Με τουλάχιστον τρεις βελτιώσεις και προσθήκες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο. Η κατάθεση προγραμματίζεται να γίνει το αργότερο έως την ερχόμενη Πέμπτη και η ψήφισή του έως τις 20 Δεκεμβρίου μαζί με το κείμενο του νέου προϋπολογισμού.
Οι παρεμβάσεις και οι προσθήκες είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα των παρατηρήσεων που δέχτηκε το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το περιεχόμενο του φορολογικού νομοσχεδίου. Οι παρεμβάσεις που εξετάζονται σοβαρά από το υπουργείο Οικονομικών είναι οι εξής:
-Bελτιώσεις στο μέτρο της επέκτασης της υποχρέωσης των φορολογούμενων να πληρώνουν με πιστωτική ή χρεώστική κάρτα. Το ΥΠΟΙΚ έχει αποφασίσει να αυξήσει το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό του εισοδήματος που θα δαπανάται με πλαστικό χρήμα από το 10% σε 20% που είναι σήμερα σε 30%. Το 30% των ελάχιστων ηλεκτρονικών πληρωμών θα υπολογίζεται επί του δηλωθέντος εισοδήματος αφού αφαιρεθεί η εισφορά αλληλεγγύης. Στο ΥΠΟΙΚ εξετάζουν να αφαιρείται από το δηλωθέν εισόδημα και η δαπάνη διατροφής συζύγων και παιδιών προκειμένου να καλύπτεται ευκολότερα η σχετική υποχρέωση από διαζευγμένους συζύγους.
-Aπαλλαγή και των φορολογικών κατοίκων Ελλάδας από τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης για τους τόκους από εταιρικά και κρατικά ομόλογα.
Πρόκειται ουσιαστικά για εξίσωση των φορολογικών κατοίκων Ελλάδας με ότι θα ισχύσει για τους φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού. Σύμφωνα με διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση απαλλάσσονται από τον φόρο και την εισφορά αλληλεγγύης για το εισόδημα από τόκους κρατικών και εταιρικών ομολόγων, οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού.
Ωστόσο, εξετάζεται σοβαρά να επεκταθεί η σχετική απαλλαγή από το νέο έτος και για τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας.
-H αφαίρεση από το υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο της διάταξης ότι όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων κάνουν χρήση της φοροαπαλλαγής που προβλέπει έκπτωση 40% από τον φόρο εισοδήματος της δαπάνης για την αναβάθμιση ακινήτων, θα χάνουν την έκπτωση 5% από το φορολογητέο εισόδημα από ενοίκια.
-Η εφάπαξ διαγραφή οφειλών στην Εφορία μέχρι 10 ευρώ ανά οφειλέτη ή νομικό πρόσωπο. Αφορά περίπου 500.000 από τα συνολικά 4 εκατ. ΑΦΜ που χρωστούν 105 δισ. ευρώ στην Εφορία.
-Η κατάργηση της εισφοράς 0,6% του Ν. 128/75 που επεβλήθη στις αρχές του 2019 στις συμβάσεις leasing (χρηματοδοτική μίσθωση) και factoring (πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων), με σκοπό τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης και λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.