Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Κοινωνικό μέρισμα 2017: «Κόκκινο» από τις Βρυξέλλες

5λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Κοινωνικό μέρισμα 2017: «Κόκκινο» από τις Βρυξέλλες

Δυσάρεστα είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες για τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος από την κυβέρνηση. Όπως διαμηνύουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η όποια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μετά από συνεννόηση.

Λίγες μέρες πριν την άφιξη του κουαρτέτου για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την γ’ αξιολόγηση, οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί το περσινό φαινόμενο όπου η κυβέρνηση αποφάσισε μονομερώς τη χορήγηση του μερίσματος.

Μάλιστα, όπως λένε αν υπάρχει υπεραπόδοση καλό είναι η κυβέρνηση να πληρώσει τα ληξιπρόθεσμα της στο εσωτερικό, που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.  Τη Δευτέρα καταφτάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών, και στη βελγική πρωτεύουσα είναι αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί περαιτέρω μέτρα. Το κουαρτέτο θα παραμείνει μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας, ενώ αν όλα πάνε καλά θα επιστρέψουν στο τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου για το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης. Οι θεσμοί θεωρούν ότι είναι εφικτός ο στόχος να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τα Χριστούγεννα, ώστε άμεσα να ξεκινήσουν οι διαπραγμετύσεις για την δ’ και τελευταία αξιολόγηση.

Το τελευταίο πρόγραμμα, λήγει στις 20 Αυγούστου του 2018 και η ΕΕ είναι συγκρατημένα αισιόδοξη ότι η Ελλάδα μπορεί να ολοκληρώσει να το πρόγραμμα και πως δεν θα χρειαστεί χρηματοδότηση από τους εταίρους της μετά από αυτό το σημείο.

Παράλληλα η Ευρωπαική Επιτροπή εκφράζει την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα μπορεί να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα του ESM και να ανακτήσει σταδιακά την πρόσβασή της στις αγορές με λογικά επιτόκια, εκφράζουν παράγοντες των Βρυξελλών, ενόψει της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντική η «έγκαιρη» ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, είναι για να υπάρξει αρκετό διάστημα για την προετοιμασία της «τελικής αξιολόγησης» που θα είναι μια «πολιτική-συνολική συμφωνία» για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και το τι θα ακολουθήσει μετά το πρόγραμμα. Για τις Βρυξέλλες, η «τελική συμφωνία» θα ήταν ιδανικό να επιτευχθεί γύρω στον Ιούνιο, καθώς τα δάνεια από το πρόγραμμα του ESM είναι διαθέσιμα ως τις 20 Αυγούστου.

Σχετικά με τις επόμενες εκταμιεύσεις, η άποψη που κυριαρχεί στις Βρυξέλλες είναι ότι ως το τέλος του προγράμματος, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πάνω από 18,4 δισ. ευρώ, ενώ δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας περί τα 8 δισ. ευρώ, ως το τέλος του προγράμματος.

Εξάλλου, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι το επόμενο διάστημα, πριν τη λήξη του προγράμματος, η Ελλάδα πρέπει να δοκιμάσει να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές για σχετικά μικρά ποσά.

Η τρίτη αξιολόγηση περιλαμβάνει 95 προαπαιτούμενα, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν την εφαρμογή ήδη νομοθετημένων μεταρρυθμίσεων.

Σε ό,τι αφορά τους Προϋπολογισμούς του 2017 και 2018, στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να εκπληρώσει το στόχο για 1,75% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017, και 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και να το διατηρήσει τα επόμενα έτη. Ως εκ τούτου, οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα για να εκπληρώσει τους στόχους.

Όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, το πιο σημαντικό προαπαιτούμενο είναι η στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί .

Στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημαντική πρόκληση από «πολιτικής» και «τεχνικής» άποψης, είναι για τις Βρυξέλλες η μεταρρύθμιση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και οι πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στην αγορά φυσικού αερίου. «Ευαίσθητο» πολιτικά θέμα θεωρείται και η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, oι Βρυξέλλες αναμένουν να διευθετηθεί το ζήτημα της στελέχωσής του και το θέμα των τίτλων ιδιοκτησίας.

Τέλος, για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τη δεύτερη αξιολόγηση, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά θα είναι σε θέση να παρουσιάσει τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ως τις 22-24 Οκτωβρίου. Το ποσό των 800 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμο προς εκταμίευση ως τις 31 Οκτωβρίου.

με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο