ΦΠΑ: Αυτές είναι οι μειώσεις που ενεργοποιούνται από 1η Οκτωβρίου – Τι αλλάζει στα τιμολόγια

ΦΠΑ: Αυτές είναι οι μειώσεις που ενεργοποιούνται από 1η Οκτωβρίου - Τι αλλάζει στα τιμολόγια

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ως ανάχωμα στο «κύμα» ανατιμήσεων που έχει «σκεπάσει» την αγορά ελπίζει η Κυβέρνηση πως θα λειτουργήσει «πακέτο» μειώσεων των συντελεστών ΦΠΑ που ενεργοποιείται από 1η Οκτωβρίου.
Βεβαίως, η ακρίβεια έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της στα ράφια των super market όπως και σε άλλα αγαθά, εντούτοις προκειμένου να μην πυροδοτηθεί νέος κύκλος ανατιμήσεων, η Αθήνα είτε διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τους συντελεστές ΦΠΑ σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, είτε υιοθετεί μειώσεις.

 

Δεν είναι όμως μόνν ο ΦΠΑ, αλλά και ειδικά τέλη που για ακόμη μία χρονιά παραμένουν «παγωμένα», επηρεάζοντας βέβαια ανάλογα και τα κόστη συγκεκριμένων αγαθών. Ποια είναι όμως εκείνα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα παραμείνουν στους χαμηλούς συντελεστές, σε ποια πρόκειται να μειωθεί ο ΦΠΑ και ποια τα τέλη που μένουν «καθηλωμένα»;

Μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές

Μειωμένος από το 13% στο 6% θα είναι από την 1η Οκτωβρίου 2021 και ο ΦΠΑ των ζωοτροφών για ζωική παραγωγή, προκειμένου όσο το δυνατόν να συγκρατηθεί το κόστος.

Βεβαίως, το άλμα των τιμών είναι «εκρηκτικό» με τις διεθνείς τιμές στις πρώτες ύλες να διατηρούνται σε ανοδική τροχιά: Ήδη η επιβάρυνση του κοστολογίου των βιομηχανιών ζωοτροφών έχει υπερβεί το 35%, κάτι που σε συνδυασμό με το υψηλό μεταφορικό κόστος συνεπάγονται νέες αυξήσεις στις λιανικές τιμές.

Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή του καλαμποκιού το Σεπτέμβριο είναι αυξημένη σχεδόν κατά 50% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 (στα 265 από 180 ευρώ τον τόνο) εξέλιξη που επιβαρύνει ιδιαίτερα το κοστολόγιο καθώς για παράδειγμα, στο σιτηρέσιο των προβάτων το καλαμπόκι κατέχει πάνω από το 30%.

Ενισχυμένη είναι κατά 20% είναι και η τιμή της σόγιας (στα 430 ευρώ τον τόνο τιμή χονδρικής με αυξητική τάση, από 380 ευρώ πέρυσι).
252653 b2647cdfec 906bcbbaeee76ce7
Στον «πάγο» ο ΦΠΑ για μια σειρά αγαθά και υπηρεσίες

Στο ίδιο πλαίσιο αντιμετώπισης του κύματος ακρίβειας που απειλεί την αγορά, από την 1η Οκτωβρίου επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στο τουριστικό πακέτο.

Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα συνεχίσουν να φορολογούνται με ΦΠΑ 13% είτε τα αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ είτε τα παραγγείλουμε στην καφετέρια, είναι τα εξής:

 • Μεταλλικό νερό
 • Αναψυκτικό τύπου κόλα
 • Λεμονάδα-Λεμονίτα
 • Πορτοκαλάδα
 • Βυσσινάδα
 • Παγωμένο τσάι
 • Μπύρα χωρίς αλκοόλ (με μηδενική περιεκτικότητα)
 • Καφές, τσάι
 • Υποκατάστατο γάλακτος
 • Σοκολατούχο γάλα
 • Φρουτοχυμός
 • Νέκταρ χυμών
 • Τονωτικά παρασκευάσματα
 • Ισοτονικά παρασκευάσματα
 • Ενεργειακά ποτά

  252653 1a280013b3 beb7c2d7502d0c32

Επίσης 13% ΦΠΑ θα ισχύσει και στις εξής υπηρεσίες:

 • Εισιτήρια κινηματογράφων
 • Αεροπορικά εισιτήρια
 • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια
 • Συγκοινωνίες (μεταφορές προσώπων)

Το μέτρο θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου έως και τον Ιούνιο του 2022.

Μειωμένος ΦΠΑ και για γυμναστήρια – σχολές χορού

Από την 1η Οκτωβρίου σε μια ακόμα προσπάθεια να περιοριστεί το κύμα ακρίβειας στην αγορά, αλλά και να διευκολυνθούν εκείνες οι επιχειρήσεις που έχουν δεχτεί σφοδρό πλήγμα από τον κορονοϊό καθώς έμειναν επί μακρόν και κατεβασμένα ρολά, υιοθετείται νέος μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ.

Αυτός αφορά σε υπηρεσίες που παρέχουν τα γυμναστήρια καθώς και οι σχολές χορού με τον συντελεστή να περιορίζεται από 24% σε 13%.

Το μέτρο θα ισχύσει από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, ωστόσο όταν θα φτάνει η περίοδος λήξης της εφαρμογής του θα επανεξεταστεί.

Στον «πάγο» και το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης

Παραμένει στον «πάγο» από την 1η Οκτωβρίου το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης: Η παράταση της απαλλαγής από το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης έχει άμεσο αντίκτυπο στους λογαριασμούς των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες. Το συγκεκριμένο «χαράτσι» ανερχόταν στο 10% επί του μηνιαίου λογαριασμού και ήταν ένα από τα μνημονιακά μέτρα που επιβλήθηκαν κατά το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, τον Ιούνιο του 2016.

Σε περίπτωση που ο λογαριασμός εκδίδεται για περισσότερους μήνες (διμήνου, τριμήνου κ.ό.κ) τότε το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης επιμερίζεται σε ίσα μέρη και για ίσο διάστημα. Εν ολίγοις, για κάθε τρίμηνο λογαριασμό επιβάλλεται τριπλό τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης.

Η επιβολή του λοιπόν αναστέλλεται για ακόμη έναν χρόνο και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.

Δείτε Επίσης

Live blogging: Το τελευταίο «αντίο» στη Φώφη Γεννηματά
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Live blogging: Το τελευταίο «αντίο» στη Φώφη Γεννηματά

Live blogging: Το τελευταίο «αντίο» στη Φώφη Γεννηματά Κοινωνία και πολιτική ηγεσία λένε το ύστατο χαίρε στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Η σορός της έχει μεταφερθεί στη Μητρόπολη Αθηνών όπου

Διαβάστε περισσότερα »
Φορολοταρία: Μπείτε ΕΔΩ για να δείτε αν κερδίσατε
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φορολοταρία: Μπείτε ΕΔΩ για να δείτε αν κερδίσατε

Φορολοταρία: Μπείτε ΕΔΩ για να δείτε αν κερδίσατε     Ολοκληρώθηκε η 57η δημόσια κλήρωση της φορολοταρίας από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ για τις συναλλαγές του Σεπτεμβρίου 2021. Στη φορολοταρία

Διαβάστε περισσότερα »
Στο τραπέζι η μείωση του ενεργειακού κόστους επιχειρήσεων - Τι εξετάζεται για τις χρεώσεις ΥΚΩ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο τραπέζι η μείωση του ενεργειακού κόστους επιχειρήσεων – Τι εξετάζεται για τις χρεώσεις ΥΚΩ

Στο τραπέζι η μείωση του ενεργειακού κόστους επιχειρήσεων – Τι εξετάζεται για τις χρεώσεις ΥΚΩ   Μέτρα ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τα μέτρα

Διαβάστε περισσότερα »
Εφορία: Πώς θα "σαρώνει" κάθε συναλλαγή στην αγορά - Στόχος η είσπραξη ΦΠΑ σε real time από το κράτος
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εφορία: Πώς θα “σαρώνει” κάθε συναλλαγή στην αγορά – Στόχος η είσπραξη ΦΠΑ σε real time από το κράτος

Εφορία: Πώς θα “σαρώνει” κάθε συναλλαγή στην αγορά – Στόχος η είσπραξη ΦΠΑ σε real time από το κράτος Σχεδόν 500.000 ταμειακές μηχανές θα πρέπει να συνδεθούν με τα… κεντρικά του Υπουργείου

Διαβάστε περισσότερα »
Google Ελλάδας: Προτείνει εργαλεία ασφαλούς πλοήγησης για παιδιά
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Google Ελλάδας: Προτείνει εργαλεία ασφαλούς πλοήγησης για παιδιά

Google Ελλάδας: Προτείνει εργαλεία ασφαλούς πλοήγησης για παιδιά   Με αφορμή τον Ευρωπαϊκό μήνα ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η Google Ελλάδας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του

Διαβάστε περισσότερα »
Ανοίγει η ιστοσελίδα του «Νέου Εξοικονομώ»
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανοίγει η ιστοσελίδα του «Νέου Εξοικονομώ»

Ανοίγει η ιστοσελίδα του «Νέου Εξοικονομώ»   Διαθέσιμη προς το κοινό είναι από σήμερα η ιστοσελίδα του «Νέου Εξοικονομώ» (https://exoikonomo2021.gov.gr). Σε αυτήν μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida