Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Πανελλαδικές: Αυτό είναι το νέο εξεταστικό σύστημα – Πώς θα γίνεται η εισαγωγή στα ΑΕΙ – Αντιδρούν ΔΟΕ, ΟΛΜΕ

5λ ανάγνωσης
Σχολεία: Αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλήνιες -Πότε ξεκινούν, τι αλλάζει στον υπολογισμό μορίων

Ποιες αλλαγές προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προκαλεί τις διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών γιατί παρουσιάζεται εν μέσω της καραντίνας, με την υπουργό Παιδείας να τους απαντάει ότι θα κάνουν «διάλογο με τηλεδιάσκεψη».
 

Επιστρέφουν τα Λατινικά στην ύλη των Πανελλαδικών Εξετάσεων με το νέο εξεταστικό σύστημα του υπουργείου Παιδείας που θα αρχίσει, στο πρώτο του στάδιο, να εφαρμόζεται από την επόμενη σχολική χρονιά.

Το νέο εξεταστικό σύστημα που παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο πιθανότατα δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα, εν μέσω ωστόσο αντιδράσεων. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας διαμαρτύρονται για την παρουσίαση νομοσχεδίου εν μέσω περιόδου καραντίνας, στην οποία δεν μπορούν να ασκήσουν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα. Στις διαμαρτυρίες αυτές η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απάντησε προχθές ότι ο διάλογος με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες θα γίνει με «τηλεδιάσκεψη»…

Κατά τα άλλα και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ»:

Τα Λατινικά επανέρχονται στη διδασκαλία και πανελλαδική εξέταση των Ανθρωπιστικών Επιστημών και αποσύρεται εκ νέου η Κοινωνιολογία. Το θέμα αναστατώνει τους χιλιάδες υποψήφιους που βλέπουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις της χώρας να προχωρούν ανά διετία σε θεμελιώδεις αλλαγές, οι οποίες όμως ανατρέπονται ταχύτατα. Πάντως, επανέρχεται σε αυτή τη φάση το αίτημα για μια ουσιαστική διδασκαλία του μαθήματος στη νέα του μορφή, ώστε να αποκτήσει ευρεία μορφωτική διάσταση.

Σε μια εκδοχή του συστήματος που θεσμοθέτησε ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, το υπουργείο Παιδείας «κρατάει» για την πρόσβαση στα ΑΕΙ την αναλογία 90% από την απόδοση των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και 10% συμμετοχή των βαθμών του Εθνικού Απολυτηρίου. Δηλαδή, για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια θα μετράει στο μέλλον κατά 90% η απόδοση ενός υποψηφίου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και κατά 10% ο μέσος όρος των βαθμών του Απολυτηρίου του από τις τρεις τάξεις του Λυκείου.

Τώρα, το 10% των βαθμών του Εθνικού Απολυτηρίου θα συνδιαμορφώνεται κατά 2% από τον μέσο όρο των βαθμών ενός υποψηφίου στην Α’ Λυκείου, κατά 3% από τον μέσο όρο των βαθμών του στη Β’ Λυκείου και κατά 5% από τον μέσο όρο των βαθμών του στη Γ’ Λυκείου. Οι νέοι που θα φοιτήσουν έτσι από τον Σεπτέμβριο του 2020 στην Α’ Λυκείου πρέπει να ξέρουν ότι τελειώνοντας τη βαθμίδα θα βρουν μπροστά τους αυτό το εξεταστικό σύστημα, οπότε οι βαθμοί του Απολυτηρίου τους θα υπολογιστούν σε ένα μικρό ποσοστό (2%) για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ έπειτα από δύο χρόνια.

Τράπεζα θεμάτων στις απολυτήριες εξετάσεις από την Α’ Λυκείου της επόμενης σχολικής χρονιάς, η οποία θα εφαρμόζεται σταδιακά – τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά (2021-22) θα εφαρμοστεί και στην Α’ και στη Β’ Λυκείου και στη συνέχεια σε όλες τις τάξεις.

Μείωση των ομάδων προσανατολισμού για τα ΑΕΙ από τέσσερις, που είναι σήμερα, σε τρεις. Σήμερα στη Γ’ Λυκείου υπάρχουν τέσσερις ομάδες προσανατολισμού (Ανθρωπιστικών Σπουδών, Θετικών Σπουδών, Υγείας, Οικονομίας και Πληροφορικής) και σε καθεμία από αυτές διδάσκονται τρία μαθήματα ανά κατεύθυνση, συν το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Ενοποιούνται έτσι οι ομάδες προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Υγείας.

Περιορισμός των 7ωρων μαθημάτων που διδάσκονται στη Γ’ Λυκείου ανά κατεύθυνση πιθανώς σε 5ωρα κάθε εβδομάδα. Η πρώτη χρονιά εφαρμογής του εξεταστικού συστήματος που ψηφίστηκε πέρυσι προέβλεπε 6ωρα μαθήματα ανά πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, κάτι που, εκτός του ότι «εξαφάνισε» τη Γ’ Λυκείου, εκτίναξε τον αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τα ολιγομελή τμήματα που δημιουργήθηκαν σε όλη τη χώρα (έφτασαν τα 40.000 άτομα).

Με το νομοσχέδιο πιθανότατα επανέρχεται και η βάση του δέκα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ αλλά και για την προαγωγή στα σχολεία.

Αντιδράσεις από ΔΟΕ και ΟΛΜΕ
Στα παραπάνω οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες αντιδρούν ως προς τη μεθοδολογία, καθώς το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και τις διατάξεις για τη light αυτοαξιολόγηση των σχολείων από την επόμενη σχολική χρονιά.

«Φαίνεται πως η πανδημία αποτελεί ευκαιρία για την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να νομοθετήσει όλες εκείνες τις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές που είχε εξαρχής στόχο να επιβάλει» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας και η ΟΛΜΕ. Η Ομοσπονδία αναφέρει σε αυτήν ότι «το συνδικαλιστικό κίνημα έχει τον τρόπο να απαντήσει». Οι καθηγητές τονίζουν ότι «το υπουργείο Παιδείας έχει χρέος να σεβαστεί τους θεσμοθετημένους, εδώ και πολλές δεκαετίες, κανόνες δημοκρατικού – θεσμικού διαλόγου και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες με αρνητικό πρόσημο που θα καταδεικνύουν για μία ακόμα φορά περιφρόνηση στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς, στις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης».

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *