Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Γιατί οι Κινέζοι μένουν στο παιχνίδι για ΑΔΜΗΕ

3λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Γιατί οι Κινέζοι μένουν στο παιχνίδι για ΑΔΜΗΕ

ου Χάρη Φλουδόπουλου

Την ίδια στιγμή που στη γαλλική RTE και την ιταλική Terna έχουν ήδη συσταθεί οι ομάδες εργασίας που εξετάζουν τη συμμετοχή των δύο εταιρειών στο διαγωνισμό για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή με παραχώρηση δικαιωμάτων στο μάνατζμεντ, κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται να έχουμε μία ακόμη έκπληξη στο διαγωνισμό.

Η έκπληξη αυτή ακούει στο όνομα State Grid of China, δηλαδή η εταιρεία που είχε ενδιαφερθεί και το 2014 στον τότε διαγωνισμό για την παραχώρηση του 66% της εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο ηλεκτρισμού. Τότε μάλιστα η οικονομική επιφάνεια της εταιρείας την είχε καταστήσει φαβορί της διαδικασίας.

Ωστόσο η ακύρωση της πώλησης, απομάκρυνε όλους τους εν δυνάμει ενδιαφερομένους, ενώ μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν πέρυσι για το νέο μοντέλο ιδιοκτησιακού διαχωρισμού και την είσοδο στρατηγικού, από τους παλιούς μνηστήρες του ΑΔΜΗΕ έχει επανακάμψει μόνο η ιταλική Terna.

Η αγορά εν πολλοίς είχε προεξοφλήσει ότι οι Κινέζοι της China State Grid δε θα ενδιαφερθούν καθώς υπάρχει όρος στην προκήρυξη ότι ο επενδυτής θα πρέπει να είναι πιστοποιημένος διαχειριστής συστήματος μεταφοράς από την Ε.Ε. Θυμίζουμε ότι ακριβώς αυτός ο λόγος, ότι δηλαδή δεν είναι πιστοποιημένος διαχειριστής, έχει μπλοκάρει την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στην Socar του Αζερμπαϊτζάν.

Ωστόσο το “κώλυμα” αυτό δεν ισχύει για την κινεζική εταιρεία καθώς από το 2012 η China State Grid έχει αποκτήσει το 25% της εταιρείας REN που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Πορτογαλίας. Μάλιστα τότε η Πορτογαλική κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει για την πώληση ποσό ύψους 592 εκατ. ευρώ, για την εταιρεία η οποία έχει ίσο μέγεθος και είναι ευθέως συγκρίσιμη με τον ΑΔΜΗΕ. Στον τότε διαγωνισμό είχε ενδιαφερθεί επίσης και η κρατική ενεργειακή εταιρεία Oman Oil η οποία σήμερα κατέχει το 15% της REN. Ο πρώην μεγαλομέτοχος της REN, η “πορτογαλική ΔΕΗ” παραμένει στο σχήμα διατηρώντας μερίδιο 5%.

Στα καθ’ημάς πάντως, η SGCC εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο το 2012 όταν και βρέθηκαν στην Αθήνα άνθρωποι της εταιρείας δηλώνοντας στην τότε κυβέρνηση την πρόθεση τους να συμμετάσχουν στην αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Η State Grid of China Corporation όπως είναι ο πλήρης τίτλος της εταιρείας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία της Κίνας μετά την πετρελαϊκή Sinopec, με κύκλο εργασιών 184 δις δολάρια και διαχειρίζεται 200 χιλιάδες χιλιόμετρα γραμμών υψηλής τάσης. Το ενδιαφέρον της SGCC στο παρελθόν συνδεόταν ευθέως βεβαίως με ευρύτερες συνέργειες στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, με τους κινέζους να εκτιμάται ότι στοχεύουν στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μάλιστα, η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ και η μεταβίβαση του ελέγχου του λιμανιού του Πειραιά στην κινεζική Cosco έχει δημιουργήσει νέα δυναμική επαναφέροντας στο προσκήνιο το επενδυτικό ενδιαφέρον κινεζικών εταιρειών σε αρκετούς κλάδους μεταξύ των οποίων και ο τομέας της ενέργειας και των υποδομών.

 

http://www.capital.gr/story/3140876

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο