Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Κορωνοϊός και εκπαίδευση: Αρχίζει το μάθημα διαδικτυακά!

6λ ανάγνωσης
Κορωνοϊός και εκπαίδευση: Αρχίζει το μάθημα διαδικτυακά!
Ï Õðïõñãüò Ðáéäåßáò Êþóôáò Ãáâñüãëïõ óôïí áãéáóìü ãéá ôçí Ýíáñîç ôçò íÝáò ó÷ïëéêÞò ÷ñïíéÜò óôï 1ï ÅÐÁË Áãßùí Áíáñãýñùí (Óçôåßáò 4 & ÊáæáíôæÜêç) (Eurokinissi / ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ ÃÉÁÍÍÇÓ)

Μάχη με το χρόνο δίνει το υπουργείο Παιδείας ώστε να εφαρμοστεί καθολικά και όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά η εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η πολιτική ηγεσία δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τα πρακτικά προβλήματα, αλλά και τις χρόνιες ελλείψεις που εντοπίζονται στους εκπαιδευτικούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι οι διευθυντές των σχολείων που καλούνται να γίνουν οι «ενορχηστρωτές» αυτής της προσπάθειας δεν έχουν επιλεγεί καν με κριτήριο τη γνώση τους στους υπολογιστές. Οι κρίσεις διευθυντών που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν ως προϋπόθεση τη γνώση υπολογιστών ή αγγλικών, κριτήριο που η νυν πολιτική ηγεσία προβλέπει να εντάξει στις επερχόμενες κρίσεις. Μέχρι τότε, όμως, εκπαιδευτικοί που έχουν χρόνια να επιμορφωθούν και διευθυντές που πολύ πιθανόν να έχουν κενά όσον αφορά τη χρήση υπολογιστών και διαχείριση προγραμμάτων στον υπολογιστή καλούνται να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα της τηλε-εκπαίδευσης.

Σήμερα ξεκινάει σταδιακά η αποστολή οδηγιών και ηλεκτρονικών συνδέσμων σε όλα τα λύκεια της χώρας ώστε να ξεκινήσουν οι εκπαιδευτικοί να διδάσκουν ενώπιον μιας οθόνης υπολογιστή. Προηγήθηκε εισαγωγικό σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε 16 νομούς (Δράμας, Εβρου, Ροδόπης, Λέσβου, Σάμου, Χίου, Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κιλκίς, Πέλλας, Δωδεκανήσου, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Λασιθίου) και ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή της πλατφόρμας που προσφέρει το υπουργείο Παιδείας ώστε να ξεκινήσουν διαδικτυακά τα μαθήματα.

Παρά τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που έχουν ανταποκριθεί στη νέα πρόκληση, τα πρακτικά ζητήματα δεν παύουν να ανακύπτουν. Δεν είναι λίγοι οι μαθητές που πιθανόν να μην έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή καλή σύνδεση ώστε να συμμετάσχουν στο διαδικτυακό μάθημα (σ.σ.: το οποίο πραγματοποιείται σε μορφή εικονικής τάξης). Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ που επικαλείται στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το 78,5% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ ανάλογα με τη γεωγραφική κατανομή το ποσοστό αυτό διαφοροποιείται. Στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη για παράδειγμα το ποσοστό πέφτει στο 68,8%.

Φυσικά δεν είναι μόνο οι μαθητές, αλλά και οι εκπαιδευτικοί που μπορεί να υπάγονται σε αυτές τις κατηγορίες. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις το υπουργείο Παιδείας έχει προβλέψει την τηλεφωνική διδασκαλία, ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι αποκλεισμοί.

Οι διευθυντές των σχολείων, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα διαμορφώνουν το πρόγραμμα για κάθε σχολική τάξη. Η διδασκαλία θα γίνεται σε δύο φάσεις, πρώτον στην εικονική τάξη στην οποία θα συμμετέχουν οι μαθητές, αλλά και σε δεύτερο στάδιο κατά τη διάρκεια της μελέτης με βοηθητικό υλικό και χρονοδιάγραμμα μελέτης. Για όσους μαθητές τυχόν δεν διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή για διαδικτυακή σύνδεση, η συμμετοχή στη διαδικτυακή πλατφόρμα δύναται να γίνει και μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης με αστική χρέωση.

Για την καλύτερη χρήση της πλατφόρμας το υπουργείο Παιδείας διέθεσε μέχρι και βίντεο που δείχνει στους εκπαιδευτικούς βήμα βήμα πώς να προχωρήσουν στη δημιουργία της εικονικής τάξης.

Οι Πανελλαδικές

Οσο περνάνε οι μέρες και στη σκιά της απειλής της έξαρσης του κορονοϊού όπου προβλέπεται να παραμείνουν κλειστά για πολλές εβδομάδες τα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας συζητάει όλο και πιο έντονα τα σενάρια μείωσης της ύλης και παράτασης του σχολικού έτους. Αυτή η προοπτική επηρεάζει άμεσα τους μαθητές της Γ’ Λυκείου οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις σε λίγους μήνες, προκαλώντας αγωνία σε μαθητές και υποψηφίους.

Σκοπός του υπουργείου Παιδείας είναι να διατηρήσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ημερομηνία που τηρείται κάθε χρόνο τη νέα μετάθεση (σ.σ. μία ή δύο εβδομάδες αργότερα), ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι μαθητές δίνοντας εξετάσεις Ιούλιο ή Σεπτέμβρη, δύο επιλογές που θα δημιουργήσουν κι άλλα προβλήματα και καθυστερήσεις.

Εφόσον ο ΕΟΔΥ δώσει το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των σχολείων, το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος και στην εκμετάλλευση όλων των αργιών ώστε να καλυφθούν οι ώρες, όμως σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, εφόσον τα σχολεία παραμείνουν κλειστά για παραπάνω από τρεις εβδομάδες, η σχολική χρονιά πολύ πιθανόν να πάρει παράταση.

Διαδραστική πλατφόρμα για τον κορονοϊό

Μία εφαρμογή που λειτουργεί με τη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών και σκιαγραφεί το χάρτη των συμπτωμάτων κορονοϊού δημιούργησε το μεταπτυχιακό «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του ΕΚΠΑ ,του οποίου είναι υπεύθυνος ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας. Ο πολίτης μπορεί να μπει στη διεύθυνση https://arcg.is/1bKfCe και να απαντήσει αν έχει συμπτώματα κορονοϊού. Η εφαρμογή εντοπίζει το σημείο του σπιτιού του και καταγράφει στον διαδραστικό χάρτη τα αποτελέσματα. Μέχρι το μεσημέρι πάνω από 5.500 άτομα είχαν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, με 836 να δηλώνουν ότι δεν είναι σίγουροι αν παρουσιάζουν συμπτώματα. Σε περίπτωση που αλλάζει η κατάσταση κάποιου και εμφανίσει συμπτώματα, τότε μπορεί να επισκεφθεί ξανά την ιστοσελίδα και να αλλάξει την επιλογή του.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *