width=’300′ height=’300′]

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *