Τι προτίθεται να κάνει ο ΕΦΚΑ, για να αντιμετωπίσει το μπαράζ αγωγών. Στο στόχαστρο όσοι κατέθεσαν αγωγή μετά την απόφαση του ΣτΕ
Aντίμετρα απέναντι στο «κύμα» αγωγών που καταθέτουν συνταξιούχοι, για την επιστροφή αναδρομικών από τις κρατήσεις που απορρέουν από τους νόμους 4093 και 4051 του 2012, λαμβάνει ο ΕΦΚΑ. Οι ιθύνοντες του Ενιαίου Φορέα κρίνουν ως βασικό «όπλο» ανάσχεσης, την προσφυγή στο Εφετείο,κατά κυρίως των μαζικών αγωγών που κατατέθηκαν μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (10/6/2015).
Η πλειοψηφία των αγωγών για τους νόμους 4093 και 4051, που περιλαμβάνονται στο δεύτερο μνημόνιο, υποβλήθηκαν μετά την απόφαση του ΣτΕ (τους έκρινε παράνομους και αντισυνταγματικούς). Η οικονομική επιβάρυνση του ΕΦΚΑ, σε περίπτωση δικαίωσης χιλιάδων συνταξιούχων (αγωγές μετά την απόφαση ΣτΕ) θα είναι εξαιρετικά μεγάλη και ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητο από τους ιθύνοντες του Φορέα, να τεθεί «φραγμός» με νομότυπο χαρακτήρα και τη βούλα της δικαιοσύνης.
Ο ΕΦΚΑ έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο Εφετείο, όπως επισήμαναν στο Sin έγκριτοι εργατολόγοι, κατά αποφάσεων Πρωτοδικείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που θα δικαιώνουν αγωγές συνταξιούχων που βασίζονται στην απόφαση του ΣτΕ. Αυτό σημαίνει πρακτικά το εξής: ότι ακόμα και στην περίπτωση που τα Πρωτοδικεία δικαιώνουν συνταξιούχους (επιδικάζουν επιστροφή ποσών), ο ΕΦΚΑ θα μεταφέρει την υπόθεση στο Εφετείο και ουσιαστικά θα «παγώνει» κάθε διαδικασία επιστροφής αναδρομικών ή τερματισμού των εν λόγων, κρατήσεων, έως ότου εκδικαστεί εκ νέου η υπόθεση.
Πρόκειται, ασφαλώς για μια χρονοβόρο διαδικασία, που θα θέσει σε δοκιμασία τα… νεύρα και τις οικονομικές αντοχές των συνταξιούχων, μερικοί εκ των οποίων σπεύδουν τις τελευταίες εβδομάδες σε δικηγορικά γραφεία, για να προωθήσουν τις αγωγές τους προς τον ΕΦΚΑ-Δημόσιο.
Ευνοημένοι όσοι κατέθεσαν αγωγή πριν την απόφαση του ΣτΕ
Οι συνταξιούχοι που έχουν πράγματι κάποιες ελπίδες επιστροφές αναδρομικών, για περικοπές σύνταξης και δώρου, είναι αυτοί που είχαν προνοήσει να υποβάλλουν αγωγή πριν τις 10/6/2015. Πρόκειται για ένα μικρό αριθμό συνταξιούχων και φυσικά το συνολικό ποσό επιστροφής που προκύπτει, έχει σημαντικά χαμηλότερο «ταβάνι», σε σχέση μ’ αυτούς που κατέθεσαν αγωγή μετά την απόφαση του ΣτΕ.
Ο ΕΦΚΑ, ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένος να πέσει «αμαχητί» και για τις περιπτώσεις που αφορούν αγωγές συνταξιούχων προ της απόφασης του ΣτΕ. Ακόμα και στην περίπτωση του συνταξιούχου από τη Θεσσαλονίκη που δικαιώθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο, αν ο ΕΦΚΑ ασκήσει έφεση, τότε θα απαιτηθούν δύο χρόνια, μέχρις ότου δρομολογηθεί η εκδίκαση της υπόθεσης.
Εντός του Μαρτίου, βάσει της πληροφόρησης που έχει το Sin, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών θα αρχίσει την εκδίκαση εκατοντάδων αγωγών που αφορούν τους νόμους 4051-4093 (ως προς τα ποσά) και έχουν κατατεθεί από συνταξιούχους των πρώην ΔΕΚΟ.