Με ειδική διάταξη που ψηφίζεται την Πέμπτη στην Βουλή μειώνεται ο χρόνος απονομής των συντάξεων κατά δύο μήνες. Ειδικότερα δίνεται το δικαίωμα έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων στους διευθυντές των περιφερειακών υπηρεσιών και οργανικών δομών των πρώην φορέων που έχουν απορροφηθεί στον ΕΦΚΑ.
Μέχρι σήμερα για την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης, απαιτείτο η τελική υπογραφή από την Κεντρική Υπηρεσία του ΕΦΚΑ όμως με την νέα διάταξη από τις αρχές Νοεμβρίου θα μπορούν να υπογράφουν τις αποφάσεις συνταξιοδότησης οι Διευθυντές των περιφερειακών υπηρεσιών χωρίς να στέλνουν τα έγγραφα στην κεντρική διοίκηση προς υπογραφή καθυστερώντας την απονομή της σύνταξης.
Αναλυτικότερα στην σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» αναφέρεται ότι λόγω της παρατηρούμενης καθυστέρησης απονομής των συντάξεων οι Διευθυντές των περιφερειακών υπηρεσιών και οργανικών δομών των πρώην φορέων που έχουν απορροφηθεί στον ΕΦΚΑ έχουν την αρμοδιότητα απονομής των συντάξεων.
Η εφαρμογή της διάταξης αυτής θα επιφέρει μείωση του χρόνου απονομής κατά δύο μήνες ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσουν η περαιτέρω ενίσχυση των τμημάτων απονομής της σύνταξης με νέους υπαλλήλους και η προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας για το μεγάλο ψηφιακό άλμα του υπουργείου Εργασίας, το σύστημα «ΑΤΛΑΣ-ψηφιακή σύνταξη», με το οποίο, από τον Ιούνιο του 2020, οι νέες συντάξεις θα εκδίδονται ψηφιακά και άμεσα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.058.748 εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις και λοιπές εκκρεμότητες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) προς τους συνταξιούχους-ασφαλισμένους.
Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει ότι εντός διετίας, δηλαδή έως τον Ιούνιο του 2021, πρέπει να εκδίδονται ψηφιακά πάνω από το 90% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης. H απονομή των συντάξεων που εκκρεμούν ήδη θα προχωρήσει με δύο ταχύτητες, καθώς ένα τμήμα τους θα ενταχθεί στο νέο ψηφιοποιημένο σύστημα που θα ισχύσει μετά την ψήφιση του νόμου για την ψηφιακή σύνταξη με την επωνυμία Άτλας τον Νοέμβριο και ένα τμήμα θα συνεχίσει να εκδίδεται με τη διαδικασία που ισχύει σήμερα, η οποία όμως θα επιταχυνθεί καθώς θα απελευθερωθούν υπάλληλοι. Tην 1η Ιουνίου 2020 το 34,33% των νέων συντάξεων θα βγαίνει αυτόματα. Τον Ιανουάριο του 2021 ένα άλλο 30% και τον Ιούνιο του 2021 θα φτάσουμε στο 90%. Το υπόλοιπο 10% που ανήκει σε ειδικές κατηγορίες δεν θα χρειάζεται περισσότερο από τρεις μήνες.
Στο πλαίσιο αυτό, κομβικό ρόλο θα παίξει ο Άτλας που θα τεθεί και πάλι σε ισχύ από τον διοικητή του ΕΦΚΑ, Χρήστο Χάλαρη. Η πρώτη ημερομηνία-ορόσημο είναι ο Ιούνιος του 2020. Σε λιγότερο από ένα έτος θα πρέπει το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ να καταφέρουν να εκδίδουν με ψηφιακό τρόπο πάνω από μία στις τρεις νέες αιτήσεις για απονομή σύνταξης (37%). Οι περισσότερες από αυτές θα είναι συντάξεις θανάτου (χηρείας), με στόχο να διευκολυνθούν αυτοί οι, ειδικής κατηγορίας, ασφαλισμένοι. Στη συνέχεια θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε έως την 1η Ιανουαρίου του 2021 να έχει προχωρήσει και η ψηφιακή απονομή των συντάξεων αναπηρίας, οι οποίες αποτελούν περίπου το 23% των νέων αιτήσεων.
Ειδικότερα, με το Άτλας:
-Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων, στο οποίο καταγράφονται τόσο οι άμεσα όσο και οι έμμεσα ασφαλισμένοι.
-Συγκεντρώνεται η ασφαλιστική ιστορία ανά ασφαλισμένο, δημιουργώντας έτσι τον ψηφιακό ατομικό λογαριασμό ασφάλισης, μια μορφή ηλεκτρονικού ασφαλιστικού «βιογραφικού».
-Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης.
-Ψηφιοποιείται και μηχανογραφείται όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων.
dikaiologitika.gr