Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι Action 24, απάντησε για τον θόρυβο που προκλήθηκε σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του για επιδότηση θερμαστρών στα καταστήματα, απαντώντας ότι παραμείνει ανυποχώρητος, τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση, στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
“Εφαρμόστηκε στην Ιταλία η επιδότηση και είπα ότι το εξετάζουμε κι αυτό. Δεν είπα ότι θα υπάρχουν εξαιρέσεις στο νόμο. Αυτός θα εφαρμοστεί οριζοντίως σε όλα τα μαγαζιά. Και κυρίως στα μεγάλα αυτά που έχουν άνω των 300-400-500 καθισμάτων. Θα είναι τόσο μεγάλα τα πρόστιμα γι’ αυτούς, που δεν θα αντέχονται. Από τις 20 Νοεμβρίου και μετά δεν θα υπάρχουν πια παραινέσεις απλές από τα κλιμάκια της αστυνομίας. Θα αρχίσουν να πέφτουν πρόστιμα και θα είναι τσουχτερά”, είπε ο υπουργός Υγείας.
Βασίλης Κικίλιας: Θα παραμείνουν οι ΤΟΜΥ και θα ενσωματωθούν – Υπογράφεται η απόφαση για τους 800 γιατρούς της Πρωτοβάθμιας
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Υγείας στον σχεδιασμό του για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Όπως είπε, έχουν ολοκληρωθεί οι επαφές με τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας και τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί η απόφαση της συνεργασίας μεταξύ ΕΟΠΥΥ και των 800 ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, όλων των ειδικοτήτων, που θα στελεχώσουν την Πρωτοβάθμια.
Όσον αφορά τους ήδη υπηρετούντες οικογενειακούς γιατρούς του συστήματος, ο κ. Κικίλιας είπε ότι θα έχουν τη δυνατότητα να ενσωματωθούν στο σύστημα της ΠΦΥ χωρίς να υπολείπονται οι μισθοί τους έναντι των νέων γιατρών. Τόνισε επίσης, ότι οι ΤΟΜΥ θα αξιολογηθούν και θα παραμείνουν για να ενσωματωθούν στο νέο σύστημα, ενώ θα μετεξελιχθούν.
“Θα είναι ένα νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας, στο οποίο θα έχει εμπιστοσύνη η μέση ελληνική οικογένεια να το επισκέπτεται, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία”
Όσον αφορά στις προσλήψεις; Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Βασίλης Κικίλιας στη στελέχωση με γιατρούς των ακριτικών περιοχών, καθώς, όπως είπε, ήδη ο γεν. γραμμ του Υπουργείου Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος συνεργάζεται με το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής, ώστε να υπάρξουν κίνητρα στους γιατρούς να μην διαστάζουν να αποφασίζουν την επαγγελματική τους εγκατάσταση σε ακριτικά νησιά: “Το δουλεύουμε τώρα από το χειμώνα, ώστε να ολοκληρωθεί να είμαστε έτοιμοι το καλοκαίρι και να μην αντιμετωπίσουμε αυτά που ζήσαμε φέτος”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Προσλήψεις γιατρών και Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα
Σε ότι αφορά τις κρίσεις των γιατρών που θα στελεχώσουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και μόλις καθαρογραφούν τα πρακτικά, θα προχωρήσουν και αυτές.
Ο κ. Κικίλιας μίλησε, επίσης, και για τις περίφημες συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα. Τόνισε ότι αυτές αφορούν μόνο μηχανήματα, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις εάν θα συμπεριλάβει και τους ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ. Επανέλαβε ότι θέλει ένα ΕΣΥ Δημόσιο, αλλά όχι Κρατικό και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα άριστα μηχανήματα και εξοπλισμό του Ιδιωτικού Τομέα:
“Στον ιδιωτικό τομέα βλέπουμε ξενοδοχειακού τύπου περίθαλψη και τελευταίου τύπου τεχνολογίες και μηχανήματα. Τα θέλω και στο ΕΣΥ, αυτά δηλαδή που δεν έχω τη δυνατότητα να έχω στο ΕΣΥ. Και μάλιστα χωρίς να πληρώσουν ένα ευρώ οι πολίτες. Είμαι ο θεματοφύλακας του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας
“Παραχωρούσα τους χώρους νεολαίας και άθλησης στο ΚΕΘΕΑ”
Σε ότι αφορά το θέμα του ΚΕΘΕΑ, ο υπουργός Υγείας είπε ότι την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ψηφιστεί η νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης που επικυρώνει την ΠΝΠ, ενώ απέφυγε τους υψηλούς τόνους των προηγούμενων ημερών, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν οι εργαζόμενοι, καθώς η νέα διοίκηση έχει ως αποκλειστικό έργο της να ασχοληθεί με τα διοικητικά θέματα του Οργανισμού και όχι τα θεραπευτικά.
“Εγώ και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας βάζουμε την υπογραφή μας. Δεν μπορώ να υπογράφω για τα χρήματα του ελληνικού λαού χωρίς να γνωρίζω τι γίνονται τα χρήματα των ελλήνων φορολογούμενων”, επανέλαβε ο Βασίλης Κικίλιας.
.iatropedia.gr