Νομική προστασία στους φοροκαταδότες μελετά η κυβέρνηση

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Την κατάρτιση ευνοικού θεσμικού πλαισίου για όσους παρέχουν πληροφορίες για την διακρίβωση οικονομικών εγκλημάτων και όχι μόνο εξετάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα «Νέα», μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται μια ομάδα εξειδικευμένων στελεχών της βρετανικής υπηρεσίας στην Αθήνα για παροχή τεχνογνωσίας, ενώ ήδη στη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς έχουν ξεκινήσει διαδικασίες κατάρτισης νομοσχεδίου με στόχο να έχει γίνει νόμος του κράτους έως το τέλος του έτους.

Σε πρώτη φάση, το ενδεχόμενο παροχής οικονομικών κινήτρων στους πληροφοριοδότες δεν φαίνεται να προκρίνεται. Θα δημιουργηθεί όμως, υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, ένα πλαίσιο πλήρους προστασίας στη βάση του βρετανικού μοντέλου, με στόχο την αποκάλυψη όχι μόνο φαινομένων διαφθοράς στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και φορολογικών αδικημάτων. Οποιος «σφυρίζει» υποθέσεις βλαπτικές για το δημόσιο συμφέρον θα προστατεύεται πλήρως.

 

Με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος σχεδιάζεται να επεκταθεί και σε φορολογικά αδικήματα ή ακόμα σε υποθέσεις που σχετίζονται με ληγμένα φάρμακα ή επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία τρόφιμα.

Το «κάρφωμα» δεν θα αφορά μόνο οικονομικά εγκλήματα ή πράξεις φοροδιαφυγής, αλλά οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί επιβλαβές για το δημόσιο συμφέρον. Παράλληλα με το νομικό υπόβαθρο σχεδιάζεται να δημιουργηθεί μηχανισμός υποδοχής καταγγελιών και ειδικό γραφείο αξιολόγησης των μαρτυριών.

Σύμφωνα με τα «Νέα», το βρετανικό μοντέλο αποτελεί βάση για το ελληνικό νομοσχέδιο. Αυτό, όπως αναφέρει η εφημερίδα προβλέπει:

Πληροφοριοδότης θεωρείται εργαζόμενος που αναφέρει ορισμένους τύπους αδικημάτων, που συνήθως έχουν διαπιστωθεί στην εργασία του, αλλά όχι πάντα. Τα αδικήματα που θα αποκαλύψει πρέπει να ευνοούν το δημόσιο συμφέρον. Ως πληροφοριοδότης, είναι προστατευμένος από το νόμο, δεν θα χάσει τη δουλειά του, δεν θα αντιμετωπιστεί άδικα.

Προστατεύεται από το νόμο όποιος εργάζεται στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, από αστυνομικός ή γιατρός, έως υπάλληλος γραφείου, εργάτης σε εργοστάσιο, εκπαιδευόμενος, μέλος εταιρείας ή ακόμη και Βρετανός εργαζόμενος στο εξωτερικό.

«Μετράνε» τα ποινικά αδικήματα, εκείνα που έχουν σχέση με την υγεία και την ασφάλεια κάποιου που βρίσκεται σε κίνδυνο, αδικήματα κινδύνου ή πραγματικής βλάβης στο περιβάλλον και παραβάσεις των νόμων από πλευράς εταιρειών σε σχέση με τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Δεν καλύπτονται προσωπικά παράπονα (π.χ. εκφοβισμός, παρενόχληση, διακρίσεις), εκτός αν η συγκεκριμένη περίπτωση είναι βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον.

Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Aκούστε μας LIVE! Ράδιο Καψούρα!

Θεατρικοποίηση των ιστορικών ποιημάτων της Παρθένας Τσοκτουρίδου από την Παναρκαδική Ομοσπονδία Τορόντο του Καναδά

iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida