«Προβλήματα στη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία της χώρας»

«Προβλήματα στη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία της χώρας»

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Για «προβλήματα στη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας σε σχολικές μονάδες της χώρας», κάνουν λόγο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο. 

Ειδικά στο κείμενο της ερώτησης τους, σημειώνουν:

Με ΚΥΑ, η οποία έλαβε ΦΕΚ 3324B/7.8.2020 καθορίζεται η διαδικασία και τα κριτήρια για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας σχολικών μονάδων της χώρας από τους δήμους, με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου. Όμως, σε μία σειρά από δήμους της χώρας (όπως για παράδειγμα της Καβάλας, της Θέρμης κ.α.) παρατηρείται έντονο πρόβλημα σε ό,τι αφορά την στελέχωση για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας οι οποίες μετά την έξαρση της πανδημίας αυξήθηκαν.

Μία σειρά διατάξεων της εν λόγω απόφασης αφήνει, επί της ουσίας, εκτός πλαισίου πλήρους απασχόλησης ένα μεγάλο ποσοστό υποψηφίων, οι οποίες/οι εργάζονταν μέχρι σήμερα στις υπηρεσίες καθαριότητας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για εργαζόμενες/ους πλησίον της σύνταξης, οι οποίες/οι με τις νέες ρυθμίσεις μοριοδοτούνται το ίδιο (20 μόρια) αν είναι άνω των 50 ετών (άρθρο 4, παρ. ζ). Προκαλείται έτσι σοβαρό πρόβλημα για τις εργαζόμενες που χρειάζονται λίγα χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό αυτών είτε μένει εκτός, είτε απασχολείται με μειωμένο ωράριο, γεγονός που επηρεάζει, εκτός από την αποζημίωση και τις μελλοντικές συντάξιμες αποδοχές. Ως εκ τούτου, κρίνεται δικαιότερο το Υπουργείο να μεριμνήσει μία επιπρόσθετη κλιμάκωση μοριοδότησης για τις ηλικίες άνω των 50 ετών.

Επίσης, στο άρθρο 4, παρ. στ. και αναφορικά με τη μοριοδότηση αναπηρίας γονέα, τέκνου, αδερφού ή συζύγου, ενώ ορθά υπολογίζεται το δικαίωμα προστασίας ατόμων με ποσοστό άνω των 67% (50% εξαιτίας νοητικής στέρησης ή αυτισμού), εν τούτοις, δεν προβλέπεται μοριοδότηση για περιπτώσεις αναπηρίας υποψηφίων.

Τέλος, παρατηρείται σε πολλούς δήμους της χώρας (ανάμεσα τους και ο Δήμος Καβάλας) το φαινόμενο ορισμού ανεπαρκούς αριθμού καθαριστών/καθαριστριών με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης. Συγκεκριμένα στην Καβάλα προβλέπονται μόλις 14 εργαζόμενες/οι πλήρους απασχόλησης και 72 μερικής, γεγονός που σύμφωνα με το Σωματείο Καθαριστριών Σχολικών Κτιρίων Ν. Καβάλας θα αφήσει ακάλυπτες πολλές σχολικές μονάδες λόγω του αυξημένου φόρτου εργασία (και λόγω της πανδημικής κρίσης) και του δυσανάλογα μικρού εργατοωρών.

Το πρόβλημα προκλήθηκε διότι το Υπουργείο υιοθέτησε λανθασμένα στοιχεία της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, αναρτημένα στην πλατφόρμα myschool, ενώ παρουσιάστηκε άκαμπτο σε ό,τι αφορά την πιθανότητα επανεξέτασης των πραγματικών αναγκών των σχολικών μονάδων σε καθαριότητα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας, μόνο για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ζητήθηκαν 36 πλήρους απασχόλησης και 13 μερικής, αριθμός που απέχει αισθητά από την τελική προκήρυξη κάλυψης θέσεων του Υπουργείου.

Υπενθυμίζουμε ότι επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν σημαντικά βήματα τόσο στη βελτίωση του εργασιακού και ασφαλιστικού τους καθεστώτος όσο και στην αύξηση των αμοιβών τους. Μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στα βαρέα και ανθυγιεινά, προβλέφθηκε επιπλέον αμοιβή για την καθαριότητα των κοινόχρηστων  χώρων καθώς και η χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας, προχώρησε η οριζόντια αύξηση των μισθών τους.

Επειδή, η έναρξη της σχολικής χρονιάς πρέπει να βρει θωρακισμένα τα σχολεία όλης της χώρας.

Επειδή, οι εργαζόμενες/οι στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων καλύπτουν πάγιες ανάγκες.

Επειδή, προκύπτουν επιπλέον ανάγκες καθαριότητας λόγω πανδημικής κρίσης.

Επειδή, εργαζόμενες/οι με πολλά έτη εμπειρίας στην καθαριότητα σχολικών μονάδων κινδυνεύουν να μείνουν εκτός εργασίας ή να εργάζονται με μειωμένο ωράριο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις ώστε να οριστεί επαρκής αριθμός εργαζόμενων πλήρους απασχόλησης για να καλυφθούν οι ανάγκες σε καθαριότητα στις σχολικές μονάδες των δήμων που παρατηρείται πρόβλημα υποστελέχωσης;
  2. Έχει λάβει υπόψη του στον υπολογισμό του αριθμού των καθαριστριών τις ανάγκες καθαριότητας κατά τη διάρκεια λειτουργίας, λόγω των αναγκαίων μέτρων υγιεινής για την αντιμετώπιση του covid 19;
  3. Θα εξετάσει την αλλαγή κλιμάκωσης των μορίων για τις/τους εργαζόμενες/ους άνω των 50 και ειδικά εκείνων που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης;
  4. Προτίθεται να εξετάσει πρόσθετη μοριοδότηση για υποψήφιους με αναπηρία;
  5. Σκοπεύει να δώσει παράταση λίγων ημερών για να διορθωθούν τα προβλήματα όπου αυτά προέκυψαν, ώστε να μην μείνουν ακάλυπτα σχολεία της χώρας, τα οποία ως επί το πλείστον βρίσκονται σε κοινότητες μακριά από τα αστικά κέντρα;

 Οι ερωτώντες βουλευτές

Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου

Σπίρτζης Χρήστος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Ιωάννης

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ηγουμενίδης Νίκος

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Πάνος

Συρμαλένιος Νικόλαος

Χαρίτου Δημήτρης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Ψυχογιός Γιώργος

Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Aκούστε μας LIVE! Ράδιο Καψούρα!

Θεατρικοποίηση των ιστορικών ποιημάτων της Παρθένας Τσοκτουρίδου από την Παναρκαδική Ομοσπονδία Τορόντο του Καναδά

iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida