Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Πληρωμές από ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ – Ποιες έγιναν, ποιες ακολουθούν

6λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Πληρωμές από ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ – Ποιες έγιναν, ποιες ακολουθούν

Εντός του Νοεμβρίου θα ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταβάλλει ο ΕΛΓΑ τις αποζημιώσεις αγροτών για τις ζημιές του…
2016καθώς και εκείνες παλαιότερων ετών. Όπως επισημαίνει σε διευκρινιστική ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του οργανισμού, Φάνης Κουρεμπές οι αποζημιώσεις θα δοθούν υπό τις δύο αυστηρές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος: α) οι αγρότες θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι και β) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία των ζημιών και να έχουν εκκαθαριστεί τα πορίσματα.

Πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ποιες έγιναν

Δύο πληρωμές συνολικού ύψους 11.447.384 ευρώ σε 2.021 δικαιούχους πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Πληρωμών του ΥπΑΑΤ από τις 27/10 έως τις 04/11, πραγματοποιήθηκε πληρωμή ύψους 6.911.963,91 ευρώ σε 1.159 δικαιούχους και το διάστημα 07/11 έως τις 10/11 πληρωμές ύψους 4.535.421,20 ευρώ σε 862 δικαιούχους. Σύμφωνα με τους αναλυτικούς πίνακες αυτές αφορούν σχεδόν στο σύνολό τους εκκρεμότητες μέτρων του ΠΑΑ 2007 – 2013.

ΠΛΗΡΩΜΗ 1

ΠΛΗΡΩΜΗ 2

Ποιες ακολουθούν

Ισχύει ο προγραμματισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ για την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης και την πληρωμή του πρασινίσματος μέχρι την 20η Δεκεμβρίου, αν και ακόμη δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, όπως αναφέρουν πηγές στην aftodioikisi.gr.

Υπενθυμίζουμε ότι η πληρωμή της εξόφλησης (30%) της Βασικής Ενίσχυσης του 2016 θα κυμανθεί περίπου στα 354 εκατ. ευρώ περίπου, του Πρασινίσματος στα 567 εκατ. ευρώ περίπου και των γεωργών νεαρής ηλικίας στα 15 εκατ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ «με βάση τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύει για την περίοδο 2015-2020, όπως αυτή εξειδικεύεται στην κοινοτική και την εθνική νομοθεσία, οι συνολικές άμεσες ενισχύσεις που θα πληρωθούν στους Έλληνες αγρότες για το 2016 ανέρχονται σε 1.899.160.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, 1.182.879.000 ευρώ προορίζονται για τη βασική ενίσχυση, 569.748.000 ευρώ για το πρασίνισμα, 37.983.000 ευρώ για τους νέους σε ηλικία αγρότες (κάτω των 40 ετών) και 148.432.000 ευρώ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις».

Επίσης, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα (επίσημες ημερομηνίες, όπως είπαμε, δεν έχουν δοθεί) ο ΟΠΕΚΕΠΕ, για το επόμενο διάστημα προγραμματίζει πληρωμές αγροπεριβαλλοντικών δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως Βιολογική Γεωργία, Βιολογική Κτηνοτροφία, Σπάνιες Φυλές, Μείωση Νιτρορύπανσης κ.λπ., καθώς επίσης των ιδιωτικών επενδύσεων (σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση κ.ά.), του LEADER και των δημοσίων έργων.

Επιπλέον, έως το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται η πληρωμή όσων δικαιούχων δεν έλαβαν την προκαταβολή του 70% της βασικής ενίσχυσης στις 27/10 και δικαιώθηκαν μετά τους ελέγχους.

Αντίστροφα μετρούν και οι δικαιούχοι της εξισωτικής αποζημίωσης (προκαταβολή του 2016) η πληρωμή της οποίας θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του μήνα που διανύουμε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ “τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε η πρώτη κατάταξη των παραγωγών που αιτήθηκαν στο Μέτρο 13 της εξισωτικής και οι αγρότες μπορούν να ενημερώνονται με το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ τους. Γίνεται γνωστό ότι κατά των αποτελεσμάτων των πινάκων οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί δύνανται να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή εντός 10 εργασίμων ημερών, αρχής γενομένης από 16.11.2016”.

Αποστόλου: Ως το τέλος του χρόνου ακόμη 1,1 δισ. ευρώ θα πάρουν οι αγρότες

Περισσότερα από 2 δις ευρώ θα έχουν μπει συνολικά ως το τέλος του χρόνου στους λογαριασμούς των αγροτών, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

Σε ερώτησή του ο Κωνσταντίνος Τσιάρας, βουλευτής Καρδίτσας της ΝΔ σημείωσε πως περισσότεροι από 50.000 δικαιούχοι δεν πήραν το 70% της ενιαίας ενίσχυσης, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Σημείωσε πως οι αγρότες αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες ρευστότητας και ζήτησε να πληροφορηθεί πως σχεδιάζει η κυβέρνηση να επιλύσει το πρόβλημα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου εξήγησε δε ότι υπάρχουν αγρότες που βγήκαν εκτός συστήματος, είτε γιατί δεν πληρούσαν τον ορισμό του ενεργού αγρότη ή ακόμη και γιατί ήταν ενταγμένοι σε άλλα καθεστώτα ενισχύσεων.

Συμπλήρωσε ωστόσο, πως 66.500 αγρότες που δεν πληρώθηκαν μέχρι σήμερα είναι γιατί το ποσό, που δικαιούνταν ήταν κάτω των 250 ευρώ και θα μπει στην επόμενη πληρωμή σημειώνοντας πως ως το τέλος του χρόνου θα έχουν πληρωθεί και άλλα καθεστώτα ενίσχυσης.

Θα αναρτώνται στο διαδίκτυο οι κρατικές ενισχύσεις

Σε δημόσια προσβάσιμο διαδικτυακό ιστότοπο θα δημοσιοποιούνται «συνοπτικές πληροφορίες για χορηγηθείσες μεμονωμένες κρατικές ενισχύσεις μετά την 1η Ιουλίου 2016». Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την επωνυμία και το ΑΦΜ του δικαιούχου, το είδος και τον τομέα δραστηριότητας της επιχείρησης, το ποσό ενίσχυσης και το μέσο ενίσχυσης, καθώς και όποιο άλλο στοιχείο προβλέπει η ενωσιακή νομική βάση χορήγησης της ενίσχυσης.

Τα παραπάνω αναφέρει μεταξύ άλλων η «Αιτιολογική έκθεση – Σχέδιο νόμου Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/17/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2014 σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία και την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/48/ΕΚ και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών», που κατατέθηκε στις 11 Νοεμβρίου στην ιστοσελίδα της Βουλής.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Να σημειωθεί ότι ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στο πλαίσιο αναβάθμισης των υπηρεσιών εξυπηρέτησης προς τον πολίτη, έθεσε προσφάτως σε λειτουργία Νέο Τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών για το σύνολο των θεμάτων που διαχειρίζεται ο Οργανισμός στον τηλεφωνικό αριθμό 2108802000 από τις 09:00 έως τις 13:00 και στο Τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 1540 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τις 09:00 έως τις 18:00.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο