Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Προσοχή! Δεν το κάνουν για καλό μας (γράφει η Μ.Χ..)

7λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Προσοχή! Δεν το κάνουν για καλό μας (γράφει η Μ.Χ..)
α αιολικά πάρκα που παλεύουν-πολεμούν να στήσουν στα βουνά μας -εξωτερικά κι εσωτερικά συμφέροντα- δεν γίνονται για καλό μας, προέχει το κέρδος τους και μόνο κι όταν θα ξεδιπλωθεί το κουβάρι για μας, θα’ναι αργά! Γιατί ο βιασμός της Φύσης, των αγέρωχων βουνών μας μόνο κακό θα μας φέρει! Σκεφτείτε προσεκτικά:
– Μία ανεμογεννήτρια στοιχίζει (και 1.000.000 ευρώ-πολλά τα λεφτά!!!) κι οπωσδήποτε κερδίζει όποιος πουλά!
– Μία ανεμογεννήτρια χρειάζεται πάνω από ένα στρέμμα χώρο και 300 μέτρα απόσταση από την επόμενη (δεν είναι λίγη η δεσμευμένη-ακυρωμένη γη!). Χαμένος είναι αυτός που θα παραχωρήσει τόση έκταση γης, που ουσιαστικά θα την δωρίσει, όταν τίποτα σε γη δεν είναι πλεόνασμα, όταν τίποτα σε γη δεν περισσεύει!
– Μία ανεμογεννήτρια δεν μπορεί να στηθεί όπου Δάσος -αλλά επειδή πολλά τα λεφτά μην ξεχνάμε- δεν είναι δύσκολο να ξεπαστρευτεί το Δάσος κι εν συνεχεία να στηθούν οι ανεμογεννήτριες!
Το 2007 μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε απ’την Βοιωτία προχώρησε και κατέκαυσε τεράστια έκταση και του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας (κάηκαν 36.338 στρέμματα του Δρυμού απ’τα οποία τα 21.800 ήταν Δάσος Κεφαλληνιακής ελάτης-θησαυρός ανεκτίμητος της Πάρνηθας). Λίγο καιρό μετά, εκεί που φύτρωναν  Δέντρα «άρχισαν να φυτρώνουν ανεμογεννήτριες», δεν ήταν δύσκολο, είπαμε, πολλά τα λεφτά! Και το ίδιο βρώμικο παιχνίδι παίζεται κι αλλού π.χ. Εύβοια, κτλ.
Ποιος όμως ζημιώνεται απ’την εξαφάνιση των Δασών των κύριων Διασφαλιστών της Ζωής μας;
– Μία ανεμογεννήτρια για να φτάσει στο σημείο όπου πρέπει να στηθεί χρειάζονται δρόμοι και όχι μικροί, όχι λίγοι, αφού απ’αυτούς θα πρέπει να περάσουν νταλίκες και 32 μέτρων (όσο το μέγεθος των φτερών των ανεμογεννητριών- αν μπορούσαν θα κινούσαν και νταλίκες 62 μέτρων!). Όμως, χάραξη δρόμων σημαίνει άλωση εδαφών!
Δεν ξεχνούμε πως η κατασκευή δρόμων διαταράσσει τη φυσική ηρεμία των εδαφών με την δημιουργία των εκχωμάτων-επιχωμάτων κι αλλάζει τόσο την τοπογραφία, ώστε αφενός η απορροή απ’το δρόμο να μην αντιστοιχεί πλέον στα φυσικά πρότυπα απορροής κι αφετέρου να προκαλούνται αλλαγές στη φυσική επιφανειακή κι υπόγεια ροή του ύδατος (παρεμποδίζεται η διήθηση και η αποταμίευση του ύδατος μέσα στο έδαφος και διευκολύνεται η επιφανειακή του απορροή που δημιουργεί και καταστροφικές πλημμύρες). Επιπλέον οι χαράξεις δρόμων ευνοούν ρυπάνσεις εδαφών και υδάτων.
Ας θυμόμαστε πως με τις ανεμογεννήτριες θα χάσουμε πολύτιμο νερό και θα εισπράξουμε και καταστροφικές πλημμύρες!
– Μια ανεμογεννήτρια με ύψος 150 μέτρα θέλει στα θεμέλια της για να σταθεί και κρατηθεί 180 κυβικά μπετόν! Αυτό σημαίνει «ξεκοίλιασμα» φυσικής γόνιμης γης και γέμισμα του κενού που βίαια δημιουργείται με στείρο μπετόν! Όμως όλο αυτό το τσιμεντογέμισμα γης οδηγεί σε παρεμπόδιση διήθησης του νερού προς υδροφόρο ορίζοντα κι αυξάνει κι επιταχύνει την επιφανειακή ροή κι απώλεια νερού, πάλι δηλαδή χάνεται το πολύτιμο νερό και αυξάνουν οι καταστροφικές πλημμύρες!
– Μια ανεμογεννήτρια στήνεται για να δώσει ηλεκτρικό ρεύμα (μόνο θεωρητικά χωρίς κόστος-κακό), αλλά στην πραγματικότητα αυτό θα το κάνει όταν υπάρχει άνεμος και μάλιστα συγκεκριμένων μεγεθών-ταχυτήτων (ξεκινούν την λειτουργία τους όταν ο άνεμος πιάσει ταχύτητα 4,5 μ./δευτ. και σταματούν όταν ξεπεράσει τα 25 μ./δευτ.). Επίσης το ρεύμα που θα δώσει δεν αποθηκεύεται κι άρα είναι μόνο για άμεση, εκείνης της στιγμής κατανάλωση.
Και θα πείτε τί μας πειράζει αυτό; Ε, ναι λοιπόν, μας πειράζει, αφού θα πρέπει να’χουμε και κάτι επιπλέον να λειτουργεί ως παραγωγός ρεύματος, για να μην βρεθούμε ξαφνικά χωρίς ηλεκτρικό όταν το χρειαστούμε. Κι αυτός ο κάποιος είναι ο παραδοσιακός μας προμηθευτής που έπρεπε να εξυγιανθεί κι ενισχυθεί, γιατί είναι ο πιο αξιόπιστος-σταθερός κι όχι να υπονομευθεί και καταστραφεί! Στην καταστροφή του συμβάλουν κι οι ΑΠΕ οι καθόλου αθώες (αφού μαθαίνεις πως είναι ένοχες όσο ψάχνεις γύρω απ’αυτές και προβληματίζεσαι)!
Ο παραδοσιακός προμηθευτής φορτώνεται τις επιδοτήσεις των επενδυτών σε ΑΠΕ και υπερχρεώνεται, αναλαμβάνει τις ομαλές-κανονικές ροές ρεύματος στα νοικοκυριά με βάρη, κόστος, τίμημα μεγαλύτερο, αφού οι διοχετεύσεις στο δίκτυο της ενέργειας των ΑΠΕ θέλει συγκεκριμένες μετατροπές, «τιθασεύσεις» και μετασχηματισμούς που στοιχίζουν! Αναγκάζεται να πληρώνει αλλά να μην πληρώνεται (π.χ. για κάποιο χρόνο κάποιοι οικισμοί θα χαρούν που δεν θα πληρώνουν για το ηλεκτρικό, αφού επέτρεψαν κατασκευή αιολικού πάρκου στον τόπο τους, μα δεν θα είναι για πολύ! «Όταν βουλιάξει το καράβι της παραδοσιακής προμήθειας ρεύματος στον τόπο», κανείς απ’αυτούς που θα πάρουν την θέση του δεν θα είναι διατεθειμένος να ικανοποιήσει τζάμπα κανέναν!).
– Μια ανεμογεννήτρια έχει και ημερομηνία λήξης. Αλήθεια πως θα αποκατασταθούν οι λεηλατημένοι τόποι μετά; Τα μπάζα που θα τοποθετηθούνε;
   Η Συνέλευση Πολιτών «Ελεύθερο Βέρμιο» για τον «βιασμό» που επιχειρείται να γίνει στο Βουνό Βέρμιο με στήσιμο ανεμογεννητριών, επεσήμανε τα κακά που θα επέλθουν: διαταραχές υγείας από σύνδρομο τουρμπίνας, εξαφάνιση Βιοποικιλότητας, απώλειες εδάφους, νερού, κίνδυνοι από χρησιμοποιούμενα τοξικά υλικά και βέβαια έθιξε και την ανάγκη ύπαρξης μιας επιπλέον πηγής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για να μην υπάρξουν ελλείψεις ροής αυτής, μια και οι ανεμογεννήτριες δεν έχουν ικανότητα συνεχούς ροής ενέργειας.
   Να μην επιτραπεί το έγκλημα! Ας γίνει ότι π.χ. κάναν στην Κρήτη -συγκεκριμένα στα Χανιά όταν εμπόδισαν εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά της Σπίνας αλλά και στο Ρέθυμνο όταν μπλόκαραν εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον τόπο τους (στην Κρήτη το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά βιομηχανικών ΑΠΕ κάνει έργο «Ρομπέν»), στην Μάνη, στην Κάρυστο -όπου πολεμούν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή τους, προσέφυγαν και στο Συμβούλιο Επικρατείας, στην Πάρο που αντιστέκονται, στην Άνδρο, στο Νότιο Πήλιο κι όπου αλλού. Να μην το ξεχνάμε δεν νοιάζονται για το καλό μας, μάλλον για το κακό μας, να τους εμποδίσουμε.
Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο