Οι εξελίξεις και τα ενδιάμεσα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου παροχής φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία, στον απόηχο των πρόσφατων ανακοινώσεων του νέου εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, της απολιγνιτοποίησης και των συνεπειών από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στην περιοχή, συζητήθηκαν χθες το απόγευμα, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Μακεδονίας, στην Κοζάνη.
Με την παρουσία του Διευθύνοντα Συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) Μάριου Τσάκα και του εκπροσώπου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (Δ.Ε.Σ.Φ.Α) κ. Κολιγά, στην πολύωρη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, υπήρξε και αντιπαράθεση για το τι έγινε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή και τι γίνεται σήμερα, ενώ κοινός τόπος όλων είναι ότι «πρέπει να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες, ώστε το αργότερο το 2023, να δοθεί φυσικό αέριο στους πολίτες της Δυτ. Μακεδονίας».
Σε δηλώσεις του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Τσάκας, υπογράμμισε ότι «είναι εφικτός ο στόχος παροχής φυσικού αερίου στη Δυτ. Μακεδονία μέσα στο 2023», με δεδομένο ότι «θα ολοκληρωθούν από τον ΔΕΣΦΑ οι δύο έξοδοι της Ποριάς Καστοριάς και του Περδίκκα Πτολεμαϊδας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 και η ΔΕΔΑ θα μπορέσει να ξεκινήσει νωρίτερα την ανάπτυξη των δικτύων, ώστε όταν δοθεί φυσικό αέριο να γίνουν και οι πρώτες συνδέσεις παροχής στην περιοχή». Σε σχετική ερώτηση της ΕΡΤ Κοζάνης, ο κ. Τσάκας επεσήμανε την ωριμότητα του έργου φυσικού αερίου στον πρώτο κύκλο των περιοχών Καστοριάς, Άργους Ορεστικού, Μανιάκων και Γρεβενών, σε σχέση με τον δεύτερο κύκλο στις περιοχές Πτολεμαϊδας, Κοζάνης, Αμυνταίου και Φλώρινας. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «το έργο στις περιοχές του δεύτερου κύκλου υπολείπεται χρονικά περίπου 4 μήνες σε σχέση με τις περιοχές του πρώτου κύκλου και για το λόγο αυτό υπάρχει συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, προκειμένου να ξεκινήσει νωρίτερα η ανάπτυξη των δικτύων, στις ώριμες περιοχές του έργου».
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης , σημείωσε ότι «είναι ασφυκτικά τα χρονικά πλαίσια και γίνεται αγώνας να ολοκληρώσει ο ΔΕΣΦΑ τις υποδομές των δύο σταθμών αποσυμπίεσης το 2021», ενώ ο πρώην Περιφερειάρχης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θόδωρος Καρυπίδης, στάθηκε στην «διασφάλιση του έργου φυσικού αερίου από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, με αναμονές και χρηματοδότηση», ζητώντας να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση του έργου στις περιοχές του πρώτου κύκλου.
Η επικεφαλής συνδυασμού από την ελάσσων αντιπολίτευση Γεωργία Ζεμπιλιάδου, έκανε λόγο για «παιχνίδια μικροπολιτικής από την πρώην αλλά και από την σημερινή περιφερειακή αρχή», αναφέροντας ότι «το έργο του φυσικού αερίου δεν είχε ενταχθεί στο 10ετές πλάνο του ΔΕΣΦΑ και το έργο στον Περδίκκα δεν θα είναι έτοιμο το 2023», ενώ ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και Περιφερειακός Σύμβουλος Θανάσης Χαστάς, μίλησε για «προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος και να ξεχασθεί το έγκλημα της απολιγνιτοποίησης», υποστηρίζοντας ότι «θα αυξηθεί περαιτέρω η ενεργειακή φτώχεια και εξάρτηση της περιοχής, αφού μέσα από τις εξελίξεις που υπάρχουν, δεν διασφαλίζεται φθηνή ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση, για τους πολίτες».
Κατά την διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Μακεδονίας, εργαζόμενοι της ΔΕΗ ,με πρωτοβουλία του σωματείου εργαζομένων και εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια , πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη συγκέντρωση μέσα και έξω από το χώρο της συνεδρίασης, εκφράζοντας την έντονη αντίθεση τους, για την απολιγνιτοποίηση και το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της περιοχής, κάτι που όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Σωματείου Πέτρος Ταταρίδης, «θα έχει τραγικές συνέπειες για τον τόπο και τους εργαζόμενους»
ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- Σύνταξη: Αντώνης Μαυρίδης