Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Σινεμά στην Πτολεμαϊδα! (2ο μέρος)

7λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Σινεμά στην Πτολεμαϊδα! (2ο μέρος)

Ελάτε μαζί μας, να προβάλουμε, να νοιώσουν & οι επόμενες γενιές το ταξίδι της μεγάλης οθόνης, τον ΗΧΟ, με μεγάλη παρέα .

Ας συζητήσουμε για την κινηματογραφική ομάδα Πτολεμαϊδας (ΚΟΠ), για εμάς, για την ΠΟΛΗ, τον ΔΗΜΟ, τα ΚΟΙΝΑ. Μέσα από τα ΜΜΕ στην αρχή, έπειτα άμεσα στην αίθουσα του Πνευματικού κέντρου του Δήμου Πτολεμαϊδας – Εορδαίας.

Αλλωστε είναι το βασικό μέρος της τέχνης, να θέτει ερωτήματα – προτάσεις της ζωής, έτσι είναι η λειτουργία και του σινεμά. Ιστορίες ανθρώπων του πριν και του μετά, διαβάζεις – «ζεις» Ιστορία, συγκρίνεις συμπεριφορές, καθημερινές καταστάσεις, γνωρίζεις νέους τόπους, ταξιδεύεις στη ζωή μέσα σε 1 ώρα. Κάθε φορά άλλο ταξίδι, αυτό είναι που μετράει, να ζήσεις το διαφορετικό απ’ ότι μας περιβάλλει συνήθως. Οδυσσέας μέσα απ’ το πανί έως ότου έρθει η ώρα να πας πραγματικά εκεί που θα σχεδιάσεις και θα πραγματοποιήσεις.

 

  1. Συνεχίζουμε με εκλογές αύριο με συμμετοχή, Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 20:00 στο Πνευματικό Κέντρο της Πόλης και εγγραφές νέων μελών και Εκλογές (έμ σαμπού – εμ κοντίσιονερ – εμ μπάλσαμ)!

Ταυτόχρονα μπορούμε να μιλάμε για το παρόν και το μέλλον της ΚΟΠ και πέριξ. Μπορούμε να συσκεφθούμε για τη συζήτηση που ακολουθούσε παλιότερα μετά από κάθε προβολή και που πολύ άρεσε. Εάν μας ενδιαφέρει να πλησιάσουμε την τέχνη, την τεχνική του σινεμά με εργαστήρια διαδραστικά για παιδιά σε σχολεία, σε φορείς. Εάν μας αρέσει η πολυγλωσσία των ταινιών μπορούνε οργανωμένα πλέον να βοηθήσουν συνεργασίες με φροντιστήρια ξένων γλωσσών; Ειδικές προβολές με συνεργασίες όπως κάποιες που κάναμε, το ντοκιμαντέρ για τους πρώτους Ελληνες ορειβάτες στο Εβερεστ (προβολή ΚΟΠ 2012), το ντοκιμαντέρ του Κούλογλου. Βέβαια όλα έχουνε κοινό παρονομαστή, χέρια – δραστήρια – ορεξάτα μέλη πέριξ του συλλόγου.-

 

  1. Ζώντας με την ΚΟΠ.

Μόλις παρακολουθήσαμε το 6ο  διαγωνιστικό φεστιβάλ “micro m” (1-10-16) με 15 ταινίες μικρού μήκους μαζί με 11 ακόμη πόλεις. Γέλιο, φόβος, συμπάθεια – συμπόνια (εξ’ ου και το πρώτο βραβείο τα «Γενέθλια» του Δημ. Κατσιμίρη, 2016, 13 λεπτά), αποστροφή κ. ά. συναισθήματα, μεγάλη παρέα δίπλα – δίπλα και σχόλια όταν βλέπαμε κάτι έντονο.

Πάμε σινεμά λέγαμε από παλιά, καθιερωμένη οικογενειακή έξοδος τα Σαββατοκύριακα βόλτα στην 25η Μαρτίου όλοι και μετά γλυκό στο ζαχαροπλαστείο «αγνότης». Οι γνωστές ελληνικές ταινίες, η γεμάτη πόνο και δάκρυ τουρκάλα Χούλια, οι «καμπόϊκες» (Σαμ Πέκινπα, Κλίντ Ιστγουντ …) έπειτα τα καράτε της δικαίωσης, ώσπου είδαμε το 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος (2001: A Space Odyssey) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ στην πρώτη προβολή του κιν/φου «Κατερίνα». Η αξέχαστη πρώτη εμπειρία του κινηματογράφου. Νέα τεράστια αίθουσα, Τεράστια οθόνη, Ηχος πρωτόγνωρος, πως να μην ταξιδέψεις στο «χώρο» πως να μην πετάξει ο νους, να μην ψάξει η φαντασία στο 1 – στο Απειρο. Ακολούθησαν οι κινηματογραφικές λέσχες με τους αδελφούς Ταβιάνι (Ιταλικό σινεμά), τον Λουϊς Μπουνιουέλ (Γαλλικό σινεμά), ο Ιγκμαρ Μπέρκμαν (Σουηδιικό σινεμά) , ο Γιλμάζ Γκιουνέϊ (Τούρκικο), τον Ακίρα Κουροσάβα (Ιαπωνικό) κ. ά.

Πολύ όμορφη η εξέλιξη του ξεχωριστού σινεμά παγκόσμια (εκτός από τα ανούσια εμπορικά φίλμ – τώρα ψηφιακά-) βλέπουμε νεότερους σκηνοθέτες όπως τον Τζιμ Τζάρμους, τον Κένι Λόουτς, τη Μίρα Νάϊρ, Γουνγκ Καρ Βάι, Βόλφκαγκ Μπέκερ κ. ά.

 

 

Επί το έργον ………

  1. Για την παρακολούθηση ταινιών μας με περισσότερους θεατές από την πόλη και τα γύρω χωριά μπορούμε να δίνουμε αφίσες, προγράμματα σε συγκεκριμένα – γνωστά από πριν σημεία που θα τα διαθέτουν. Είναι εφικτό να ενισχυθεί η συγκοινωνία (πχ. επιπλέον αστικό) για τις σταθερές προβολές της Πέμπτης στην Πτολεμαϊδα, αρκεί να υπάρχει ζήτηση, διαθέσιμοι φίλοι ή μέλη της ΚΟΠ.

 

  1. Οι χορηγίες είναι ένας αρχαιοελληνικός θεσμός, βυζαντινός θεσμός – τότε από τους πιό εύπορους πολίτες (και με νόμο ενίοτε). Η ΚΟΠ έχει δυνατότητες και διάθεση για κινηματογραφικές συνέργειες με πολίτες, ομάδες, φορείς δημόσιους – ιδιωτικούς. Παρόμοια όπως πριν έτσι και τώρα πραγματοποιεί εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν κι άλλες μορφές τέχνης, λόγου, κοινωνικών θεμάτων κ. ά. Ετσι επιδιώκουμε οικονομική υποστήριξη, χορηγίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που θα υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο, την πνευματική ανάπτυξη πολύπλευρα.

 

  1. Οι πολίτες της Πτολεμαϊδας ζητούν εδώ και χρόνια Πράσινο λεκανοπέδιο, Πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο, παγκάκια όμως χρειάζονται και την κατασκευή ενός Πολυχώρου Πολιτισμού (ανέγερση ή ανακατασκευή σύγχρονου κτηρίου στην Πτολεμαϊδα π. χ. στο πολύκεντρο), ικανού να αρχίσει να μεταμορφώνει ανθρώπους και τοπίο σε Αξιοζήλευτο παράδειγμα Δημιουργίας, πολύπλευρης Ανάπτυξης πνευματικά – περιβαλλοντικά, με τις δραστηριότητες που μπορούμε και με φαντασία θα πραγματοποιήσουμε. Αίθουσα για 500 θεατές δηλ. κανονικός Κινηματογράφος. Αίθουσα εκθέσεων για Εικαστικά, τέχνη, Τεχνολογία, χώροι έκφρασης εφήβων κ. ά. Με σκηνή για μεγάλους θιάσους, χορό, συναυλίες, cafe καλλιτεχνών κ. ά. μεγάλο υπόγειο γκαράζ που θα αποφέρουν και έσοδα.

 

Το άμεσο μέλλον είναι καθοριστικό για όλους μας. Το σινεμά, η τέχνη έχει σοβαρό ρόλο, οι πολίτες με τις πρωτοβουλίες που ο καθένας, η κάθε ομάδα μπορεί είναι απαραίτητη. Οι δεκαετίες δεν μπορούν να παρέρχονται χωρίς να αφήνουμε τη συμβολή μας.

Ραντεβού στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Πτολεμαίδας.

 

 

 

Σύντομη ταυτότητα Κ. Ο. Π.

Η κινηματογραφική ομάδα Πτολεμαΐδας ιδρύθηκε το 2012 με νέο καταστατικό και νέο Δ.Σ.  Κύριος σκοπός της ομάδας είναι να καλύψει όσο τον δυνατόν το κενό που υπάρχει στην πόλη της Πτολεμαΐδας (δεν έχει καν κινηματογραφική αίθουσα).

Η ομάδα πραγματοποιεί προβολές κυρίως στο Πνευματικό κέντρο (250 θέσεων) κάθε εβδομάδα (Πέμπτη), σε πάρκα, σε διπλανές πόλεις και πάντα με ελεύθερη είσοδο. Προβάλλονται ταινίες από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, ντοκιμαντέρ, παιδικές κ.α.

Συνεργαστήκαμε με φεστιβάλ, τοπικούς κ. ά. φορείς, ξένα ινστιτούτα, δημοτικά σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, δημοσιογράφους. Κάναμε αφιερώματα (ναρκωτικά, αυτισμός, εκπαίδευση, παιδί, κατοικίδια, περιβάλλον κ.α). Ζωντανές συναυλίες και με ταυτόχρονη προβολή βουβής ταινίας κ.α. Πραγματοποιούμε, συμμετέχουμε σε ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ στην ευρύτερη περιοχή, διοργανώνουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια κινηματογράφου, είμαστε μέλη της Ομοσπονδίας Κιν/κών Λεσχών Ελλ. (ΟΚΛΕ).

Με τη σταθερή υποστήριξη του Δήμου Εορδαίας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και βέβαια των πολλών μικρών – μεγάλων συμπολιτών στις προβολές μας.

 

ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της «Κινηματογραφικής Ομάδας  Πτολεμαΐδας».

Ηλίας Μάνης

 

επικοινωνια facebook:

https://www.facebook.com/cineclubptolemaida

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Ηλίας Μάνης 6973 258066

 

6o-fest2015-08-27-20-24-27

 

 

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο