Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Google: Παρουσιάζει το δικό της chatbot με την ονομασία Bard – Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

4λ ανάγνωσης
Google: Παρουσιάζει το δικό της chatbot με την ονομασία Bard – Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

Στο νέο δημοφιλές εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT  “ρίχνει το γάντι” η Google, παρουσιάζοντας το δικό της “έξυπνο” chatbot με την ονομασία Bard.

Παράλληλα επισημαίνεται πως αυτό θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει σε μερικές εβδομάδες το κοινό, αφού πρώτα όμως τεθεί σε δοκιμαστική  λειτουργία από μια ειδική ομάδα.

To ChatGPT

To ChatGPT έχει χαρακτηριστεί ως “φονέας” της Google.  Η τελευταία θέλει να δείξει ότι μπορεί να ανακτήσει το προσωρινά χαμένο έδαφος  σε ένα πεδίο όπου έως τώρα κυριαρχούσε διεθνώς στις μηχανές αναζητήσεις. Στο πεδίο αυτό, η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί πια νέα δεδομένα καθώς προσφέρονται στον χρήστη πιο ολοκληρωμένες και πολύπλοκες απαντήσεις στα ερωτήματα από όσα μπορεί να κάνει μια παραδοσιακή μηχανή αναζήτησης.

Γι’ αυτό το ChatGPT συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα η Google από τους ανταγωνιστές.

Το Bard βασίζεται στο δικό της υπάρχον από το 2021 διαλογικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης Lamda (Language Model for Dialogue Applications).

Αυτό το είχε δοκιμάσει ένας ειδικός και είχε αναφέρει πως  τις απαντήσεις που έδινε ήταν σαν να απαντούσε άνθρωπος.

. Παράλληλα, η Google ανακοίνωσε ότι θα ενσωματώσει νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στην υπάρχουσα μηχανή αναζήτησης της. Στόχος είναι η μηχανή της να να δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα του τύπου « είναι ευκολότερο να μάθει κανείς πιάνο ή κιθάρα; ». Μέχρι στιγμής  η μηχανή της Google απλά παραθέτει συνδέσμους σε σχετικές ιστοσελίδες του διαδικτύου.  Ωστόσο οι χρήστες θα προτιμούσαν να λαμβάνουν μια έτοιμη απάντηση από την ίδια τη μηχανή.

chatbots: Πώς λειτουργεί 

Τα chatbots έχουν  κατασκευαστεί με τεχνητή νοημοσύνη για να απαντούν σε πολύπλοκες ερωτήσεις  χρηστών, βρίσκοντας πληροφορίες μέσω διαδικτύου και παρουσιάζοντας τις έτοιμες σε μορφή κειμένου. Το ChatGPT που κυκλοφόρησε στις 30/11/2022 έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα  εκθέσεις για μαθητές και εργασίες για φοιτητές μέχρι και δημοσιογραφικά και επιστημονικά άρθρα, ομιλίες για πολιτικούς, ποιήματα και τραγούδια.

Το κατά πόσο όμως  όλα αυτά βασίζονται μόνο σε αξιόπιστες πηγές και δεν υπεισέρχεται η παραπληροφόρηση στις απαντήσεις και “δημιουργίες” του chatbot,  αυτό είναι ένα θέμα που διερευνάται.

Ως ηγέτης των αναζητήσεων η Google θέλει να διασφαλίσει πως το Bard δεν θα δίνει παραπλανητικές ή ανεύθυνες απαντήσεις.  Η ίδια πάντως δεν διευκρίνισε πώς το Bard θα εμποδιστεί να κάνει χρήση ψευδούς, προσβλητικού ή επιβλαβούς online περιεχομένου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google Σουντάρ Πιτσάι γνωστοποίησε ότι σε πρώτη φάση το Bard θα χρησιμοποιήσει μια “ελαφριά” έκδοση του Lamda που απαιτεί λιγότερη επεξεργασία  προκειμένου να εξυπηρετεί ταυτόχρονα πολλούς χρήστες που θέτουν ερωτήματα.

Επειδή όμως το ChatGPT έχει δειχθεί πολλές ερωτήσεις από τους χρήστες κάθε γωνιάς της Γης, συχνά δυσκολεύεται να απαντήσει ταυτόχρονα σε όλους μαζί.

Υπενθυμίζεται πως η Google ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα απολύσει 12.000 εργαζόμενους της. Αυτό έγινε ύστερα από το γεγονός ότι η Microsoft θα αξιοποιήσει το ChatGPT της εταιρείας Open AI στα προϊόντα της (Teams, Office κ.α.) αλλά και στη δική της μηχανή αναζήτησης Bing που αυτό έως τώρα είναι λιγότερο δημοφιλής σε σχέση με εκείνη της Google.

Δεν είναι τυχαίο πως η Microsoft έκανε πρόσφατα μια επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Open AI που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο. Η κίνηση αυτή έγινε για να πάρει το πάνω χέρι από τη Google στις μηχανές αναζήτησης.

Μέχρι στιγμής το ChatGPT μπορούν να το χρησιμοποιήσουν όλοι δωρεάν, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να χρησιμοποιηθεί  αυτό πιλοτικά στις ΗΠΑ με μια  μηνιαία συνδρομή ύψους 20 δολαρίων . Η εμφάνιση του και κυρίως η άμεση δημοφιλία του παγκοσμίως εξέπληξε τους πάντες αλλά την ίδια στιγμή έγειρε ανησυχίες ηθικής φύσεως  (κυρίως για τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια) αλλά και φόβους για αντικατάσταση εργαζομένων και αύξηση ποσοστού της ανεργίας στο μέλλον.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *