Ενημέρωση με νέα και ειδήσεις από Πτολεμαΐδα, Εορδαία, Κοζάνη, Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Πότε θα δοθούν οι αυξημένες συντάξεις χηρείας – Ποιοι θα είναι… διπλά ευνοημένοι

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να καταβληθούν με τις συντάξεις Ιουλίου, στο τέλος Ιουνίου οι αυξημένες συντάξεις χηρείας σε περίπου 45.000 δικαιούχους, βάσει του πρόσφατου νόμου.

Ο νόμος ισχύει από τις 17 Μαΐου που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, όμως συντάξεις Ιουνίου θα έπρεπε να καταβληθούν αυξημένες κατά περίπου 40 % πληρώθηκαν πριν από τις ευρωεκλογές, χωρίς αλλαγές.

Η σύνταξη

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις δικαιούχων που θα λάβουν διπλή αύξηση καθώς το νέο ποσοστό (70% αντί 50%) της σύνταξης θα υπολογιστεί με βάση την παλαιά παροχή του θανόντος χωρίς αυτή να έχει επανυπολογιστεί όπως ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλος. Συγκεκριμένα, ο νόμος 46 11/ 2019 που ψηφίστηκε εντός Μαΐου καταργεί το όριο ηλικίας των 55 ετών και ορίζει ότι οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου θα καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους ακόμη και μετά την παρέλευση της τριετίας.

Παράλληλα,αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης που δικαιούνται οι χήρες . χήροι από τη σύνταξη του θανόντος στο 70% από το 50% . Αυτό στην πράξη οδηγεί στην αύξηση της τάξης του 40% που τη δικαιούνται τόσο οι επιζώντες λόγω θανάτου ασφαλισμένου όσο και επιζώντες λόγω θανάτου συνταξιούχου.

Βέβαια η πιθανή αύξηση αφορά τους θανόντες που ήταν συνταξιούχοι και πριν τις 13 Μαϊού του 2016 όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Και αυτό βέβαια γιατί βάσει του νέου νόμου εάν η σύνταξη βγαίνει χαμηλότερη μετά τον επανυπολογισμό, τα ποσοστά της σύνταξης χηρείας θα υπολογίζονται με βάση τα παλαιά, υψηλότερα ποσά.

Εάν πάλι ο επανυπολογισμός οδηγεί σε υψηλότερη σύνταξη τότε τα ποσοστά της σύνταξης χηρείας θα υπολογίζονται στη νέα υψηλότερη σύνταξη.

Οι 9 κατηγορίες που αναμένεται να λάβουν διπλή σύνταξη

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διπλά ευνοημένοι είναι όσοι ανήκουν στις εξής κατηγορίες:

1. Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος κατηγορίας Π.Ε (Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) που είχε αποχωρήσει με 25 έτη ασφάλισης και άνω.

2.Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος κατηγορίας Τ.Ε ( Τεχνολογικής εκπαίδευσης) που είχε αποχωρήσει με 25 έτη ασφάλισης και άνω.

3. Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος κατηγορίας Δ.Ε ( Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) που είχε αποχωρήσει με 28 έτη ασφάλισης και άνω.

4. Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος κατηγορίας Υ.Ε (υποχρεωτικής εκπαίδευσης ) που είχε αποχωρήσει με 30 έτη ασφάλισης και άνω.

5.Συνταξιούχος ΙΚΑ που είχε αποχωρήσει με 35 ετία και είχε συντάξιμες αποδοχές από 1.600 ευρώ και άνω ( ήταν δηλαδή σε ασφαλιστική κλάση από την 20η και άνω)

6.Συνταξιούχος του ΤΕΒΕ που είχε αποχωρήσει με περισσότερα από 15 έτη ασφάλισης , ασχέτως ασφαλιστικής κλάσης.

7. Συνταξιούχος του Ταμείου Νομικών που είχε αποχωρήσει με 25 έτη χρόνια ασφάλισης και άνω.

8.Συνταξιούχος του πρ.ΤΣΑΥ που είχε αποχωρήσει με 25 χρόνια ασφάλισης και άνω.

9. Συνταξιούχος του πρ. ΤΣΜΕΔΕ που είχε αποχωρήσει με 25 έτη ασφάλισης και άνω.

Ο νόμος ορίζει επίσης ότι στις περιπτώσεις των επιζώντων δικαιούχων που εργάζονται μετά την τριετία και χάνουν το 50% της σύνταξης δεν μπορεί να να πέσει κάτω από το όριο των 360 ευρώ-384 ευρώ για 15 χρόνια και 20 χρόνια ασφάλισης αντίστοιχα.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Δείτε το νέο spot της ΔΙΑΔΥΜΑ
Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida