Την έκδοση ψηφιακής σύνταξης ακόμη και μόλις σε μια μέρα, εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.
Ο υπουργός Εργασίας, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη Βουλή το βράδυ της Κυριακής,στηλίτευσε το γεγονός πως σήμερα οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονται σε 464.000, ενώ τόνισε πως σε χειρότερη μοίρα, όπως τόνισε, είναι τα αιτήματα των σφαλισμένων του δημοσίου που φτάνουν τα 140.000 εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και της διάλυσης που επικρατεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Ψηφιακή σύνταξη στο 90% ως το 2021
Με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Νοέμβριο, όπως είπε ο Γιάννης Βρούτσης, ένα τμήμα των εκκρεμών συντάξεων θα ενταχθεί στο νέο ψηφιοποιημένο σύστημα με στόχο οι ψηφιακές συντάξεις να εκδίδονται ακόμα και σε λίγες μέρες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργού Γιάννη Βρούτση την 1η Ιουνίου 2020 το 39,48 % των νέων συντάξεων θα βγαίνει αυτόματα, τον Ιανουάριο του 2021 ένα άλλο 30% θα εκδίδεται ψηφιακά ενώ τον Ιούνιο του 2021 θα έχει ενσωματωθεί το 90% των υπό έκδοση συντάξεων.
Ο υπουργός αμφισβητεί το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ
Ο Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για αλχημείες της απερχόμενης κυβέρνησης στο ασφαλιστικό, αμφισβητώντας ότι ο ΕΦΚΑ εμφανίζει πλεόνασμα και επεσήμανε ότι οι δαπάνες του φορέα, αν υπολογιστεί και η παροχή της 13η σύνταξης, ξεπερνούν τα 30 δις ευρώ.
Ο υπουργός Εργασίας έδωσε επιπλέον έμφαση στην επαναλειτουργία του πληροφοριακού συστήματος ΑΤΛΑΣ, του ασφαλιστικού βιογραφικού δηλαδή που θα ενσωματώσει σταδιακά τα χρόνια ασφάλισης των Ελλήνων.
Ψηφιακός συνδικαλισμός
Ο υπουργός Εργασίας τόνισε επιπλέον πως θα δημιουργηθεί ένα μητρώο συνδικαλιστών, εξηγώντας ότι η ψηφοφορία για την ανάδειξη των διοικήσεων των συνδικάτων θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας με στόχο την ενδυνάμωση των σωματείων. Μιλώντας επίσης για τη λειτουργία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασάις (ΣΕΠΕ) σημείωσε ότι ενδυναμώνεται καθώς τα «τσιμπημένα πρόστιμα» που επέβαλε, μείωσαν την αδήλωτη εργασία.