Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Ρύθμιση εξπρές για ασφαλιστικές οφειλές με κούρεμα έως 85%

5λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Ρύθμιση εξπρές για ασφαλιστικές οφειλές με κούρεμα έως 85%

Στη νέα ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία έχει ποντάρει τα χαρτιά της η κυβέρνηση, διατηρώντας υψηλά την προσδοκία μετά την εμπλοκή που εμφανίστηκε στο πλαίσιο της έκθεσης της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, έως το τέλος Μαρτίου θα νομοθετηθεί η ρύθμιση ενώ η αντίστοιχη πλατφόρμα θα ανοίξει αρχές Απριλίου.

Πιο αναλυτικά, ερωτηθείσα σχετικά με την αρχιτεκτονική της προωθούμενης νομοθετικής ρύθμισης για τις ασφαλιστικές οφειλές, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «η βασική οφειλή θα “κουρεύεται” μέσα από έναν επανυπολογισμό των εισφορών που οφείλει ο ασφαλισμένος, στη βάση των πραγματικών εισοδημάτων που είχε από το 2002 και μετά, όχι στη βάση των τυχαίων ασφαλιστικών κλάσεων».

«Αυτό», εξήγησε, «θα οδηγεί οπωσδήποτε σε “κούρεμα” της βασικής του οφειλής», ενώ «το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η ρύθμιση θα περιλαμβάνει κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85% -και όχι έως 85%. Εν συνεχεία, η νέα μειωμένη οφειλή που θα προκύπτει από αυτά τα δυο κουρέματα -η μέση μείωση θα είναι περίπου της τάξης του 65%- θα αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ».

«Πρόκειται για μια ρύθμιση εξαιρετικά μεγάλης ανακούφισης για τους ασφαλισμένους και επαγγελματίες και αυτό θα ευνοήσει πολύ και δεκάδες χιλιάδες “εγκλωβισμένους” ανθρώπους που δικαιούνται σύνταξης, αλλά επειδή έχουν οφειλές προς τα ταμεία δεν μπορούν να βγουν» και «πλέον με αυτόν τον τρόπο θα βγαίνουν στη σύνταξη και θα ρυθμίζουν την οφειλή τους μέσα από μία μικρή παρακράτηση, που θα γίνεται από τη σύνταξή τους σε έως 120 δόσεις», επισήμανε.

Κληθείσα να σχολιάσει την κριτική από τη Νέα Δημοκρατία, ότι η αναγκαιότητα της ρύθμισης συνιστά επιβεβαίωση αποτυχίας του ασφαλιστικού συστήματος, είπε: «Η συντριπτική πλειονότητα των χρεών των ασφαλισμένων -το 90% των οφειλών -δημιουργήθηκε πριν από το 2012. Ήταν ακριβώς ο τρόπος που λειτουργούσε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας πριν τη μεταρρύθμιση του 2016, με πολυνομία, κατακερματισμό, άπειρες διατάξεις, άδικες διατάξεις, διαρκή ελλείμματα, διαρκείς περικοπές των συντάξεων, η μία μετά την άλλη, που πρόδιδαν τεράστια αναξιοπιστία του συστήματος σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη οικονομική κρίση και τις πολιτικές λιτότητας, που εφαρμόστηκαν τότε -περικοπές μισθών, συντάξεων και απολύσεις- οι οποίες είχαν οδηγήσει τους ασφαλισμένους να σωρεύουν πολύ μεγάλα χρέη. Τα χρέη σωρεύτηκαν μέχρι τότε. Αν θέλει κανείς, μπορεί πάρα πολύ εύκολα να το δει και από τα κέντρα είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών ότι η συντριπτική πλειονότητα των οφειλών δημιουργήθηκε πολύ πριν το 2016. Άρα, είναι ακριβώς οι πληγές του παρελθόντος που προσπαθούμε να κλείσουμε με τις ρυθμίσεις των οφειλών και όχι δικές μας πληγές».

Σημείωσε, δε, ότι «με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 η συντριπτική πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών πλήρωνε ήδη χαμηλότερες εισφορές από ό,τι με το προηγούμενο σύστημα, δηλαδή και πριν το 2019 το 85% πλήρωνε ήδη εισφορές των 170 ευρώ τον μήνα, ενώ αυτοί οι οποίοι πλήρωναν εισφορές κάτω από 200 ευρώ με το προηγούμενο σύστημα ήταν μόλις ένα 25% των ασφαλισμένων […]. Ενώ και γι’ αυτούς οι οποίοι βρέθηκαν να πληρώνουν κατά τι περισσότερο με το νέο σύστημα -τους ανθρώπους περισσότερο υψηλών ή μεσαίων προς υψηλών εισοδημάτων- από 1η Ιανουαρίου του 2019 μειώσαμε πια το ασφάλιστρο και για αυτές τις κατηγορίες των ασφαλισμένων, το μειώσαμε κατά 33% κι επομένως και αυτοί πια ανακουφίζονται και πληρώνουν λιγότερα από ό,τι με το προηγούμενο σύστημα. Το σύνολο πια των ασφαλισμένων πληρώνει λιγότερα πια από ό,τι με το προηγούμενο σύστημα».

«Οι ρυθμίσεις είναι καλό να υπάρχουν, για να μπορεί στην πραγματικότητα να δίνεται μια ευκαιρία στον ασφαλισμένο να μπει στο σύστημα, γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται εκτός του ασφαλιστικού συστήματος και θέλουν να μπουν στο σύστημα. Κι αυτό πρέπει να το θέλει και το Κράτος και αυτή την ευκαιρία δίνουμε με τη ρύθμιση οφειλών», κατέληξε, υπενθυμίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη Έκθεση της Θεσσαλονίκης είχε κι ο ίδιος μιλήσει για σχήματα δόσεων και προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες, άρα αυτός που έκανε το σχόλιο από τη ΝΔ, μάλλον δεν είχε ακούσει την εισήγηση του προέδρου του».

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *