Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ»: γιατί υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ούτε φέτος θα υλοποιηθεί

4λ ανάγνωσης
Έρχεται το νέο Εξοικονομώ: Τα 6 κριτήρια – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλέον συνειδητοποιήσει ότι η Εξοικονόμηση Ενέργειας είναι η μόνη λύση για την αποτελεσματική καταπολέμηση της Ενεργειακής Φτώχειας.

Το Εξοικονομώ ΙΙ, ένα πρόγραμμαπου αφορά στην οικονομική ενίσχυση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης σε κατοικίες και το οποίο πρόκειται να κινήσει όλη την αγορά και που αναμένουν εναγωνίως νοικοκυριά και επαγγελματίες, μοιάζει πλέον μετο γεφύρι της Άρτας. Ολημερίς το εξαγγείλανε, το βράδυ γκρεμιζόταν. Οι προσδοκίες υλοποίησής του, οι πληροφορίες, οι εκτιμήσεις, οι προαναγγελίες των υπευθύνων για την ημερομηνία έναρξής του, διαψεύδονται συνεχώς και στην πράξη ακυρώνονται, με αποτέλεσμα το Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να μείνει στα χαρτιά πριν καν ξεκινήσει η υλοποίησή του.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης προανήγγειλε πως το πρόγραμμα θα ξεκινήσει εντός του Νοεμβρίου. Προφανώς όμως για ακόμη μια φορά, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες το πρόγραμμα να μην προκηρυχθεί και τα νοικοκυριά να μην καταφέρουν τελικά να το εκμεταλλευτούν ούτε και το φετινό χειμώνα.

Οι λόγοι που το πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον φαίνεται ότι θα έχει και πάλι καθυστέρηση στην υλοποίησή του είναι μια σειρά ενεργειών που πρέπει να προηγηθούν:

  • Το πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα υποδεχθεί τις αιτήσεις δεν είναι εφικτό να είναι έτοιμο άμεσα, καθώς η σχετική σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί αρχές Δεκεμβρίου. Θα ακολουθήσει η προετοιμασία της πλατφόρμας, η οποία θα είναι έτοιμη αρχές Mαρτίου.
  • Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί οι προτάσεις των δέκα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
  • Ο αναθεωρημένος ΚΕΝΑΚ, δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή, επειδή αναμένεται να εκδοθούν οι νέες αναθεωρημένες Τεχνικές Οδηγίες (ΤΟΤΕΕ) και να προσαρμοστούν σε αυτές τα εργαλεία υπολογισμών που θα πρέπει να πιστοποιηθούν από το υπουργείο.
  • Θα χρειαστεί να εκδοθεί ο οδηγός προγράμματος, οι όροι και οι διαδικασίες υπαγωγής των προτάσεων.

Βέβαια πρέπει να επισημάνουμε ότι μέσα στο 2018 θα πρέπει να αναθεωρηθεί εκ νέου ο ΚΕΝΑΚ λόγω των απαιτήσεων της Οδηγίας 27/2012 και της Σύστασης 2016/1318 της ΕΕ για τα Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας (ΚΣΜΚΕ).

Συνεπώς καμία μελέτη και σύνταξη φακέλου για την υπαγωγή στο πρόγραμμα δεν είναι προς το παρόν αλλά και στο προσεχές μέλλον τεχνικώς εφικτή.

Όπως αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διογκωμένης Πολυστερίνης Παντελής Πατενιώτης, «το πρόγραμμα ΕξοικονομώΙΙ, έχει εξαγγελθεί από το 2015 μέχρι σήμερα περισσότερες από 40 φορές, δηλαδή περίπου κάθε μήνα». Και συνεχίζει: «Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που επιδοτεί την κατανάλωση πετρελαίου, αντί την ενεργειακή απεξάρτηση των κτιρίων. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι δεν απορροφούμε ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων που μας έχουν ήδη διατεθεί από τετραετίας για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. Για όλους αυτούς τους λόγους, η πολιτεία χρειάζεται να επιδείξει υπευθυνότητα, να εκμεταλλευτεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προβλέπονται για την υλοποίηση του προγράμματος, ώστε να επωφεληθούν τα νοικοκυριά οι μηχανικοί και οι επαγγελματίες και επιτέλους να κινηθεί αυτή η πολύπαθη αγορά».

 

 

πηγή

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο