Για την εκλογή της στη θέση της γ.γ. του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ Συνδέσεις η Μαριαλένα Τσίρλη.
Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση. Η κ. Τσίρλη ανέφερε ότι ξεκίνησε από χαμηλά με στόχο να κάνει καλά τη δουλειά της: «Ξεκίνησα από τα χαμηλά, δηλαδή προσλήφθηκα κατόπιν διαγωνισμού το 1994, όταν τελείωνα το διδακτορικό μου εδώ στο Στρασβούργο και έτσι αντί να επιστρέψω μόνιμα στην Ελλάδα έμεινα εδώ.
Προσλήφθηκα στη χαμηλότερη βαθμίδα ιεραρχίας τότε, στόχος μου ήταν να κάνω καλά τη δουλειά μου να αποκτήσω ένα καλό όνομα και είχα μία συναίσθηση ότι και ως Ελληνίδα έπρεπε να δώσω και μία καλή εικόνα για τη χώρα μου και για τους νομικούς της χώρας μου και συνέχισα την πορεία μου σιγά σιγά, δεν είχα δηλαδή από την αρχή τον στόχο να φτάσω στη θέση που είμαι τώρα».
Αναφερόμενη στην επιλογή της για τη συγκεκριμένη θέση σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών σε υψηλές θέσεις ηγεσίας».
Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Τσίρλη:
Ξεκίνησα από τα χαμηλά, δηλαδή προσλήφθηκα κατόπιν διαγωνισμού το 1994, όταν τελείωνα το διδακτορικό μου εδώ στο Στρασβούργο και έτσι αντί να επιστρέψω μόνιμα στην Ελλάδα έμεινα εδώ. Προσλήφθηκα στη χαμηλότερη βαθμίδα ιεραρχίας τότε, στόχος μου ήταν να κάνω καλά τη δουλειά μου να αποκτήσω ένα καλό όνομα και είχα μία συναίσθηση ότι και ως Ελληνίδα έπρεπε να δώσω και μία καλή εικόνα για τη χώρα μου και για τους νομικούς της χώρας μου και συνέχισα την πορεία μου σιγά σιγά, δεν είχα δηλαδή από την αρχή τον στόχο να φτάσω στη θέση που είμαι τώρα. Είχα στόχο να κάνω καλά τη δουλειά μου.
Τελείωσα τη νομική Αθηνών και στη συνέχεια ήρθα στο Στρασβούργο για μεταπτυχιακά . Η επιλογή του Στρασβούργου έγινε γιατί έχει ένα πάρα πολύ καλό πανεπιστήμιο. Η νομική του Στρασβούργου είχε εξαιρετική φήμη κι έτσι αποφάσισα να έρθω εδώ, τυχαία δηλαδή.
Στη συνέχεια πήρα το μεταπτυχιακό μου, γράφτηκα στο διδακτορικό, επέστρεψα στη Ελλάδα όπου πέρασα τις εξετάσεις του δικηγορικού συλλόγου και άρχισα να δικηγορώ και παράλληλα έγραφα το διδακτορικό μου, πηγαινοερχόμουν στο Στρασβούργο για τη βιβλιοθήκη. Τότε δεν υπήρχε ίντερνετ, δεν είχαμε αυτές τις ευκολίες που έχουμε σήμερα οπότε έπρεπε να κάνω αρκετά ταξίδια. Τη περίοδο που τελείωνα το διδακτορικό μου είδα την αγγελία για τον διαγωνισμό εδώ. Δεν πίστευα ότι θα περάσω, νόμιζα ότι έπρεπε να ξέρεις κάποιον, εμένα δε με ήξερε κανείς και δεν ήξερα κανέναν αλλά τελικά πέρασα.
Και νομίζω ότι γι αυτό πέρασα τις εξετάσεις γιατί πίστευα ότι δεν είχα καμία ελπίδα. Ακριβώς με την ελληνική νοοτροπία, γιατί είχα κάνει και κάποιες απόπειρες αποτυχημένες στην Ελλάδα να βρω δουλειά ως νομικός σύμβουλος και δεν είχα κανέναν να με υποστηρίξει, ε λέω κι εδώ θα έχω την ίδια τύχη, οπότε έδωσα τις εξετάσεις χωρίς να έχω κανένα άγχος και χωρίς να επενδύσω συναισθηματικά σε αυτό.
Τελικά αυτό μου έκανε καλό γιατί πέρασα και βρέθηκα εδώ μόνιμα την ίδια περίοδο που υποστήριζα το διδακτορικό μου τον Μάρτιο του 94, και έκτοτε συνέχισα την πορεία μου σιγά σιγά, δεν είπα «α μια μέρα θα γίνω registrar» το ένα έφερε το άλλο, ήταν μία φυσική εξέλιξη.
Έχω ένα σύζυγο που με πιστεύει κατ’ αρχάς, με υποστηρίζει πολύ που κάνει υπομονή όταν με βλέπει ότι είμαι πολύ απορροφημένη από την δουλειά μου. Πριν από το σύζυγό μου και πάντα στη ζωή μου, έχω τους γονείς που πάντα και αυτοί ήταν το πιο ισχυρό μου στήριγμα γιατί από την αρχή, από τότε που ήμουν μικρό παιδάκι πίστεψαν σε εμένα και μου ενέπνευσαν την αγάπη για τη μάθηση και την ανεξαρτησία. Όποτε αυτός ο συνδυασμός, οι γονείς μου από τη μία και ο σύζυγός μου από την άλλη είναι πάρα πολύ ισχυρά εφόδια, είναι μία πολύ μεγάλη δύναμη για εμένα.
Αυτή η γυάλινη οροφή (σημ: που είπε η Σακκελαροπούλου) έσπασε με την εκλογή μου. Είμαι η πρώτη γυναίκα registrar στο δικαστήριο και η πρώτη Ελληνίδα φυσικά. Το προβάλαμε πολύ αυτό και από εδώ στο δικαστήριο για θεωρούμε ότι είναι σημαντικό. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών σε υψηλές θέσεις ηγεσίας.
Αλλά ελπίζω ότι με εξέλεξαν για εμένα και όχι επειδή είπαν «α θέλουμε κάποιον από την Ελλάδα κι ας είναι κι Ελληνίδα.» Θέλω να πιστεύω ότι εξέλεξαν εμένα μετά από την δουλειά μου τόσα χρόνια, γιατί είμαι εδώ ήδη 27 χρόνια σε αυτή τη δουλειά και από τα δείγματα γραφής που είχα δώσει μέχρι τότε.