Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Ποιες αποδείξεις θα μετρούν διπλά για το αφορολόγητο

7λ ανάγνωσης
Ποιες αποδείξεις θα μετρούν διπλά για το αφορολόγητο

Υπάρχουν επαγγέλματα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής και στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή αναμένεται η αξία των αποδείξεων τους να μετράται διπλά, προκειμένου να καλυφθεί το 30% επί του πραγματικού εισοδήματος και για να μην προκύψει πρόσθετος φόρος 22% στη διαφορά των λιγότερων αποδείξεων.

 

 

Στο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με το «Βήμα» μεγάλο βάρος θα πέσει στους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να λειτουργήσουν ως φοροελεγκτές ζητώντας αποδείξεις για να μην υπερφορολογηθούν ή για να κερδίσουν 50.000 ή 100.000 ευρώ στη νέα φορολοταρία που σχεδιάζεται.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», ήδη έχει ζητηθεί η συνδρομή του ΙΟΒΕ για τον σαφή προσδιορισμό των εν λόγω επαγγελμάτων, ενώ, όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι στιγμής έχει αποφασιστεί να περιληφθούν στη λίστα των επαγγελμάτων, των οποίων οι αποδείξεις θα μετρούν διπλά για το χτίσιμο του αφορολογήτου, οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα κομμωτήρια, τα ινστιτούτα αισθητικής, τα γυμναστήρια, οι πολυχώροι πραγματοποίησης παιδικών πάρτι, οι διοργανώσεις εκδηλώσεων γάμων κ.λπ. Επίσης, όλες οι αποδείξεις που προέρχονται από επαγγέλματα που αφορούν την οικοδομή (ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί, υδραυλικοί, κατασκευαστές αλουμινίου και σιδηροκασκευών, ψυκτικοί, όσοι τοποθετούν πλακάκια σε δάπεδα και τοίχους καθώς και υαλοπίνακες, όσοι κάνουν επιχρίσεις κονιαμάτων – σοβατζήδες -, κατασκευαστές στεγών κ.λπ.) θα είναι στη λίστα των επαγγελμάτων που η αξία των αποδείξεων που θα εκδίδονται θα μετράει διπλά.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι αναγνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών τη φοροδιαφυγή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον χώρο ενοικίασης ακινήτων, τουριστικών και μη, μέσω ειδικών εφαρμογών τύπου Airbnb και πλέον θα συμπεριλάβουν τις αποδείξεις που προέρχονται από τη συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών στο διπλό «μπόνους». Το ίδιο θα συμβεί και για την ενοικίαση ΙΧ, όπου η φοροδιαφυγή οργιάζει, ιδιαίτερα στους τουριστικούς προορισμούς.

Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι σε ερωτήματα που θέσαμε σε αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών για το αν θα περιληφθούν στις αποδείξεις που θα μετράνε διπλά για το χτίσιμο του 30% τα εστιατόρια, τα κέντρα διασκέδασης, οι καφετέριες και τα ταξί, η απάντηση ήταν μονολεκτικά «όχι». Ισως στο υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να ξαναδούν τις παραπάνω περιπτώσεις και να τις εντάξουν και αυτές στις λεγόμενες «διπλές αποδείξεις» και να μην υπολογίσουν το όποιο πολιτικό κόστος.

Διευκρινίζεται ότι για το χτίσιμο του 30% αφαιρείται από το πραγματικό εισόδημα η εισφορά αλληλεγγύης με την οποία επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, καθώς επίσης και το συνολικό ποσό που καταβάλλεται σε διατροφή. Σε αυτό που απομένει θα εφαρμόζεται συντελεστής 30%. Στις περιπτώσεις όπου το άθροισμα του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ, των ενοικίων ή και των δόσεων δανείων που καταβάλλει κάποιος σε ετήσια βάση ξεπερνάει σε ποσοστό το 60% του πραγματικού εισοδήματος μετά την αφαίρεση της εισφοράς αλληλεγγύης και της διατροφής, τότε θα πρέπει να εμφανίσει αποδείξεις στο 20% του εισοδήματός του αντί για το 30%.

Μέτρα κατά λαθρεμπορίου τσιγάρων και καυσίμων

Σε «γάγγραινα» για τα έσοδα εξελίσσεται το εκτεταμένο λαθρεμπόριο καυσίμων και ποτών και το νομοσχέδιο που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών θα περιλαμβάνει διατάξεις που θα αυστηροποιεί τους ελέγχους και τις ποινές. Τις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου συντάσσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υπό τις οδηγίες του αρμόδιου υφυπουργού κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, ενώ το τελικό σχέδιο θα δοθεί τις επόμενες εβδομάδες, ώστε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας να κάνει τις τελευταίες αλλαγές και στη συνέχεια να το προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι, όπως επισημαίνει στο «Βήμα της Κυριακής» ανώτερος παράγοντας του υπ. Οικονομικών, το εν λόγω νομοσχέδιο δεν θα προβλέπει καμία αλλαγή στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης προϊόντων καπνού, πετρελαιοειδών και αλκοολούχων ποτών.

Για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα είναι αποφασισμένο να τοποθετηθούν συσκευές εντοπισμού θέσης (GPS) σε όλα τα βυτιοφόρα καθώς και στα πλωτά μέσα (σλέπια), ενώ στις δεξαμενές των διυλιστηρίων θα ρίχνει το υπουργείο Οικονομικών μια «σταγόνα» ειδικής χημικής ουσίας που θα επιτρέπει τη μοριακή ιχνηλάτηση όλων των ειδών των καυσίμων.

Από έλεγχο που θα πραγματοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του ΣΔΟΕ σε βυτιοφόρα αλλά και σε δεξαμενές σε πρατήρια υγρών καυσίμων θα προκύπτει, μέσω αυτής της «σταγόνας», από πού έχει ξεκινήσει το καύσιμο και πού έχει καταλήξει, τι φόρος έπρεπε να έχει πληρωθεί για τον τύπο αυτού του καυσίμου και ποιο ποσό τελικά καταβλήθηκε.

Οσον αφορά τον έλεγχο των τσιγάρων, αυτό που εξετάζεται είναι να τοποθετηθούν νέες ταινίες όπου το barcode τους θα ενσωματώνει περισσότερα στοιχεία σε σύγκριση με αυτά που ισχύουν σήμερα.

Τι αλλάζει στη φορολοταρία

Σαρωτικές αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών στη φορολοταρία αποδείξεων, με τους επιτελείς της Καραγεώργη Σερβίας να είναι αποφασισμένοι να καταργήσουν το ισχύον καθεστώς, δηλαδή να δίνονται κάθε μήνα 1.000 ευρώ σε 1.000 νικητές (σύνολο 1 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση) και να εφαρμόσουν ένα νέο σύστημα που μέσω δημόσιας κλήρωσης, και όχι ηλεκτρονικής όπως γίνεται σήμερα, θα δίνονται σε 10 ή 20 νικητές 100.000 ευρώ ή 50.000 ευρώ. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί το τελικό ύψος που θα δίνεται σε κάθε νικητή, αλλά, όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπ. Οικονομικών, το ποσό θα είναι τόσο μεγάλο που οι φορολογούμενοι θα έχουν κάθε λόγο να ζητούν αποδείξεις και να διεκδικούν κάθε μήνα τα παραπάνω ποσά.

 

 

πηγή

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *