Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Εργασίες 16ου Γενικού Συμβουλίου “ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ” υπό το «βάρος» 20 ετών αγώνων και συνέπειας

94λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Εργασίες 16ου Γενικού Συμβουλίου "ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ" υπό το «βάρος» 20 ετών αγώνων και συνέπειας

Τοποθετήσεις Προέδρου και Γενικού Γραμματέα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 16ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ΥΠΟ ΤΟ «ΒΑΡΟΣ» 20 ΕΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ & ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ

 Με έναν απολογισμό δράσης που «εξαργυρώνεται» σε δεκάδες Δελτία Τύπου, Ανακοινώσεις και Επιστολές και με έναν προγραμματισμό δράσης, που «ακουμπά» στις αυξημένες αναγκαιότητες που υπάρχουν και βαίνει προς υλοποίηση με παρακαταθήκη τη δράση, όχι μόνο του τελευταίου ενάμιση έτους αλλά των 20 συνολικά ετών ζωής/αγώνων που αριθμεί το Σωματείο, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ γυρίζει με τις εργασίες του Γενικού του Συμβουλίου, σελίδα. Στην ουσία, οι εργασίες σφραγίζουν το πρώτο Κεφάλαιο της δραστηριότητας του Προεδρείου που ανέλαβε τα ηνία του συνδικάτου τον Μάρτιο του 2015 και δίδουν εντολή «πρόσω ολοταχώς».

Στο φόντο τα  σοβαρότατα ζητήματα που άπτονται της επιχείρησης, των εργαζόμενων, των λιγνιτών, των δημοπρασιών ενέργειας (ΝΟΜΕ) και φυσικά όλες οι άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις  στους καταναλωτές.

Από το 1996,  που … εγένετο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, ως σήμερα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Προέκυψαν πολλά και σοβαρά ζητήματα, που ειδικά τα τελευταία χρόνια είχαν καταιγιστικό χαρακτήρα. Παράλληλα βέβαια, επιδιώχθηκαν πολλά και επετεύχθησαν εξίσου πολλά και σημαντικά πράγματα, παρά τις διαχρονικές ιδιαιτερότητες των συνθηκών.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών του ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, που δεν είναι άλλος από τους χιλιάδες εργαζόμενους που καθημερινά, άοκνα και με υπερβάλλοντα ζήλο προσφέρουν πολύτιμο έργο για να υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη τη χώρα, ξεκινά «αυθωρεί και παραχρήμα» και με ανανεωμένη εντολή την υλοποίηση του Προγράμματος Δράσης, όπερ σημαίνει: Εγρήγορση, Αγώνας, Καθημερινή δράση και παρουσία στους χώρους εργασίας σε Σταθμούς και Ορυχεία.

 

 

Σημείωση: Συνημμένα στο email θα βρείτε τον Απολογισμό Δράσης από τον Πρόεδρο του Σπάρτακου και το Πρόγραμμα Δράσης από τον Γενικό Γραμματέα. Το δε link παραπέμπει στο video-αφιέρωμα στα 20 χρόνια ύπαρξης και δράσης του Σωματείου.

 

16ο  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ

ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ 9.9.2016

 spar2

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

 

(από τον Πρόεδρο Μόσχο Μόσχου)

 

Κυρίες και Κύριοι

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

 

Τηρώντας στο απόλυτο πάντα τις καταστατικές του δεσμεύσεις, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ υλοποιεί σήμερα τις εργασίες του Γενικού του Συμβουλίου στις οποίες και σας καλωσορίζω.

Στο φόντο και πάλι, σοβαρότατα ζητήματα που άπτονται της επιχείρησης, των εργαζόμενων, των λιγνιτών, των δημοπρασιών ενέργειας (ΝΟΜΕ), των αλλαγών στον Συνδικαλιστικό Νόμο και πολλά περισσότερα

Ενάμιση χρόνο μετά το 15ο Γενικό Συμβούλιο, το Συνδικαλιστικό Κίνημα συνεχίζει, με αμείωτη ένταση, τον αγώνα ενάντια στις μνημονιακές –και μη- επιταγές που έχουν κλονίσει συθέμελα τους εργαζόμενους και τα ενεργειακά ζητήματα.

Να θυμίσω στο σημείο αυτό ότι το τελευταίο μας Γενικό Συμβούλιο είχε γίνει 2 μόλις ημέρες πριν από τις πρόωρες Βουλευτικές Εκλογές του 2015.

Σε εκείνη τη φάση θα έλεγε κανείς ότι τα πράγματα φάνταζαν κάπως καλύτερα καθότι οι απόψεις, οι θέσεις και η στάση του Συνδικαλιστικού Κινήματος συναντούσε την ταύτιση των κυβερνώντων (έτσι όπως είχαν εκφραστεί και μέσα από τις Προγραμματικές Δηλώσεις) και έτσι υπήρχε μεγαλύτερη ευελιξία και αισιοδοξία ως προς την υλοποίηση των ζητούμενων του Συνδικάτου.

Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή ανετράπη με την υπογραφή του 3ου Μνημονίου που σήμανε και τη μεταστροφή των μέχρι τότε θέσεων της Κυβέρνησης, επιφέροντας σαρωτικές, δυσβάσταχτες αλλαγές. Ως τότε, το Σ/Κ είχε μεγάλες προσδοκίες από την Κυβέρνηση στην οποία μάλιστα είχε αποδώσει τα εύσημα μετά την ικανοποίηση του αιτήματος άρσης της επίταξης, κρίνοντας πως η στάση τους αυτή αν μη τι άλλο, ενείχε καλή διάθεση και πρόθεση για ισορροπία.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών του 15ου Γενικού Συμβουλίου και την εντολή για εκλογές, θα θυμάστε ότι ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ προχώρησε στην διαδικασία των εκλογών ανάδειξης της νέα του Διοίκησης, η οποία από την πρώτη στιγμή διαχειρίστηκε τα τρέχοντα και φλέγοντα θέματα που δυστυχώς έτρεχαν και εξακολουθούν να τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς.

