Σε βελτιώσεις και διορθώσεις του φορολογικού νομοσχεδίου προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για ορισμένα από τα σημεία που επισήμανε πρόσφατα το Capital.gr και τα οποία έχουν προκαλέσει έντονη κριτική από παράγοντες της αγοράς και φορολογούμενους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο της Καραγιώργη Σερβίας προωθεί τις εξής αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή:
-απάλειψη της διάταξης που ορίζει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που κάνουν χρήση της έκπτωσης φόρου 40% για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής ή αισθητικής αναβάθμισης ακινήτων, χάνουν την έκπτωση 5% από το φορολογητέο εισόδημα ενοικίων. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη καθιστά μη ελκυστική την πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση φοροαπαλλαγή της αναβάθμισης ακινήτων. Σημειώνεται ότι με βάση ότι ισχύει σήμερα και θα εξακολουθήσει να ισχύει, όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα φορολογούνται για 5% λιγότερο εισόδημα από ενοίκια σε σχέση με αυτό που δηλώνουν. Η συγκεκριμένη έκπτωση προβλέπεται για δαπάνες συντήρησης ακινήτων χωρίς παραστατικά. Με τη διάταξη που έχει περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο οι ιδιοκτήτες που θα έκαναν χρήση της έκπτωσης για ανακαίνιση ακινήτων θα έχαναν έως το τέλος του 2026 την έκπτωση 5% από το εισόδημα ενοικίων
-αφαίρεση των δαπανών διατροφής παιδιών και συζύγων από το εισόδημα επί του οποίου θα υπολογίζεται η ελάχιστη υποχρεωτική δαπάνη 30% με ηλεκτρονικές πληρωμές (μέσω POS κλπ). Το συγκεκριμένο ζήτημα επισημάνθηκε από πολλούς φορολογούμενους στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η διάταξη που περιελήφθη στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει ότι όλοι οι φορολογούμενοι υποχρεώνονται να δαπανούν το 30% του πραγματικού εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα. Στο πραγματικό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται η εισφορά αλληλεγγύης που καταβάλλει ο φορολογούμενος. Επίσης, εφόσον ο φορολογούμενος έχει δαπανήσει σε φόρους και ενοίκιο πάνω από το 60% του εισοδήματός του, τότε το ποσοστό των απαιτούμενων δαπανών με κάρτες περιορίζεται στο 20%. Η εναλλακτική που εξετάζεται είναι να περιληφθεί στο άθροισμα του 60% και η δαπάνη για διατροφή
-στο φορολογικό νομοσχέδιο θα προστεθεί η διάταξη με την οποία απαλλάσσονται από την τεκμαρτή φορολόγηση ως ελεύθεροι επαγγελματίες οι περιστασιακά απασχολούμενοι. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη έχει προστεθεί μόνιμα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, αλλά με την διατύπωση που περιλαμβάνεται στο υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο, απαλείφεται. Πρόκειται ουσιαστικά για απάλειψη εκ παραδρομής και τελικά θα παραμείνει στη φορολογική νομοθεσία. Σημειώνεται ότι η επίμαχη διάταξη που θα διατηρηθεί προβλέπει ότι όσοι φορολογούμενοι έχουν ετήσιο πραγματικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ ή τεκμαρτό έως 9.500 ευρώ φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή με αφορολόγητο όριο. Εξαιρούνται όσοι έχουν εισόδημα από ενοίκια.
Δυστυχώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποφασίσει ακόμη να περιλάβει στο φορολογικό νομοσχέδιο την παρέμβαση που είχε υποσχεθεί στο παρελθόν προς τον επιχειρηματικό κόσμο για διπλασιασμό του χρόνου συμψηφισμού των ζημιών, δηλαδή από την 5ετία στη 10ετία. Πρόκειται για αλλαγή που θα βοηθήσει εξαιρετικά τις επιχειρήσεις που δοκιμάστηκαν κατά τη διάρκεια της πολυετούς κρίσης, κατάφεραν να παραμείνουν όρθιες αλλά χρειάζονται στήριξη για ταχύτερη ανάπτυξη, νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας τώρα που η οικονομία ανακάμπτει.
capital.gr