εικόνα

Ογδοντάχρονος σε άμυνα (γράφει η Μ.Χ.)

stefanos tsikas ptolemaida KDAP ARLEKINOS
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αμέσως μετά την εορτή της 25ης του Μάρτη εορτή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, καθόλου τυχαία αλλά σημαδιακά καθαρά, ενενηντάχρονος στρογγυλά, υπεραμύνθηκε του δικαιώματος του στην ζωή την αδιατάρακτη, απαραβίαστη, την ασφαλή, προστατευμένη, την άξια σεβασμού, την αξιοπρεπή και καλή και κατατρόπωσε, έτρεψε εις άτακτο φυγή κακοποιά στοιχεία-στοιχειά που επιχείρησαν να τον κακοποιήσουν, ληστεύσουν και εις βάρος του να στηρίξουν την ζωή τους. Κακοποιά στοιχεία που αρνήθηκαν τον δρόμο της Αρετής, επέλεξαν της κακίας και είπαν με ατιμίες, κλεψιές και παραβάσεις θα εξασφαλίζουν τα προς το ζην τους, καταπατώντας την εντολή «Ου κλέψεις»!
   Ευχαριστούμε τον σεβάσμιο γέροντα που μας συγκίνησε και μας έκανε να νιώσουμε περηφάνια γιατί:
– Επέδειξε με την όλη του στάση  κι αντίδραση Λιόντα καρδιά (Λιοντόκαρδος) όπως και οι ηρωϊκοί, ένδοξοι πρόγονοι μας και μας ξαναθύμισε πως ο Λαός αυτός ο γενναίος κι ωραίος έχει συνέχεια απ’την αρχαιότητα, δεν την έχασε ποτέ!!!
– Αν και κοντά στον αιώνα (ογδονταοχτώ στα έτη του) επέδειξε σώματος, ψυχής και νου νεότητα-καθαρότητα. Δεν πανικοβλήθηκε, εαυτού κυριάρχησε, δεν κιότεψε, δεν λιγοψύχησε, δεν προσκύνησε τους παρανόμους, δεν γονάτισε μπρος τους, δεν τους παρακάλεσε, αναμετρήθηκε μ’αυτούς, τους αντιμετώπισε και ικανά. Αν και τα χρόνια βαριά πάνω του, ωστόσο δεν παραιτήθηκε ως τους θέλουν τους ηλικιωμένους να παραιτούνται, περικυκλώνοντας τους με πολλά πέρα της φυσικής φθοράς κακά όπως τα εκ των δηλητηρίων: π.χ. άνοια, αναιμίες, οστεοπορώσεις, αρθρίτιδες, κ.α..
– Αν και στρογγυλά στα ενενήντα είχε νεανική καρδιά ως το απέδειξε, την στιγμή που πολλοί κάτω των σαράντα ετών δηλώνουν πως γέρασαν πριν την ώρα τους!!!
– Στον πόλεμο του 40 ήταν δέκα ετών, μιας γενιάς ηρωϊκής κλάδος οπωσδήποτε, οπότε δίκαια εφάρμοσε με την συμπεριφορά του τα ωραία του Ρήγα: καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά τα όποια χρόνια κατάντια, απόγνωση, ντροπή!!!
– Ο Μακρυγιάννης μίλησε για μια πολύτιμη μαγιά που λυσσάζουν να εξαφανίσουν… Ο γέροντας αυτός σχετίζεται μ’αυτήν αναμφίβολα!!!
   Κι ενώ υπερηφάνεια αισθανθήκαμε με τα πεπραγμένα του σεβάσμιου γέροντα, «ξεράσαμε» με τα πεπραγμένα του στρεβλού, παράνομου συστήματος όταν:
– Συνέλαβε τον γέροντα και με χειροπέδες τον οδήγησε για να του προσάψει κατηγορίες κακούργου!!!
– Τον θεώρησε αν και θύμα ένοχο, αφού επέτρεψε να του ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, τους δε θύτες του τους άσκησε ποινική απλά δίωξη για την ληστεία!!!
– Τον εξανάγκασε πέραν της περιπέτειας που είχε απ’τους ληστές, να προσπαθεί εν συνεχεία ταλαιπωρούμενος κι εις βάρος της υγείας του, να αποδείξει πως αυτός ήταν το θύμα κι όχι ο φονιάς, πως αυτός καθόταν ήσυχα στο σπίτι του και δέχτηκε την απειλή και πως δεν ήταν αυτός που πήρε τους δρόμους κι έψαχνε κόσμο για να ξεκάνει, αφού άγρια πρώτα παίδευε!!!
– Πριν το στερνό του ταξίδι για τον άλλο κόσμο είπε το ένοχο σύστημα να τον διαπομπέψει κυριολεκτικά!!!
– Ενώ του χρωστά το ένοχο σύστημα, αφού δεν μπορεί να ασφαλίσει την ζωή του, να την προστατέψει, να την κάνει πιο όμορφη και ωραία, παρόλαυτα ξεδιάντροπα τον σέρνει σε πόρτες διάφορες, χωρίς να σέβεται και τα στρογγυλά ενενήντα του χρόνια μαζί και την ψυχική οδύνη που πέρασε απ’τους κακοποιούς, άκουσον άκουσον: θέση του έδωσε και σε κρατητήριο!!!
   Ωστόσο ο Λαός με την καθαρή, φωτεινή καρδιά-ψυχή ξέρει, γνωρίζει, ξεχωρίζει και καταλαβαίνει πως ο νόμος έγινε κι είναι-υπάρχει για να προστατεύει τα πρόβατα, τους άκακους πολίτες, τα θύματα και όχι για να τους παιδεύει και να χαϊδεύει τους ληστές, τους παρανόμους, τους εγκληματίες, τους θύτες κι όταν δε δεν κάνει το σωστό, τότε πρέπει να παύει παραχρήμα. Επιπλέον, επειδή ο Λαός πολύ καλά βλέπει και καταλαβαίνει: στον γέροντα τον ηρωϊκό δίνει χέρι για να σφίξει το δικό του, να τον συγχαρεί για αυτό που έκανε, να τον επαινέσει, βραβείο ανδραγαθίας να του δώσει, ακόμη και ανδριάντα να του στήσει ιδίως μες την ψυχή την καρδιά του και να του πει πως στάθηκε ως φως μες σε σκοτεινό δρόμο κι ακόμη με μια στεντόρεια φωνή να φωνάξει στους διώκτες του «ΑΝΑΞΙΟΙ» και σ’αυτόν «ΑΞΙΟΣ»!!!

Κοινοποιήστε το άρθρο

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

asfaleies nikou ptolemaida