Λίγο νωρίτερα όμως, τον Φεβρουάριο του 2015 (πριν από τις εκλογές του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ), η ΓΕΝΟΠ μαζί με την συντριπτική πλειοψηφία των σωματείων μελών της, υπογράφει με τη Διοίκηση της ΔΕΗ τη νέα ΕΣΣΕ στην οποία δίδεται θετικό πρόσημο καθώς βασικό χαρακτηριστικό της είναι: η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, η διασφάλιση του βασικού πυρήνα του μισθού, η συνέχιση καταβολής των κλιμακίων, η παροχή του τροφείου (κοινωνικός μισθός) και όχι μόνο.

Συμβολή του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ στη ΕΣΣΕ: Να επισημάνω και να θυμίσω στο σημείο  αυτό ότι μετά από απαίτηση του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, βγαίνει από το Σχέδιο της Σύμβασης ο γνωστός «κόφτης». Θα θυμάστε ότι με τη σύμβαση του 2012, σε περίπτωση υπέρβασης της μισθοδοσίας που προβλέπει ο Νόμος 4024/11, θα μειώνονταν περαιτέρω τα ειδικά επιδόματα, που αυτόματα θα σήμαινε μειώσεις στον βασικό πυρήνα μισθού και στις οποίες μειώσεις θα μπορούσε να προχωρήσει η Διοίκηση της ΔΕΗ. Έτσι, απαιτήθηκε από το συνδικάτο και βγήκε ο κόφτης από τη νέα ΕΣΣΕ.

Μετά τη διενέργεια των εκλογών, στις οποίες με τον πλέον δημοκρατικό και ομαλό τρόπο συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ προχωρά άμεσα στην συγκρότηση της νέας του Διοίκησης. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το συνδικάτο στις επάλξεις, ακόμα πιο δυναμικά καθότι οι εξελίξεις δεν αφήνουν περιθώρια για αναμονή.

Οργανώνοντας συναντήσεις με στελέχη της επιχείρησης και της κυβέρνησης σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο αλλά και έχοντας σειρά επαφών με θεσμικούς φορείς και όλους τους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ενημερώνει και ενημερώνεται για τα ζητήματα που αποτελούν «καυτές πατάτες» και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης/διαχείρισης. Την ίδια ώρα, την ώρα που λέγονται και ακούγονται πολλά για το εν λόγω θέμα, το σωματείο τοποθετείται ανοιχτά, χωρίς λαϊκισμούς και υπεκφυγές, για την Πτολεμαΐδα 3.

Δυστυχώς με την αλλαγή της κυβερνητικής πλεύσης και την υπογραφή του 3ου Μνημονίου, μπαίνει και η ταφόπλακα σε μείζονος σημασίας Ενεργειακά ζητήματα. Για τη δε ΔΕΗ το μέλλον –αμέσως αμέσως- διαγράφεται ζοφερό καθώς η επιχείρηση θα υποχρεωθεί σε δημοπρασίες ΝΟΜΕ και στην απώλεια του σημαντικού περιουσιακού της στοιχείου που ακούει στο όνομα ΑΔΜΗΕ. Στο σημείο αυτό νομίζω πως αξίζει να αναφέρω, όχι απλά την παρουσία αλλά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στις κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (με δεδομένο ότι δεν έχει μέλη στην εταιρία αυτή) και την ώρα που άλλα σωματεία δεν έδειξαν ούτε στο ελάχιστο τον ίδιο ζήλο και επαναπαύτηκαν, θα έλεγε κανείς, στη δική μας δράση.

Στο φόντο του νέου τοπίου και με βάση τα δεδομένα και τα όσα δρομολογούνται, το συνδικάτο ξεκινά έναν αγώνα δρόμου για να σωθεί η ΔΕΗ. Σε συνεργασία με την περιφέρεια, τους φορεία, τους συλλόγους, τα αυτοδιοικητικά στελέχη και με την κοινωνία πάντα στο πλευρό του, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ συζητά και δρομολογεί την «υπερασπιστική γραμμή» για θέματα όπως π.χ οι λιγνίτες, η τηλεθέρμανση, η «Πτολεμαΐδα V», οι συνθήκες εργασίας και τα καθεστώτα στους χώρους της ΔΕΗ.

Αποκορύφωμα των μακρών και συνεχόμενων αυτών επαφών και διεργασιών ήταν η ημερίδα που διοργάνωσαν (με πρωτοβουλία του Σωματείου) ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και η Περιφέρεια στην Κοζάνη το Σάββατο 9 Ιουλίου και θέμα “Ο Ενεργειακός Σχεδιασμός της χώρας και η ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη  – Δυτική Μακεδονία  ώρα μηδέν“. Με την συμμετοχή του Ευρωβουλευτή Ν. Μαριά, που αποτέλεσε και τον βασικό εισηγητή αλλά με πολλές άλλες αξιολογότατες και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και τοποθετήσεις, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ κατάφερε να ανεβάσει το ζήτημα των λιγνιτών ακόμα πιο ψηλά καταστώντας το, βασικό θέμα στην καθημερινή ατζέντα των απανταχού εκπροσώπων της περιοχής (φορέων, θεσμών, πολιτικών παραγόντων κλπ). Σημειώνω ότι η εξέλιξη αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα με δεδομένο το γεγονός ότι κάποιοι προσπαθούν, διακαώς, να «προωθήσουν» το τέλος της περιοχής με την απαξίωση του λιγνίτη και την παύση της χρήσης του.

Διασφαλίζοντας το … Ασφαλιστικό: Χωρίς καμία αμφιβολία ότι το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο θα έθιγε κατάφορα και θα έδινε την χαριστική βολή σε εκατομμύρια ασφαλισμένων, ο Σπάρτακος από την πρώτη στιγμή απαίτησε την απόσυρση του μη βιώσιμου και απαράδεκτου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, συμμετέχοντας παράλληλα αλλά και πρωτοστατώντας σε συλλαλητήρια και δράσεις ενάντια στην ψήφιση του Σχεδίου, καταφέρνοντας μάλιστα να αποτρέψει την έλευση του Υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρίου Πετρόπουλου στην περιοχή στις 8 Ιανουαρίου 2016.

