Άτυπη, «σιωπηρή» παράταση (υπό την έννοια ότι δεν έχει υπάρξει σχετικό αίτημα και έγκριση από την Κομισιόν) παίρνει η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, και ως εκ τούτου συνολικά ο διαγωνισμός πώλησης των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη, όπως έγραψε χθες το Energypress.
Ατύπως, με βάση όσα αφήνουν να διαρρεύσει από το ΥΠΕΝ, η νέα προθεσμία μπαίνει για τις 15 Ιανουαρίου, αλλά ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει ότι αυτή η ημερομηνία θα είναι η τελική. Όλα δείχνουν ότι μέχρι τουλάχιστον να υλοποιηθεί το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και μετακινήσεων των εργαζομένων στις προαναφερόμενες μονάδες, η τελική φάση του διαγωνισμού δεν θα πραγματοποιηθεί.
Ας σημειωθεί ότι το energypress είχε προαναγγείλλει ήδη από τις 27 Δεκεμβρίου ότι η ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών θα μετατεθεί, παρότι η ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ μέσω συνεργατών της διαβεβαίωνε, μέχρι πρότινος, για την εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει: Κατάθεση των προσφορών στις 7 Ιανουαρίου, στις 10 του μηνός υποβολή βελτιωτικών προσφορών, 11 Ιανουαρίου αξιολόγηση των προτάσεων και 15 Ιανουαρίου επίσημη ενημέρωση της DG Comp για ολοκλήρωση της αποεπένδυσης.
Όπως αποδεικνύεται, αυτό δεν κατέστη εφικτό κυρίως επειδή η ΔΕΗ δεν έχει προχωρήσει στη δημοσίευση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου των 1.248 εργαζομένων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το πακέτο αυτό να δημοσιευτεί εντός της εβδομάδας και στη συνέχεια να δοθεί προθεσμία συμμετοχής προκειμένου οι επενδυτές να έχουν μία ακριβή εικόνα του μισθολογικού κόστους. Με αυτό το νέο δεδομένο οι επενδυτές θα μπορέσουν να διαμορφώσουν τις οικονομικές τους προτάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν όλοι οι επενδυτές έχουν εγείρει ζήτημα του εργασιακού κόστους με ορισμένους εξ αυτών, μάλιστα, να επιμένουν ότι οι πωλούμενες μονάδες μπορούν να λειτουργήσουν και με 600 εργαζομένους.
Πέραν αυτής της αβεβαιότητας, όμως, υπάρχουν δύο ακόμα πολύ σημαντικά ζητήματα που μένουν σε εκκρεμότητα και τα οποία είναι ικανά να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη στάση των «μνηστήρων».
Τι θα δίνουν τα ΑΔΙ;
Συγκεκριμένα, οι διεκδικητές έχουν ακόμη ασαφές το πλαίσιο των ΑΔΙ. Μπορεί οι ελληνικές αρχές να έχουν προκοινοποιήσει τον μηχανισμό ωστόσο είναι άγνωστο πότε οι Βρυξέλλες θα στείλουν έστω κι ένα θετικό σινιάλο.
Στο SPA γίνεται αναφορά στην προκοινοποίηση του μηχανισμού από ελληνικής πλευράς στην ΕΕ και επιπρόσθετα υπάρχει ενδεικτική τιμή αποζημίωσης στις 40 χιλιάδες ευρώ ανά μεγαβάτ (με ρήτρες και αιρέσεις σε περίπτωση που η τιμή που εγκριθεί θα είναι διαφορετική). Όμως το θέμα της τιμής αποζημίωσης είναι πολύ βασικό και δεν υπάρχει ακόμα κάποια ένδειξη για το τι προτίθενται να εγκρίνουν και τι όχι οι Βρυξέλλες.
Έτσι οι επενδυτές δεν μπορούν να συμπεριλάβουν στις προσφορές τους πιθανά έσοδα από το μηχανισμό επάρκειας ισχύος, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, μόνο εφόσον υπήρχε ένα θετικό μήνυμα ή μια καταρχάς έγκριση από τις Βρυξέλλες.
Θα έχει λιγνίτη σε χαμηλή τιμή η Μελίτη;
Αβέβαιη είναι και η ικανοποίηση ενός ακόμη αιτήματος που έχουν θέσει οι επενδυτές και είναι η σταθερή (και χαμηλή) τιμή εφοδιασμού της λιγνιτικής μονάδας της Μελίτης από το ορυχείο της Αχλάδας. Το δημόσιο έδωσε παράταση στη μίσθωση των κοιτασμάτων του, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο το τοπίο ως προς τις τιμές.
Επομένως και εδώ υπάρχει σοβαρή αίρεση και αβεβαιότητα που καθιστά δύσκολη εάν όχι αδύνατη την υποβολή ανταγωνιστικής προσφοράς εντός του ρητού υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος του διαγωνισμού.
Ο παράγοντας «Τσακαλώτος»
Οι παραπάνω, τρείς κατά κύριο λόγο, αβεβαιότητες, κρατούν κουμπωμένους και διστακτικούς τους διεκδικητές των μονάδων ως προς την πρόταση οικονομικών προσφορών. Και με δεδομένο το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον για τον άνθρακα, όλα δείχνουν ότι ο διαγωνισμός πώλησης των λιγνιτικών μονάδων για να πετύχει, έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του.
Πιθανόν δηλαδή να τεθεί και επίσημα στο τραπέζι το αίτημα του προέδρου της ΔΕΗ προς την Κομισιόν για παράταση του διαγωνισμού μέχρι τον Μάρτιο ώστε να υπάρξει μία αξιοπρεπής κατάληξη της αποεπένδυσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα που υπάρχει για να τεθεί και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ένα τέτοιο αίτημα είναι ο… Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο Υπουργός των Οικονομικών και επικεφαλής των επαφών με τους θεσμούς, δεν θέλει να συντηρείται η εκκρεμότητα της αποεπένδυσης της ΔΕΗ (η οποία όπως πιστεύει «είναι από τις εύκολες υποχρεώσεις») τη στιγμή που η κρίσιμη διαδικασία της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης ξεκινάει στις 21 Ιανουαρίου. Επιθυμεί με λίγα λόγια ο Υπουργός Οικονομικών να είναι κλειστά τα υπόλοιπα μέτωπα (όπως αυτό της ΔΕΗ) ώστε να διαπραγματευθεί από καλύτερη θέση για άλλα κεντρικότερα οικονομικά θέματα.
energypress.gr