Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κοινοτικά στελέχη εξέφρασαν ικανοποίηση τόσο για το σχέδιο απολιγνιτοποίησης, όσο και για τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.
Παράλληλα, διατύπωσαν ερωτήσεις σχετικά με το ακριβές χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης, ενώ ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες για τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, το επικείμενο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, καθώς και τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν ανάμεσα στους «παίκτες» της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Ωστόσο, θεωρείται θετικό το χθεσινό πρώτο δείγμα των διαβουλεύσεων αναφορικά με τα θέματα που αφορούν την απελευθέρωση της αγοράς.
Αλλαγή πλαισίου διαπραγμάτευσης με την απολιγνιτοποίηση
Όπως είναι γνωστό, με την επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης, η κυβέρνηση επιδιώκει να αλλάξει εκ βάθρων το πλαίσιο της συζήτησης περί της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή, έχοντας ως επιπλέον πλεονέκτημα το γεγονός ότι οι δύο διαγωνισμοί κατέληξαν άγονοι, αποδεικνύοντας έμπρακτα την ανυπαρξία επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Κάτι που οι εντυπώσεις από τη χθεσινή συνάντηση δείχνουν πως υπάρχουν ευοίωνες προοπτικές στο να επιτευχθεί.
Από την άλλη πλευρά, με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης, η εξυγίανση της επιχείρησης θα «περάσει» και μέσα από τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, χάρις στην οποία επιδιώκεται η ΔΕΗ να αντλήσει σημαντικά κεφάλαια για την ανάπτυξή της και την προσαρμογή στις νέες τάσεις της αγοράς, αλλά και να εισρεύσουν σημαντικοί ιδιωτικοί πόροι στον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής, ο οποίος είναι απαραίτητος για την ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ.
www.worldenergynews.gr