Με σχετικό δελτίο είχαμε τότε προειδοποιήσει τον κ. Πετρόπουλο ότι είναι ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ και ότι αν ερχόταν θα έβρισκε μπροστά του ανθρώπους εξοργισμένους και αδικημένους. Για την ουσία της ιστορίας να αναφέρω ότι τελικώς η επίσκεψή του εκείνη ανεβλήθη και ο Υπουργός επισκέφθηκε την περιοχή αφού προηγήθηκαν συναντήσεις στην Περιφέρεια και στην Αθήνα, μεταξύ φορέων και συνδικάτου, προκειμένου να επιτευχθούν οι βελτιώσεις στο κείμενο του αρχικού σχεδίου. Είναι αλήθεια ότι μόνο αν συγκρίνει κάποιος το αρχικό με το τελικό κείμενο μπορεί να διαπιστώσει το πόσο σημαντικό ήταν αυτό που κατάφερε το συνδικάτο. Δεν πανηγυρίζουμε, ωστόσο θα ήταν άδικο να μην επισημανθεί το γεγονός ότι έγιναν σημαντικές βελτιώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης τόσο για τη σύνταξη όσο και για το εφάπαξ.  

Περαιτέρω, θεωρούμε πολύ σημαντικό το ότι κατατέθηκε και ψηφίστηκε ταυτόχρονα με το συνταξιοδοτικό και η τροποποίηση συγκρότησης των Επιτροπών Κρίσεως Εργατικών Ατυχημάτων, δίδοντας έτσι λύση σε ένα σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα επί του οποίου η παρέμβαση του Σωματείου ήτο συνεχής με σχετικές οχλήσεις προς τους υπευθύνους.

Σημαντική στιγμή για το Σ/Κ και τους εργαζόμενους (που για μία ακόμα φορά απέδειξαν εμπράκτως  το ήθος και αγωνιστικό τους φρόνημα και αισθάνομαι την ανάγκη να τους ευχαριστήσω για μία ακόμα φορά για τον αγώνα τους), ήταν το διάστημα εφαρμογής απεργιακών μέτρων που αποφάσισε το Σωματείο, στήριξε και ενίσχυσε η ΓΕΝΟΠ, ενάντια στην νέα, τότε, μείωση μισθών θίγοντας κατάφορα τους συναδέλφους στο πλαφόν. Θυμίζω ότι τα μέτρα εφαρμόστηκαν από τις 20 Ιανουαρίου ως τις 5 Φεβρουαρίου,  με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων, οπότε και το σωματείο προχώρησε στην παύση τους -μετά από αίτημα της Διοίκησης-   θέλοντας να δώσει τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης, τη στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Να σημειώσω ότι στο ζήτημα αυτό υπάρχει αναμονή καθότι υπόκειται σε σημαντικές δυσκολίες που προκύπτουν από τη Νομοθεσία. Ωστόσο θα επανέλθουμε καθότι το θέμα αυτό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του σχεδιασμού και προγραμματισμού μας.

 

Με αφορμή την πρόσφατη καταβολή των 200 εκατομμυρίων, που αποτελούν τη δεύτερη δόση της προκαταβολής για την κατασκευή της νέας Λιγνιτικής Μονάδας “Πτολεμαΐδα V”, επέλεξα σε αυτό ακριβώς  το σημείο της ομιλίας μου να κάνω αναφορά στο έργο αυτό, σε μία προσπάθεια να «κρατήσω» το συγκεκριμένο θέμα στην πρωταγωνιστική θέση που του αξίζει και του ανήκει, παρά τις προσπάθειες που πολλάκις έγιναν προκειμένου να απαξιωθεί και να ακυρωθεί.

Εκτιμώ ότι κανένας δε ξεχνά ότι ο αγώνας που ξεκίνησε το 2003 από τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ δικαιώθηκε στο απόλυτο με τη υπογραφή της σύμβασης (τον Μάρτιο του 2013), της άδειας εγκατάστασης (τον Απρίλιο του 2015)  και των επιμέρους λεπτομερειών. Σήμερα, το μεγαλύτερο επενδυτικό και αναπτυξιακό έργο που υλοποιείται στη χώρα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με το σωματείο να παρακολουθεί την πορεία του. Πρόκειται για ένα έργο που το οραματιστήκαμε, το διεκδικήσαμε και σήμερα βρισκόμαστε σε στην φάση της κατασκευής του, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν σκεφτεί κανείς την κρίση και τα όσα εμπόδια έβαλε και σε αυτό το θέμα.

Σε ότι έχει να κάνει με την προσπάθεια κάποιων να εμφανίσουν σκοπέλους με δήθεν προβλήματα στην χρηματοδότηση του έργου, υπενθυμίζω και σημειώνω ότι: μετά την καταβολή των 400 εκατομμυρίων και την εκταμίευση των 739 εκατομμυρίων ευρώ από δανεισμό, δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα χρηματοδότησης.

 

Εκτός από τα μείζονος σημασίας ζητήματα, τα ζητήματα δηλαδή εκείνα που εκτός από τους εργαζόμενους και την επιχείρηση είχαν και άμεσες ή έμμεσες προεκτάσεις στην Εθνική Οικονομία και στον Έλληνα καταναλωτή, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ κράτησε ψηλά στον αγώνα και όλα εκείνα τα ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των εργαζόμενων.

Είναι πραγματικά τιμή για εμένα, να μπορώ σήμερα να κάνω έναν απολογισμό επικαλούμενος την δυναμική και αποτελεσματική δράση του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, που σε πολύ δύσκολες συνθήκες αλλά με σωστό πάντα προγραμματισμό και στήριξη από τους εργαζόμενους, καταφέρνει σήμερα να επιδείξει ουσιαστικό έργο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Δράση του Συνδικάτου χαρακτηρίζεται –διαχρονικά- από την αμεσότητα των παρεμβάσεών του και τις περισσότερες φορές, από την αποτελεσματικότητά τους.

Στον φάκελο που σας έχει δοθεί, υπάρχει λεπτομερής ημερολογιακή  καταγραφή των δράσεων που ανέπτυξε το σωματείο από την στιγμή που η νέα Διοίκηση ανέλαβε τα καθήκοντά της. Ενδεικτικά όμως θα σταθώ σε κάποιες από αυτές με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, καθότι θεωρώ ότι πρόκειται για πολύ κρίσιμες και ουσιαστικές παρεμβάσεις και δράσεις.

Δώσαμε βαρύτητα στα μισθολογικά ζητήματα, επιδιώκοντας τις μικρότερες δυνατές απώλειες (μέσα στην γενικότερη κατάσταση κρίσεως που βίωνε η χώρα). Λύσαμε με μεθοδικότητα και σχεδιασμό το πρόβλημα της μη καταβολής των προσαυξήσεων βάρδιας για τους μακροχρόνια ασθενούντες και έκτοτε οι εν λόγω πληρωμές πραγματοποιούνται κανονικά. Ασχοληθήκαμε και εξακολουθούμε να ασχολούμαστε με τα ζητήματα που αφορούν στους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ήτοι τους 8μηνήτες). Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, όχι απλά δεν απεμπολεί τα θέματά τους αλλά επιμένει και τηρεί τις δεσμεύσεις του σχετικά με  τους συναδέλφους στα 8μηνα, εξετάζοντας και πιέζοντας προς την κατεύθυνση υπογραφής ΣΣΕ, πρωτίστως.

Προς την κατεύθυνση αυτή το Σωματείο κρίνει μάλιστα πως απαιτείται γενικότερος συντονισμός και σχεδιασμός προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις της νυν Διοίκησης της ΔΕΗ, που εμφανίζεται αρνητική στο να υπογράψει την σχετική ΣΣΕ.

Προσλήψεις & ατυχήματα: Δύο ζητήματα με απόλυτη σύνδεση μεταξύ τους. Δύο ζητήματα που υπήρξαν πάντα στην προμετωπίδα του αγώνα μας.

Η έλλειψη προσωπικού, δυστυχώς αποτελεί μία κατάσταση τόσο παρατεταμένη που τα αρνητικά αποτελέσματά της είναι πολύ εμφανή, πολύ ανησυχητικά και δημιουργεί πλείστα προβλήματα στην λειτουργία των Ορυχείων και των Σταθμών. Η δε εντατικοποίηση της εργασίας και η απώλεια εξειδίκευσης έχουν σαν αποτέλεσμα τα συχνά και σοβαρά εργατικά ατυχήματα, την συντήρηση της μαύρη εργασίας, το δουλεμπόριο ενώ δεν υπάρχει και προσωπικό να λειτουργήσει τα  μηχανήματα και  να καλύψει καίρια πόστα που σημαίνει απώλεια κερδών για την επιχείρηση αφού ο παροπλισμός του εξοπλισμού σημαίνει μείωση της λιγνιτικής παραγωγής.

Σε ότι έχει να κάνει με τα ατυχήματα, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στάθηκε πολλές φορές επικριτικά και αποδοκιμαστικά απέναντι στην Διοίκηση της ΔΕΗ καταλογίζοντας της ολιγωρία και υποκρισία καθότι δεν μπορεί από τη μία μεριά να οργανώνει ενημερώσεις με θέμα «μηδέν εργατικά ατυχήματα στους χώρους των Ορυχείων» και από την άλλη να μην λαμβάνει κανένα μέτρο και να μην προβαίνει σε προσλήψεις προσωπικού. Είναι ειρωνικό, υποκριτικό και εγκληματικό.

Τροφείο: Με την παρέμβαση του Σωματείου διευθετήθηκαν ζητήματα που άπτονται της κάρτας σίτισης, καταστώντας έτσι την κοινωνική παροχή του τροφείου, περισσότερο ¨λειτουργική¨ για τους εργαζόμενους.

Παιδικός Σταθμός της ΔΕΗ: Με την συνεχή πίεση και δράση του συνδικάτου, δόθηκε τελικώς λύση σε ένα ζήτημα που επί 20 χρόνια ταλάνιζε τους γονείς και τα παιδιά. Αναγνωρίζοντας τον ιδιαίτερο και σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του σχολείου (τόσο στην εκπαιδευτική όσο και στην κοινωνική του διάσταση), ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ κατάφερε με εντατικό αγώνα (στον οποίο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και τη συμβολή του Δημάρχου Εορδαίας), την επίλυση του θέματος με αποτέλεσμα σήμερα ο  Παιδικός Σταθμός της ΔΕΗ να λειτουργεί με δική του άδεια διασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών του.

Τράπεζα Αίματος: Λειτουργώντας, αδιάλειπτα, την τράπεζα αίματος του Σωματείου με συνεχείς αιμοδοσίες και ενημερώσεις σχετικά με την εθελοντική προσφορά αίματος και την αξία της, καταφέρνουμε σε κάθε εκδήλωση να ενισχύσουμε την τράπεζα με 10δες φιάλες αίματος και να είμαστε έτσι σε θέση να καλύπτουμε τις αυξημένες ανάγκες συναδέλφων μας και όχι μόνο.

Στο σημείο αυτό δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω, για την στήριξη και ουσιαστική συμβολή τους, τους εθελοντές αιμοδότες μας, το νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων σε συνεργασία με τα οποία πραγματοποιούμε τις εκδηλώσεις αιμοδοσίας και φυσικά τα παιδιά της Τράπεζας Αίματος που δουλεύουν άοκνα για να έχει η τράπεζα αίμα.

Ταμείο Αλληλοβοήθειας: Δυστυχώς, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ήταν αρκετοί οι συνάδελφοί μας που χρειάστηκε να ζητήσουν την συνδρομή του Ταμείου Αλληλοβοήθειας προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας αλλά και πολλά άλλα σοβαρά ζητήματα που έχει εγείρει η γενικότερη κρίση αλλά και η απαξίωση/δυσλειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος. Ευτυχώς όμως, από την άλλη πλευρά, το Σωματείο μπόρεσε να ανταποκριθεί στα αιτήματα βοήθειας μέσω του Ταμείου, δίδοντας πολλές φορές στην κυριολεξία «ανάσα ζωής» σε συναδέλφους μας.

Πολιτισμός-Αθλητισμός: Στο  πολιτιστικό & αθλητικό  πεδίο προσπαθήσαμε πάντα να έχουμε μια παρουσία ουσιαστική όποτε μας ζητήθηκε ή αναλαμβάνοντας όμως και οι ίδιοι πρωτοβουλίες.

Τα τελευταία χρόνια η μουσική χορωδιακή εκδήλωση που διοργανώνει ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ την περίοδο των Χριστουγέννων έχει αναχθεί σε ένα μουσικό γεγονός με ευρεία αποδοχή και συμμετοχή καθότι δίδει στον κόσμο τη δυνατότητα να ακούσει μουσικά και χορωδιακά σχήματα που σπανίως έρχονται στην περιοχή.

Σε ότι έχει να κάνει με το Πανελλήνιο Αθλητικό γεγονός, τον αγώνα δρόμου «Μνήμες Λιγνίτη», είναι καύχημα για τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ να έχει δημιουργήσει μία τόσο «δυνατή»  διοργάνωση, που συγκεντρώνει συμμετοχές από όλη την Ελλάδα και δίνει ένα ιδιαίτερο βάρος στον συμβολικό χαρακτήρα του αγώνα με συμμετοχές π.χ μικρών παιδιών, μελών του αναπηρικού κινήματος κοκ.

Κλείνοντας το κομμάτι αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στον τρόπο με τον οποίο το σωματείο μας στήριξε άλλα σωματεία –τόσο στον Ελλαδικό όσο και στον Διεθνή χώρο- στις διεκδικήσεις τους, με γνώμονα πάντα το δικαίωμα στην εργασία και στην διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών. Να αναφέρω, ενδεικτικά, την περίπτωση των μεταλλωρύχων στις Σκουριές της Χαλκιδικής και την αλληλεγγύη του σωματείου μας  στον αγώνα τους για εξασφάλιση της ομαλής συνέχειας των εργασιών στα μεταλλεία της Κασσάνδρας και Σκουριών αλλά και την περίπτωση των Γάλλων εργαζόμενων και των Ρουμάνων συναδέλφων μας.  Δε ξεχνάμε βέβαια και την συγκινητική βοήθεια των εργαζόμενων και του σωματείου προς τους πρόσφυγες.

Εκτός βέβαια από την δράση που αναπτύσσει ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ σε επίπεδο Εθνικό, θα πρέπει να αναφέρω και τη συμμετοχή του σε διεθνείς διοργανώσεις και δράσεις μέσα από τη συμμετοχή του (ως μέλος) σε Ευρωπαϊκά Συνδικάτα όπως η Retunsee. Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ εκπροσωπείται στην Retunsee δια του Προεδρείου του ενώ με δύο μέλη στη Γραμματεία Γυναικών της Retunsee συμμετέχει στην υλοποίηση ενός προγραμματισμού και σχεδιασμού που στόχο έχει, μεταξύ άλλων, να βελτιώσει τη συμμετοχή των γυναικών στο Συνδικαλιστικό κίνημα, τα καθεστώτα εργασίας σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τα προνόμια μητρότητας και τα δικαιώματά της.

 

Ενότητα & Συνοχή σημαίνει: Δυνατός και Αποτελεσματικός αγώνας

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι

20 ολόκληρα χρόνια πριν, τον Αύγουστο του 1996, σε μια προσπάθεια να εφαρμοστεί στην πράξη και με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο το «η ισχύς εν τη ενώσει», ιδρύεται  το Συνδικάτο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ που προέκυψε μέσα από την συγχώνευση δυο μεγάλων μονοπαραταξιακών σωματείων που δρούσαν στο λεκανοπέδιο. Του «ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ» ΔΕΗ και του «ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΩΝ» ΔΕΗ. Καθώς η πολυδιάσπαση του προσωπικού του ενεργειακού κέντρου καταστούσε αδύναμη την παρέμβαση του Συνδικαλιστικού κινήματος της περιοχής απέναντι στην εργοδοσία, στις τοπικές αρχές και την τότε κυβέρνηση, για την επίλυση εργατικών αλλά και γενικότερων ζητημάτων, το Συνδικάτο με την γέννησή του έβαλε στόχο και σκοπό να ανατρέψει αυτή την κατάσταση αγωνιζόμενο ενάντια σε κάθε τι που θα έμπαινε εμπόδιο στο συμφέρον και την ποιότητα ζωής των εργαζόμενων, στα συμφέροντα της επιχείρησης και του Έλληνα καταναλωτή.

Σήμερα, υπό το βάρος των κρίσιμων και καθοριστικών εξελίξεων στα ενεργειακά, ενόψει του νέου Συνδικαλιστικού Νόμου αλλά και με «προίκα» τα όσα ενωμένοι ως τώρα καταφέραμε, η περαιτέρω ενίσχυση και ενότητα του Σ/Κ είναι όχι απλά αναγκαία αλλά επιβεβλημένη. Τα ανοιχτά μέτωπα πολλά και ένα αποδυναμωμένο συνδικαλιστικό κίνημα είναι λουκούμι στο πιάτο των εκάστοτε Διοικήσεων και Κυβερνήσεων που επιδιώκουν και αγάλλονται στην ιδέα ύπαρξης ενός οκνού και παθητικού κινήματος που δε θα βάζει εμπόδια στα σχέδιά τους. Είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει και δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε.

Ο χρόνος τρέχει, τα ζητήματα χρήζουν άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης και στον αγώνα που κάνουμε, δεν περισσεύει ΚΑΝΕΝΑΣ.

Τούτη λοιπόν τη στιγμή, ανοίγουμε και πάλι το ζήτημα της προοπτικής ύπαρξης ενός ενιαίου κινήματος που θα αξιοποιεί όλα τα στελέχη και θα δυναμώνει τη φωνή των εργαζόμενων, όπου και όταν χρειάζεται. Η κουβέντα αυτή είχε ανοίξει χρόνια πριν αλλά πραγματικά πιστεύω ότι οι συνθήκες πλέον είναι ώριμες για να κάνουμε το επόμενο βήμα.

Είμαι αισιόδοξος ότι με σωστή προετοιμασία, που μπορεί να ξεκινήσει άμεσα και να μας οδηγήσει σε εκλογική διαδικασία, να προτάξουμε και να δρομολογήσουμε το θέμα και πριν από το συνέδριο της ΓΕΝΟΠ να υλοποιήσουμε το πλάνο ύπαρξης και λειτουργίας ενός ενιαίου σωματείου σε μία προσπάθεια να βάλουμε σε σωστή ρότα την πολυπόθητη ΕΝΟΤΗΤΑ και τα όσα θετικά (πλείστα θετικά), μπορεί να επιφέρει.

 

 

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθεί λεπτομερής ημερολογιακή καταγραφή των δράσεων που ανέπτυξε το Σωματείο από τον Ιανουάριο του 2015 ως και σήμερα.

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

 

5.1.2015: Συνεδρίαση Δ.Σ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ. Το σωματείο κόβει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του και λαμβάνει απόφαση για τη διενέργεια Γενικής Συνέλευσης στις 23 Ιανουαρίου δρομολογώντας έτσι τη διαδικασία εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης.

23.1.2015: Σε κλίμα ομοψυχίας και στο Δημοκρατικό πνεύμα που χαρακτηρίζει πάντα τις διαδικασίες του Σωματείου, διεξήχθησαν οι εργασίες του 15ου Γενικού Συμβουλίου και της Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ.

28.1.2015: Με επιστολή του στον νέο υπουργό ΠΑΠΕΝ κ. Λαφαζάνη, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ζητά την άρση της κατάστασης πολιτικής κινητοποίησης του συνόλου των εργαζόμενων στη ΔΕΗ. Παράλληλα εκφράζει τα συγχαρητήριά του και εύχεται καλή δύναμη και αποτελεσματικό έργο.

30.1.2015: Δελτίο τύπου σχετικά με την έκδοση αδείας λειτουργίας (υπό τον ΚΑΠ/ΔΕΗ) στον παιδικό σταθμό της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

30.1.2015: Δελτίο τύπου σχετικά με την άρση της επιστράτευσης των εργαζόμενων στη ΔΕΗ και του καθεστώτος επίταξης που ίσχυε για τη χρήση του συνόλου των γραφείων εγκαταστάσεων και μονάδων παραγωγής του Ομίλου.

2.2.2015: Με Δελτίο Τύπου ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ κρούει για μία ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου που δημιουργούνται για τους εργαζόμενους του Συγκροτήματος Νέστου εξαιτίας των έντονων/άστατων καιρικών φαινομένων.

16.2.2015:Το ανώτατο όριο αποδοχών, παράγραφος 1 του Άρθρου 2 του Νόμου 3833/10 αποτελεί το θέμα επιστολής του σωματείου προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κατρούγκαλο.

25.2.2015: Αθώους κρίνει με απόφασή το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης, τους 28 κατηγορούμενους από την κινητοποίηση του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ στον Πολύμυλο το 2011.

1.3.2015:Με ανακοίνωση τύπου ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ενημερώνει για την υπογραφή της Νέας ΕΣΣΕ που υπέγραψαν στις 27/2 η ΓΕΝΟΠ, η συντριπτική πλειοψηφία των Πρωτοβάθμιων Σωματείων της και η ΔΕΗ. Α.Ε

3,4 &5 2015: Με ποσοστό που ξεπερνά το 93% οι εργαζόμενοι-μέλη του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ προσέρχονται στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Η διαδικασία διεξήχθη σε απολύτως θετικό και ήρεμο κλίμα.

11.3.2015: Με ανοιχτή επιστολή του ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ απαντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την επίκαιρη ερώτηση που ο τελευταίος κατέθεσε στη Βουλή για το θέμα της νέας ΕΣΣΕ (τροφείο, έμμεσες αυξήσεις κλπ).

20.3.2015: Ανακοίνωση ΚΕΦΕΠ περί των αποτελεσμάτων της εκλογικής διαδικασίας του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ. Ανακοινώνονται τα 31 ονόματα της Κεντρικής Διοίκησης, της Ελεγκτικής Επιτροπής και των εκπροσώπων στην ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

23.3.2015: Δελτίο Τύπου σχετικά με τη συμμετοχή του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ στην ημέρα Δράσης/Αλληλεγγύης που προγραμμάτισαν η RETUNSEE και τα μέλη της για τις 26/3, υπέρ των Τούρκων εργαζόμενων.

26.3.2015: Το Σωματείο καλεί τους εκλεγμένους στη Διοίκηση, σε συνεδρίαση Δ.Σ την Δευτέρα 30 Μαρτίου ώστε να συγκροτηθεί σε σώμα το νέο Συμβούλιο.

27.3.2015: Διευκρινιστική Ανακοίνωση τύπου σχετικά με την παρακράτηση των δύο ευρώ που εμφανίζεται στα εξοφλητικά και αφορά στην έκτακτη εισφορά λόγω της νέας ΕΣΣΕ.

28.3.2015: Με Δελτίο Τύπου ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ δηλώνει τη συμμετοχή του στη δράση «Η ώρα της Γης» με την επισήμανση όμως πως συμμετέχει αφήνοντας τα φώτα ΑΝΟΙΧΤΑ.

6.4.2015: Μ. Δευτέρα συγκροτείται σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ. Ο Μόσχος Μόσχου είναι ο νέος Πρόεδρος του Σωματείου ενώ ο Αθανάσιος Μάστορας καταλαμβάνει -εκ νέου- τη θέση του Γενικού Γραμματέα.

16.4.2015: Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ αποστέλλει την πρώτη του επιστολή (από την στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του) στον νέο Πρόεδρο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, με θέμα α) Προσαύξηση της κανονικής άδειας των μισθωτών που υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές β) Χορήγηση επιδόματος παραμεθόριας περιοχής.

21.4.2015. Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στο πλαίσιο των κοινωνικών του δραστηριοτήτων παραδίδει στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας 9 τηλεοράσεις προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του Νοσοκομείου. Την ίδια ημέρα, με Δελτίο Τύπου, το Σωματείο μνημονεύει τους αγωνιστές του 7χρονου αντιδικτατορικού αγώνα και σημειώνει την αξία της Δημοκρατίας και την ανάγκη διατήρησης των βασικών αρχών της.

27.4.2015. Με Δελτίο Τύπου ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ χαιρετίζει την υπογραφή (από τον Υπουργό ΠΑΠΕΝ) της άδειας εγκατάστασης για την κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας «Πτολεμαΐδα V». Στο δελτίο επισημαίνεται η σπουδαιότητα του έργου καθώς θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Επιχείρηση, τους εργαζόμενους, την τοπική κοινωνία αλλά και το Έθνος ολόκληρο.

29.4.2015. Με ανακοίνωση τύπου το Σωματείο ενημερώνει τους εργαζόμενους για την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην αποστολή των εκκαθαριστικών εξαιτίας βλάβης που υπήρξε σε μηχάνημα της Διεύθυνσης Πληροφορικής.

30.4.2015. Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τι διάθεση των αποθεματικών της ΔΕΗ και το γεγονός ότι αυτά φέρουν τα συνδικάτα να συμφωνούν, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με Δελτίο Τύπου ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει υπάρξει καμία απόφαση του σωματείου επ΄αυτού καθώς δεν έχει υπάρξει η επίσημη θέση της ΔΕΗ για το θέμα αυτό.

30.4.2015. Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με Δελτίο Τύπου δηλώνει πως θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς καλώντας τους εργαζόμενους να δώσουν το παρών ώστε να αποκτήσει περαιτέρω δύναμη και προοπτική η συλλογική δράση που καθορίζει την έκβαση των αγώνων.

4.5.2015. Με αφορμή την άφιξη (στις 10/5) του Ιερού Σκηνώματος της Αγίας Βαρβάρας στην Αθήνα (από την Βενετία), ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ζητά με επιστολή του προς τον Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών & Εορδαίας την παρέμβασή του προκειμένου να καταστεί δυνατόν να έρθει το Ιερό Λείψανο και στην πόλη της Πτολεμαΐδας, για προσκύνημα.

4.5.2015. Η Βουλευτής Ρ.Μακρή πραγματοποιεί επίσκεψη στα γραφεία του σωματείου στην Πτολεμαΐδα όπου –με το νέο Προεδρείο- συζητά τα κρίσιμα ζητήματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των θεμάτων που απασχολούν το σωματείο. Και οι δύο πλευρές εκφράζουν την πρόθεσή τους για συνέχιση της συνεργασίας και προκειμένου στο πλαίσιο της κοινής διεκδίκησης να υπάρχει πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα.

5 & 6.5.2015. Το διήμερο 5 & 6 Μαΐου το νέο Προεδρείο του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ πραγματοποιεί συναντήσεις με την ηγεσία της ΔΕΗ την Αθήνα. Οι επαφές γίνονται τόσο με Διευθυντικά Στελέχη της εταιρίας όσο και με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη. Η μονάδα «Πτολεμαΐδα 5», η τρίτη μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, το θέμα των προσλήψεων, η υλοποίηση της ΕΣΣΕ, τα ενεργειακά ζητήματα που απασχολούν την επιχείρηση αλλά και τους καταναλωτές, η υπογραφή σύμβασης με τους 8μηνίτες είναι τα κυριότερα από τα θέματα που συζητούνται κατά τη διάρκεια των επαφών του συγκεκριμένου διημέρου αφήνοντας στο Σωματείο μία ικανοποίηση ότι τα ζητήματα των εργαζόμενων που προωθήθηκαν μέσω του συνδικάτου επετεύχθησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στον καλύτερο δυνατό βαθμό.

11.5.2015: Το Σωματείο, με Δελτίο Τύπου που εκδίδει με αφορμή εργατικό ατύχημα στο Ορυχείο Μαυροπηγής, ζητά για μία ακόμα φορά την απόσυρση κάθε πεπαλαιωμένου οχήματος και εξοπλισμού στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ, ζητώντας παράλληλα από τους εργαζόμενους να μην εκτελούν καμία εργασία αν δεν διασφαλίζονται τα αυτονόητα. Παράλληλα προαναγγέλλει δράσεις/κινητοποιήσεις για το εν λόγω ζήτημα.

14.5.2015: Το Προεδρείο του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ συναντάται με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα όπως η Μονάδα V και η 3η Μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Και οι δύο πλευρές επισημαίνουν την ανάγκη για διαρκή επικοινωνία και συνεργασία προκειμένου τα ζητήματα/προβλήματα να αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

15.5.2015:Με τον Δήμαρχο Κοζάνης Λ. Ιωαννίδη συναντάται την Παρασκευή 15/5 το Προεδρείο του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ βάζοντας στο τραπέζι της κουβέντας τα σημαντικότερα ενεργειακά ζητήματα. Μεταξύ αυτών: «Πτολεμαΐδα 5», 3η Μονάδα, μετεγκαταστάσεις, προσλήψεις, κατασκευή κλάδου τέφρας στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, απόδοση εδαφών.

Την ίδια ημέρα, με Δελτία Τύπου, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ εύχεται καλή επιτυχία στην μαθητιώσα νεολαία που ξεκινά εξετάσεις ενώ με άλλο Δελτίο δηλώνει πως τιμά την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας και συμμετέχει στις εκδηλώσεις.

19.5.2015: Για την συνάντηση που είχε με τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά, ενημερώνει με Δελτίο του το Σωματείο στις 19.5. Επρόκειτο για μία συνάντηση όπου στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκαν και συζητήθηκαν κυρίως τα θέματα που βρίσκονταν στην επικαιρότητα, ήτοι Πτολεμαΐδα V, 3η Μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, λιγνίτες, προσλήψεις.

20.5.2015: Την έντονη ανησυχία του για την συχνότητα των εργατικών ατυχημάτων εκφράζει με Δελτίο Τύπου του το Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ έπειτα από το νέο ατύχημα που σημειώθηκε στο Ορυχείο Μαυροπηγής μέσα σε ελάχιστες μόνον ημέρες. Το Σωματείο ανακοινώνει πως αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου να πιέσει προς την κατεύθυνση επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και σχετίζονται άμεσα με την υγεία και ασφάλειά τους.

23.5.2015.Στις εργασίες του 3ου τακτικού Συνεδρίου της RETUNSEE, που φέτος πραγματοποιήθηκε στην Λάρνακα, συμμετείχε το Προεδρείο του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ από τις 21 ως τις 23/5. Συμμετέχοντας στην εκλογική διαδικασία, ο Γενικός Γραμματέας του σωματείου εκλέχθηκε στην Γραμματεία Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας του Δικτύου, βάζοντας έτσι τη σχέση μεταξύ Συνδικάτου – RETUNSEE σε μία νέα βάση.

