Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Πτολεμαϊδα-Η ΕΙΡΗΝΗ του Αριστοφάνη στο Θέατρο ”Πάρκο Εκτάκτων Αναγκών”

4λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Πτολεμαϊδα-Η ΕΙΡΗΝΗ του Αριστοφάνη στο Θέατρο ''Πάρκο Εκτάκτων Αναγκών''

Η ΕΙΡΗΝΗ του Αριστοφάνη

 στο Θέατρο Πάρκο Εκτάκτων Αναγκών

Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 στις 19:30

 

Σε μια εποχή που οι πολεμικές εστίες ανά τον κόσμο πολλαπλασιάζονται αντί να σβήνουν, η κοινωνική βία εξαπλώνεται ακόμα και στις προηγμένες χώρες και τα παιδιά βομβαρδίζονται από εικόνες καταστροφής, φτώχειας και δυστυχίας, η εταιρεία θεάτρου TheatrAction, θέλοντας  να παρουσιάσει μια άλλη πτυχή της ανθρώπινης φύσης και του ανθρωπινού πνεύματος, αυτή της αλληλεγγύης και της  συσπείρωσης για την επίτευξη ενός κοινού στόχου που θα χει επίκεντρο τον άνθρωπο, έχει επιλέξει  για τη νέα της καλοκαιρινή παραγωγή, την «ΕΙΡΗΝΗ» του Αριστοφάνη.  Ένα έργο επίκαιρο, με ένα πανανθρώπινο και αιώνιο θέμα και μήνυμα.

Πρόκειται για μια μουσικοθεατρική παράσταση διάρκειας μίας ώρας με πέντε ηθοποιούς – μουσικούς, που απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών. Υπάρχει ζωντανή μουσική που παρουσιάζει στοιχεία και ρυθμούς  της αρχαιοελληνικής παράδοσης, χρησιμοποιώντας όργανα όπως νταούλι, μικρά κρουστά, λύρα, βιολί, φλάουτο, μπουζούκι, συνδυάζοντας τα όμως με σύγχρονους ήχους σε πρωτότυπες μελωδίες.  Η διασκευή του έργου δραματουργικά και σκηνοθετικά είναι δομημένη έτσι ώστε το κάθε παιδί να μπορεί όχι μόνο να το παρακολουθεί ευχάριστα αλλά και να προσλαμβάνει ανάλογα με την ηλικία του διαφορετικά την ουσία αυτού. Παράλληλα, η απόδοση του με ανεπτυγμένους κώδικες σωματικού θεάτρου, οι χορογραφίες και η συχνή χρήση μάσκας, κούκλας και μαριονέτας δημιουργούν μια παράσταση «γραμμένη» στην παγκόσμια γλώσσα των παιδιών.

Υπόθεση Έργου

Ένας Αθηναίος αμπελουργός ο Τρυγαίος, αγανακτισμένος από τις συμφορές του πολέμου, αποφασίζει να ανεβεί στον ουρανό και να ζητήσει από το Δία να επιστρέψει στον κόσμο την Ειρήνη.  Φτάνοντας εκεί με ένα σκαθάρι που μεγαλώνει με «κακά»,  συναντάει τον Ερμή μόνο, ο οποίος του λέει ότι οι θεοί έχουν φύγει γιατί θύμωσαν με τους Έλληνες που πολεμούν συνέχεια. Του εξηγεί ότι ο Πόλεμος έχει φυλακίσει την Ειρήνη και ότι ο Πόλεμος πρόκειται να αφανίσει με το «γουδοχέρι» του όλες τις ελληνικές πόλεις και τους ανθρώπους τους.  Τότε ο Τρυγαίος τρέχει να ενημερώσει τους Έλληνες για τα δεινά που τους περιμένουν και τους ξεσηκώνει να πάνε όλοι μαζί να ελευθερώσουν την Ειρήνη. Βρίσκει όμως αντίσταση από εμπόρους όπλων και όσους έχουν κέρδος από τη δυστυχία των ανθρώπων. Ευτυχώς τελικά αυτοί αποδιώχνονται και οι Έλληνες ενωμένοι ελευθερώνουν την Ειρήνη και επιδίδονται σε ένα μεγάλο λαϊκό γλέντι που υμνεί τις χαρές της ειρηνικής ζωής.

Στην «ΕΙΡΗΝΗ» ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας κωμικογράφος δε στέκεται στα δεινά και τις καταστροφές του πολέμου αλλά προβάλει τη λαχτάρα του ανθρώπου για μια καλύτερη ζωή και αναδεικνύει το μεγαλείο που μπορεί να προσφέρει μια ευτυχισμένη καθημερινή στιγμή αλλά και την αξία του οράματος για ένα δικαιότερο και πιο ανθρώπινο κόσμο. Ο Αριστοφάνης καταφέρνει με όπλο του τη σάτιρα, βασικό συστατικό της κωμωδίας, να μιλήσει για τα πιο σοβαρά θέματα όπως την τιμωρία, τον πόλεμο, τις συμμαχίες και την πολεμοκαπηλεία, προσφέροντας όμως  στο θεατή  γέλιο, ευφορία,  αισιοδοξία και ελπίδα.

 

Ταυτότητα Παράστασης

 

Διασκευή Κειμένου – Σκηνοθεσία: Δέσποινα Σαρόγλου

Μουσική Σύνθεση – Ενορχήστρωση: Αγγελική Κωστάκη

Χορογραφίες: Τάσος Παπαδόπουλος

Σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια: Δέσποινα Σαρόγλου

Σκηνογραφικές κατασκευές: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου

Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης

Ερμηνευτές: Σίσσυ Δαμδούμη, Βαγγέλης Καλλίτσογλου, Κωνσταντίνος Κάτσος , Αγγελική Κωστάκη και Μάρι Χεκιμιάν

Σχεδιασμός αφίσας Μάρι Χεκιμιάν

Δημόσιες Σχέσεις Παραγωγής: Κώστας Μελίδης

 

Γενική Είσοδος 6€

Προπώληση εισιτηρίων Εφημερίδα Πτολεμαίος, 25ης Μαρτίου 36

Τηλέφωνο πληροφοριών Κρατήσεων: 24630 80986

 

 

Πληροφορίες για την ομάδα εδώ:

www.theatraction.gr // www.facebook.com/theatraction.company

 

 

 

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο