Πέτκοφ: Εξετάζουμε την πυρηνική συνεργασία με την Ελλάδα στην προμήθεια ηλ. ενέργειας – Εντός 12 μηνών θα έχουμε συγκεκριμένη πρόταση
Συγκεκριμένη πρόταση εντός των επόμενων 12 μηνών ως προς το ενδεχόμενο πυρηνικής συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας θα φέρει η γειτονική χώρα προς την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Κιρίλ Πέτκοφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του energypress.
Ειδικότερα, όπως υπογράμμισε, η Βουλγαρία εξετάζει το σενάριο να προχωρήσει στην δημιουργία μιας νέας πυρηνικής μονάδας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία θα προμηθεύει σε γειτονικές χώρες, μεταξύ των οποίων, και η ελληνική αγορά. Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή, μελετώνται οι υποψήφιοι προμηθευτές ενώ, προχωράει σε μελέτη σκοπιμότητας, ώστε να επανέλθει σε 12 μήνες με συγκεκριμένη πρόταση ως προς το εν λόγω εγχείρημα.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο διμερούς συμφωνίας για την παροχή πυρηνικής ενέργειας από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα, ο Κιρίλ Πετκόφ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Χρειάζεστε φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια. Έχουμε πυρηνική ενέργεια και εσείς δεν έχετε. Βάζοντας δίπλα αυτά τα δύο μπορούμε να δουλέψουμε μαζί ως καλοί γείτονες, κτίζοντας μακροπρόθεσμες σχέσεις μέσα από τη δημιουργία μιας πυρηνικής μονάδας παραγωγής ενέργειας, με κοινά οφέλη, σε έναν τομέα που είναι σημαντική εναλλακτική για τις ενεργειακές ελλείψεις στην περιοχή μας».
Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός επισήμανε πως μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα μπορεί κανείς να μιλήσει πιο συγκεκριμένα για το εν λόγω σχέδιο καθώς, για την ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η αναζήτηση προμηθευτών και μια μελέτη σκοπιμότητας, τα αποτελέσματα των οποίων, θα κρίνουν την βιωσιμότητα ή όχι του σεναρίου.
Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπογράμμισε πως η μεγαλύτερη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών συνιστά προτεραιότητα και για τις δύο χώρες, Βουλγαρία και Ελλάδα και σε αυτή την κατεύθυνση συνεργάζονται στενά. «Στόχος είναι η ενίσχυση της ενεργειακής διασύνδεσης των χωρών μας, μέσω και του αγωγού IGB, ώστε να έχει η Βουλγαρία πρόσβαση στο αέριο του Αζερμπαϊτζάν, όπως και στα αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Είναι δύο επιλογές που μας ενδιαφέρει να «τρέξουν» το γρηγορότερο δυνατό, ώστε να έχουμε εναλλακτικές».
Τέλος, εξηγώντας γιατί η Βουλγαρία δεν τάσσεται υπέρ της επιβολής εμπάργκο στην Gazprom και το ρωσικό φυσικό αέριο, ο κ. Πέτκοφ ανέφερε πως η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό αέριο ξεπερνά το 80%, με αποτέλεσμα, ένα ενδεχόμενο εμπάργκο θα ισοδυναμούσε με κλείσιμο της βουλγαρικής οικονομίας.