Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

“Κουρεμένα” ενοίκια: Πότε θα εξοφληθούν οι ιδιοκτήτες τον Απρίλιο – Από ποιους θα πάρει πίσω η ΑΑΔΕ τα χρήματα

6λ ανάγνωσης
"Κουρεμένα" ενοίκια: Πότε θα εξοφληθούν οι ιδιοκτήτες τον Απρίλιο - Από ποιους θα πάρει πίσω η ΑΑΔΕ τα χρήματα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εξόφληση των αποζημιώσεων «κουρεμένου» ενοικίου μηνός Απριλίου στους ιδιοκτήτες ακινήτων: Την ίδια ώρα όμως χιλιάδες είναι οι «ξεχασιάρηδες» που δεν δήλωσαν αριθμό λογαριασμού στο Taxis -αν και όφειλαν- με αποτέλεσμα να μην έχουν εισπράξει ακόμη ούτε ευρώ! Υπάρχουν όμως και εκείνοι που… αμέλησαν να κάνουν δήλωση Covid για τον Μάρτιο και τώρα κινδυνεύουν να τους πάρει πίσω η Εφορία τα χρήματα που τους έδωσε.

 

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Προκαταβολικά, θα λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων την αποζημίωση από το κράτος και για τα «κουρεμένα» έως 100% ενοίκια του Απριλίου. Το υπουργείο Οικονομικών επαναλαμβάνει το «μοντέλο» που εφάρμοσε για τα μειωμένα ενοίκια του Μαρτίου, καθώς εκτιμά πως με αυτή την μέθοδο θα καταφέρει να εξοφλήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων χωρίς μεγάλη καθυστέρηση -όπως σε προηγούμενες πληρωμές- και πως οι πληρωμές θα γίνουν μέσα στον τρέχοντα μήνα και οπωσδήποτε πριν από το τέλος του. Η υποβολή δήλωσης Covid για τον Απρίλιο θα γίνει σε δεύτερο χρόνο.

Αλλεπάλληλες οι διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ
Όπως τον Μάρτιο, έτσι και για τον Απρίλιο οι ιδιοκτήτες -φυσικά και νομικά πρόσωπα- που νοικιάζουν ακίνητα σε επιχειρήσεις που δικαιούνται «κούρεμα» ενοικίου 100%, θα λάβουν αποζημίωση ίση με το 80% -εάν πρόκειται για φυσικό πρόσωπα- και 60% -αν μιλάμε για εταιρεία- του συμφωνημένου μισθώματος. Όσοι ιδιοκτήτες εισπράξουν «κουρεμένα» ενοίκια κατά 40% θα αποζημιωθούν για το 50% της απώλειας που έχουν υποστεί, με άλλα λόγια θα πάρουν το 20% του μισθώματος. Αλλεπάλληλες είναι την ίδια ώρα οι διασταυρώσεις, προκειμένου να ελεγχθούν όσοι πληρώθηκαν προκαταβολικά τα ενοίκια για τον Μάρτιο. Όπως ορίζει η υπουργική απόφαση ο δικαιούχος είσπραξης αποζημίωσης για τον μήνα Μάρτιο εκμισθωτής/υπεκμισθωτής, ανεξαρτήτως του εάν έλαβε το ποσό, οφείλει να υποβάλει δήλωση.

Πότε η Εφορία παίρνει… πίσω τα λεφτά που έδωσε ως αποζημίωση
Για τις περιπτώσεις που έχει προκαταβληθεί η αποζημίωση Μαρτίου αλλά δεν έχει υποβληθεί «Δήλωση Covid» εντός της προθεσμίας, το ποσό καθίσταται απαιτητό και η διαδικασία αναζήτησής του ως αχρεωστήτως καταβληθέντος θα προσδιοριστεί με νέα απόφαση, η οποία θα εκδοθεί σε περίπου έναν μήνα. Δηλαδή η Εφορία αν διαπιστώσει ότι δεν έχει γίνει η απαραίτητη δήλωση από τον ιδιοκτήτη ακινήτου θα ζητήσει πίσω τα χρήματα που του κατέβαλε.
Ο εντοπισμός των ιδιοκτητών οι οποίοι εισέπραξαν αυτόματα την προκαταβολή του Μαρτίου, αλλά αμέλησαν να υποβάλουν τη δήλωση, γίνεται μέσω διασταυρώσεων τις οποίες θα κάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Το ίδιο θα γίνει προκειμένου να εντοπιστούν και τυχόν μεταβολές που μπορεί να έχουν υπάρχει σε σχέση με τον Φεβρουάριο, καθώς με βάση τη δήλωση Covid αυτού του μήνα εκδόθηκε η εντολή αποζημίωσης.

Τους «ψάχνουν» για να τους πληρώσουν
Σχεδόν 26.500 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είναι δικαιούχοι αποζημίωσης για τα κουρεμένα ενοίκια αλλά δεν έχουν δηλώσει iban για τον τραπεζικό τους λογαριασμό, αναζητά η ΑΑΔΕ προκειμένου να ενημερώσουν τα στοιχεία τους και στη συνέχεια να τους καταθέσει τα λεφτά στους λογαριασμούς τους. Η ΑΑΔΕ εντόπισε τους «ξεχασιάρηδες» ιδιοκτήτες και περιμένει να ενημερώσουν τα στοιχεία τους προκειμένου να προχωρήσει η καταβολή των χρημάτων που δικαιούνται. Όπως αναφέρει και η υπουργική απόφαση, απαραίτητες προϋποθέσεις για τους δικαιούχους αποζημίωσης για τον μήνα Μάρτιο είναι:
α) Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
β) Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο/νομική οντότητα να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
γ) Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
δ) Ο μισθωτής-επιχείρηση να είναι κατά περίπτωση δικαιούχος απαλλαγής της υποχρέωσης καταβολής του συνολικού μισθώματος ή του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Μάρτιο 2021 βάσει των ΚΑΔ που περιλαμβάνονται στον Πίνακα Α’ και Πίνακα Β’ της Α.1063/2021 απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών.
ε) Να τελεί σε αναστολή για τον μήνα Μάρτιο η σύμβαση εργασίας/ναυτολόγησης, του μισθωτή ή συζύγου/έτερου μέρος συμφώνου συμβίωσης.
στ) Να τελεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας, για τον μήνα Μάρτιο, ενός τουλάχιστον γονέα με τέκνο-εξαρτώμενο μέλος το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του.

Ποιοι έχουν δικαίωμα στις αποζημιώσεις
Οι δικαιούχοι αποζημίωσης με βάση την σχετική υπουργική απόφαση :
1. Ειδικά για το μήνα Μάρτιο 2021 προκαταβάλλεται στους δικαιούχους σύμφωνα με τα κριτήρια της παρούσας απόφασης το ποσό της αποζημίωσης ως εξής:
α) για τα πρόσωπα που κατ’ επιταγή νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID 19 δεν εισπράττουν μίσθωμα κατά τον μήνα Μάρτιο 2021:
i) ογδόντα τοις εκατό (80%) του συνολικού μηνιαίου μισθώματος για τα φυσικά πρόσωπα και
ii) εξήντα τοις εκατό (60%) του συνολικού μηνιαίου μισθώματος, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένων και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου της υποπαρ. 3 της παρ. 1 του άρθρου 68 του ν. 4235/2014 (Α’ 32), καθώς και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα,
β) για τα φυσικά πρόσωπα που κατ’ επιταγή νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID 19 εισπράττουν μειωμένο μίσθωμα κατά 40%, ποσό ίσο με το ήμισυ της μείωσης του μηνιαίου μισθώματος.

 

 

 

πηγή

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *