Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Νέα πλατφόρμα από την ΕΕ για τη συμμετοχή των νέων πολιτών προς μία καλύτερη Ένωση

8λ ανάγνωσης
Νέα πλατφόρμα από την ΕΕ για τη συμμετοχή των νέων πολιτών προς μία καλύτερη Ένωση

Νέα πλατφόρμα από την ΕΕ για τη συμμετοχή των νέων πολιτών προς μία καλύτερη Ένωση

#EYY2022

Νέα, καινοτόμος, ψηφιακή πλατφόρμα

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει

την οραματική 3D πλατφόρμα «Δώσε φωνή στο όραμά σου»
 κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022

 

Όταν η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας για το 2022, ήθελε η Ευρώπη να ακούσει προσεκτικά τους νέους της, για να διαμορφώσει καλύτερα την Ένωση με γνώμονα το δικό τους πνεύμα. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την ολοκαίνουρια 3D ψηφιακή πλατφόρμα «Δώσε φωνή στο όραμά σου» ως κεντρικό στοιχείο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας: μια διαδραστική πλατφόρμα στην οποία οι νέοι Ευρωπαίοι μπορούν να καταγράψουν το προσωπικό και μοναδικό τους μήνυμα.

Στόχος της πλατφόρμας «Δώσε φωνή στο όραμά σου» είναι να δώσει τη δυνατότητα στους νέους Ευρωπαίους, από κάθε υπόβαθρο και γωνιά της ηπείρου, να εκφράσουν το δικό τους όραμα για το μέλλον – από θέματα απασχόλησης, ένταξης, ειρήνης και ασφάλειας μέχρι την κλιματική αλλαγή, την εκπαίδευση, την ψυχική υγεία και άλλα.

Στον απόηχο της παγκόσμιας πανδημίας και μπροστά στον, εν εξελίξει, επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, οι φωνές των νέων γίνονται όλο και πιο σημαντικές. Για τον σκοπό αυτόν, η πλατφόρμα «Δώσε φωνή στο όραμά σου» λειτουργεί ως πρωτοποριακός, διαδραστικός χώρος για όλους, που κυριολεκτικά δίνει στα άτομα τη δυνατότητα να λύσουν τη σιωπή τους, να ηχογραφήσουν το δικό τους προσωπικό μήνυμα και να εκφράσουν τις απόψεις και τις ιδέες τους για τα θέματα που θεωρούν πιο σημαντικά.

Η πλατφόρμα έχει αναπτυχθεί για να ανταποκρίνεται σε κάθε μήνυμα, σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ (καθώς και στα νορβηγικά, τουρκικά, σερβικά, μακεδονικά* και ισλανδικά). Με την προσθήκη της, κάθε φωνή δημιουργεί το δικό της, μοναδικό τρισδιάστατο «κύμα» που αλληλοεπιδρά με κάθε άλλη ηχογράφηση στην πλατφόρμα – και δίνει τη δυνατότητα σε όλους να ακούσουν οποιαδήποτε φωνή, σε οποιαδήποτε γλώσσα, σε οποιαδήποτε συσκευή, ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα με τη δήλωση της Επιτρόπου Νεολαίας της ΕΕ Μαρίγια Γκαμπριέλ, η πλατφόρμα «Δώσε φωνή στο όραμά σου» προσωποποιείται μέσα από ένα νεανικό, ουσιαστικό, δυναμικό και ανοιχτό πνεύμα συνδημιουργίας που ορίζεται μέσα από το Έτος Νεολαίας. Κάτι που λειτουργεί επίσης ως επίκαιρος παράγοντας που επιτρέπει στους νέους της Ευρώπης να αναδειχθούν, να μιλήσουν και να μοιραστούν τις ανησυχίες και τις ιδέες τους για το μέλλον. Η πλατφόρμα «Δώσε φωνή στο όραμά σου» δεν θα μπορούσε να έρθει σε πιο κατάλληλη στιγμή για όλους τους νέους, όχι μόνο ως Ευρωπαίους πολίτες αλλά και ως μέλη μιας κοινωνίας που τώρα, περισσότερο από ποτέ, βιώνει καιρούς δοκιμασίας».

Σχετικά με τη σημασία του ίδιου του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022, η Επίτροπος Μαρίγια Γκαμπριέλ πρόσθεσε: «Ζητάμε από όλους τους νέους να εμπλακούν και να συμμετάσχουν αμέσως. Οι φωνές τους αποτελούν βασικό συστατικό στοιχείο της πορείας της Ευρώπης προς την ανάπτυξη, τη γνώση, την καινοτομία, τις ευκαιρίες και τις καλύτερες, πιο συναφείς λύσεις που απευθύνονται στους νέους. Θα ακούσουμε προσεκτικά και θα διασφαλίσουμε ότι οι πολιτικές για τη νεολαία μπορούν να αναπτυχθούν σε πιο ανοιχτούς και συνεργατικούς χώρους και ότι όλες οι φωνές θα εισακουστούν και θα ληφθούν υπόψη, φέτος και στο μέλλον». Ως βασικό μέρος της εκστρατείας για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, τα κράτη μέλη συμβάλλουν σε εθνικό και τοπικό επίπεδο στην προώθηση της συμμετοχής των νέων σε πολλές διαφορετικές δραστηριότητες.

Στην Ελλάδα έχουν ήδη διοργανωθεί δραστηριότητες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας όπως η παρουσίαση της επίσημης ιστοσελίδας (στα ελληνικά και στα αγγλικά), η οποία επικαιροποιείται συνεχώς με αναρτήσεις δραστηριοτήτων για το Έτος σε όλη τη χώρα και η διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “Youth Work: ο δρόμος προς την αναγνώριση”, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα χαρτογράφησης της ελληνικής πραγματικότητας με σκοπό την αναγνώριση του Youth Work στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την κα. Κωνσταντίνα Πισλή, εθνική συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας για την Ελλάδα, προβλέπονται ακόμα περισσότερες δραστηριότητες τους επόμενους μήνες σύμφωνα με τον εθνικό σχεδιασμό, καθώς και τις προτάσεις φορέων νεολαίας που λαμβάνει για δραστηριότητες σύμφωνα με τους στόχους του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας. Αυτές περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, στοχευμένες έρευνες για τους νέους, τη δημιουργία του θεσμού «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας»  αλλά και τη συμμετοχή νέων από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.

Η νέα πλατφόρμα «Δώσε φωνή στο όραμά σου» θα μεταβεί σε αυτές τις δραστηριότητες και θα λειτουργήσει επίσης ως κεντρικό χαρακτηριστικό της παρακαταθήκης του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, και μετά το 2022 – με τις φωνές των νέων να λειτουργούν ως μοχλός αλλαγής και συνδιαμόρφωσης της μελλοντικής πολιτικής.

 

*Ως μακεδονική, ορίζεται η γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών. Νόμος 4588/2019, Άρθρο 7, Παρ. 4.

 

 

 

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022

Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022 εγκαινιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «έτος αφιερωμένο στην ενδυνάμωση εκείνων που έχουν αφιερώσει τόσα πολλά στους άλλους», όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2021. Επομένως, είναι ένα έτος πλήρως αφιερωμένο στη νεολαία, με στόχο την ενδυνάμωση, την ενθάρρυνση και τον εμπλουτισμό της με νέες ευκαιρίες και νέους τρόπους συμμετοχής και ανάληψης ρόλου ενεργού πολίτη στην κοινωνία.

Ως γενικός στόχος, το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας επιδιώκει να ενθαρρύνει όλους τους νέους να εκφράσουν τη γνώμη τους και να λάβουν μέρος με το να μοιραστούν το όραμά τους σχετικά με τα βασικά θέματα του Έτους, καθώς και τις ελπίδες τους για το μέλλον της Ευρώπης. Επίσης, το Έτος στοχεύει στην προβολή και προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα αλληλεγγύης στο νεανικό κοινό, καθώς και στη στήριξη της Ουκρανίας μέσω κάθε είδους δραστηριοτήτων.

Ταυτόχρονα, το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας χαρακτηρίζεται από ένα πνεύμα συνδημιουργίας και πολλαπλής συμμετοχής, στο οποίο συμβάλλουν ενεργά εκατοντάδες οργανώσεις και ενδιαφερόμενοι φορείς της νεολαίας. Αυτό συνεπάγεται πολλές εθνικές και τοπικές δραστηριότητες – περισσότερες από 1650 δραστηριότητες σε όλη την Ευρώπη έχουν ήδη αναρτηθεί στον δικτυακό τόπο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας – που φέρνουν τους νέους σε επαφή για να συμμετάσχουν στο Έτος με θετικό και ουσιαστικό τρόπο.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους συνδέσμους Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022 και Τι είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας; | European Youth Portal (europa.eu)

Επίσημα hashtag: #EYY2022 #EuropeanYearOfYouth, #Ευρωπαϊκό_Έτος_Νεολαίας_2022 και #EYY2022GR

Ακολουθήστε το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Instagram: @european_youth_eu Facebook: @EuropeanYouthEU Twitter: @EuropeanYouthEU

 

 

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *