detip 1

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΤΗΠ :Αγώνας για τη συνέχιση λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΩΣ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5

Το Σωματείο Εργαζομένων Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, σε συνέχεια των προσπαθειών του για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της Τηλεθέρμανσης, πραγματοποίησε συναντήσεις με παράγοντες που εμπλέκονται στην επίλυση των προβλημάτων της.

Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν και είναι:

1. Η παράταση της λειτουργίας των μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ που παρέχουν θερμότητα στην πόλη μας, ως το 2021, οπότε θα ολοκληρωθεί η μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» και η σύνδεση της Τηλεθέρμανσης με αυτήν.

2. Η χρηματοδότηση του έργου σύνδεσης με την μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» και εφεδρειών προϋπολογισμού 33,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα προβλήματα της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας είναι αποτέλεσμα του τρόπου που συντάχθηκε η Οδηγία 2010/75 της ΕΕ για τον περιορισμό των βιομηχανικών ρύπων και του τρόπου που επιλέχθηκε για την προσαρμογή της χώρας μας σε αυτήν. Στο πλαίσιο αυτής της Οδηγίας το 2013, ένα χρόνο ΜΕΤΑ την σύνδεση με την Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας, αποφασίστηκε η βεβιασμένη απόσυρση του ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ σε 17.500 ώρες, χωρίς να δοθεί χρόνος για την προετοιμασία και την αναπλήρωση των απωλειών, όχι μόνο για την Τηλεθέρμανση αλλά και για την ενεργειακή  ασφάλεια της χώρας.

Στις 29 Μαρτίου 2019, μέλη του ΔΣ του Σωματείου, στελέχη και μέλη του ΔΣ της ΔΕΤΗΠ, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΣ της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη Εμμανουήλ, ο οποίος αφού επιβεβαίωσε ότι οι υπολειπόμενες ημέρες λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς είναι για την μονάδα 3 : 19 ημέρες και για την μονάδα 4 : 95 ημέρες, δεν δεσμεύτηκε για την συνέχιση λειτουργίας των μονάδων, παρά μόνο εάν εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση. Επίσης πρότεινε την κινητοποίηση και εντατικοποίηση των παρεμβάσεων του Δήμου Εορδαίας για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού. Τέλος ανέφερε ότι η ΔΕΗ προετοιμάζει την δημοπράτηση του έργου μετασκευών στην μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» για την παροχή θερμότητας στην Τηλεθέρμανση, όταν η μονάδα λειτουργήσει το 2021.

Στις 5 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών του ΔΣ του Σωματείου, της Διευθύντριας και του Αντιπροέδρου του ΔΣ της ΔΕΤΗΠ με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Καρυπίδη Θεόδωρο ο οποίος μας ενημέρωσε για την συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη Γεώργιο. Για την λειτουργία της 3ης και 4ης μονάδας του ΑΗΣ Καρδιάς, μας μετέφερε την βεβαιότητα του Υπουργού αλλά και του ιδίου ότι θα συνεχιστεί η λειτουργία των μονάδων μέχρι την ολοκλήρωση του έργου «Πτολεμαΐδα 5» με σκοπό την κάλυψη της ενεργειακής επάρκειας της χώρας και την συνέχιση της λειτουργίας της Τηλεθέρμανσης. Μας ανέφερε ότι θα βρεθεί λύση για την χρηματοδότηση του έργου διασύνδεσης με την Μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» και των εφεδρειών Τηλεθέρμανσης, που μπορούν να εξασφαλιστούν με φυσικό αέριο, μέσω της διασύνδεσης με τον αγωγό ΤΑΡ στον κόμβο του Περδίκκα, που αποτελεί κατάκτηση για την περιφέρειά μας.
Το σωματείο είναι επίσης σε συνεχή επικοινωνία με τους Βουλευτές του νομού μας, που ενημερώνουν τους φορείς της Κυβέρνησης για την κρισιμότητα των θεμάτων της Τηλεθέρμανσης, ώστε να ληφθούν επειγόντως οι αναγκαίες αποφάσεις.

Λόγω της συγκυρίας των δημοτικών εκλογών, το σωματείο εργαζομένων της Τηλεθέρμανσης πραγματοποιεί ενημερωτικές συναντήσεις και με στελέχη υποψηφίων συνδυασμών, από τους οποίους ζητούμε να συμπαρασταθούν στην διεκδίκησή μας, που αφορά το σύνολο του  Δήμου Εορδαίας.

Ευχαριστούμε όλους όσους ενδιαφέρονται και υποστηρίζουν έμπρακτα την επίλυση του κατεπείγοντος και αυτονόητου αιτήματος της Πτολεμαΐδας και όλης της Εορδαίας, ώστε η Εορδαία, που πρώτη εφάρμοσε την Τηλεθέρμανση στη χώρα μας, να συνεχίσει απρόσκοπτα να παρέχει στους κατοίκους της το αγαθό της καθαρής και φθηνής θερμότητας και να αναπτύσσει την Τηλεθέρμανση στην πόλη και μελλοντικά στα χωριά της.

Καλούμε όλους τους κατοίκους να ενημερώνονται και να επαγρυπνούν, γιατί η Τηλεθέρμανση αποτελεί κατάκτηση και η ομαλή συνέχισή της μας αφορά ΟΛΟΥΣ.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Κοινοποιήστε το άρθρο

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

asfaleies nikou ptolemaida
Tagged