27.5.2015. Συνάντηση με τον Διευθυντή Εκμετάλλευσης ΛΚΔΜ Σ. Παλαβό είχε στις 27.5 το Προεδρείο του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ όπου συζητήθηκε διεξοδικά το ζήτημα με τα παλαιά οχήματα στους χώρους της ΔΕΗ και η αναγκαιότητα αντικατάστασής τους. Επιπλέον εκφράστηκε η έντονη ανησυχία του Σωματείου για τις αυξημένες εισαγωγές ρεύματος σε τιμές που «γονατίζουν τον λιγνίτη».

28.5.2015. Στην πρώτη του συνεδρίαση μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως νέα εκλεγμένη Διοίκηση του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, το σώμα κατά την διάρκεια της διαδικασίας καθιστά σαφές ότι πρόθεσή του είναι η κατά μέτωπο επίθεση στα προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους στην καθημερινότητά τους στους χώρους δουλειάς. Το Δ.Σ, επιπλέον ανακοινώνει ότι το επόμενο διάστημα θα ενισχύσει την συνεργασία του με τα Σω.Π αλλά και με τα λοιπά Σωματεία ώστε να υπάρχει σωστή καταγραφή και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων.

29.5.2015. Το Σωματείο με ανακοίνωσή του καταγγέλλει το γεγονός ότι στην προκήρυξη της ΔΕΗ (3κ/2015) δεν περιλαμβάνεται η ειδικότητα Τ5 (χειριστές TABER) που αποτελεί μία από τις πιο νευραλγικές ειδικότητες που σχετίζεται άμεσα με την σωστή/αποτελεσματική  λειτουργία των Ορυχείων. Το Σωματείο εξέφρασε την αντίθεσή του στην εξέλιξη αυτή κάνοντας λόγο για «μυστικότητα και σκοπιμότητα.

3.6.2015. Με ανακοίνωσή του ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ κάνει γνωστό ότι λύθηκε με παρέμβαση του συνδικάτου το ζήτημα που αφορούσε στην περικοπή των προσαυξήσεων βάρδιας, για τους μακροχρόνια ασθενούντες και έκτοτε οι εν λόγω πληρωμές πραγματοποιούνται κανονικά.

5.6.2015. Υλοποιώντας τον σχεδιασμό που έχει καταρτίσει και επισήμως έβαλε σε τροχιά υλοποίησης κατά την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ πραγματοποιεί στις 5/6 συνάντηση με τα Προεδρεία των Σωματειακών του Παραρτημάτων. Στην ενημερωτικού χαρακτήρα διαδικασία έγινε αναλυτική αναφορά στα διαχρονικά και τρέχοντα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τη ΔΕΗ.

Την ίδια ημέρα με Δελτίο Τύπου για την ημέρα Περιβάλλοντος το Σωματείο επισημαίνει την αναγκαιότητα να υπάρχει μέριμνα για ένα πιο καθαρό περιβάλλον με την υπογράμμιση όμως ότι το ίδιο αναγκαία είναι και η ανάπτυξη και εξέλιξη των κοινωνικών μέσω επενδύσεων όπως η Πτολεμαΐδα V.

12.6.2015:Την σπουδαιότητα και την ανάγκη της εθελοντικής προσφοράς αίματος επισημαίνει ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με Δελτίο Τύπου του για την ημέρα του εθελοντή αιμοδότη (που γιορτάζεται στις 14/6) αναφέροντας ιστορίες 3ών ανδρών που με την κορυφαία πράξη της προσφοράς αίματος κατάφεραν να σώσουν χιλιάδες ανθρώπους.

15.6.2015: Ενόψει των προβλεπομένων υψηλών θερμοκρασιών για την περίοδο εκείνη, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ αποστέλλει στις 15.6 επιστολή στον Διευθυντή της Διεύθυνσης Εκμετάλλευσης ΛΚΔΜ κ. Στέφανο Παλαβό με θέμα την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά το θέρος.

18.6.2015:Με Δελτίο Τύπου – Συγχαρητήριο Μήνυμα ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ χαιρετίζει την εκλογή του Γεωργίου Αδαμίδη στην Προεδρία της ΓΕΝΟΠ εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι ο επί σειρά ετών Πρόεδρος του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προάσπιση των εργαζόμενων και της ίδιας της επιχείρησης.

24.6.2015: Ενόψει της ημέρας κατά των ναρκωτικών (26.6) ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με Δελτίο του (υπέρμαχος πάντα της θέσης ότι τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από την ανθρώπινη ζωή) στέλνει το δικό του μήνυμα: «Ας μην αφήνουμε το στίγμα να γίνεται πιο δυνατό από την εξάρτηση. Μην παίρνεις τη ζωή σε ¨δόσεις¨, πάρε την τοις μετρητοίς».

26.6.2015:Με μία συμβολική δίωρη κατάληψη στο Διοικητήριο του ΛΚΔΜ ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ προσπαθεί για μία ακόμα φορά να προτάξει τα θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ με 8μηνη σύμβαση εργασίας. Έχοντας καλέσει τέως και νυν εργαζόμενους στα 8μηνα ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ πραγματοποίησε ενημέρωση στους περίπου 400 παραβρισκόμενους, σχετικά με τα ζητήματά τους (ΣΣΕ, προσλήψεις κοκ).

1.7.2015: Με Δελτίο Τύπου Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ χαιρετίζει την έκδοση της Έγκρισης Δόμησης (με αριθμό 28/17-06-2015) και της Αδείας Δόμησης (με αριθμό 31/01-07-2015) της ΝΕΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V», συγχαίροντας όσους ενεπλάκησαν στην διαδικασία αυτή αλλά και εκτιμώντας -για μία ακόμα φορά- ότι η μονάδα «μπορεί να αποτελέσει σημείο επανεκκίνησης στην ανάπτυξη όχι μόνο της περιοχής αλλά και ολόκληρης της χώρας».

2.7.2015: Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ενημερώνει για την πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στα γραφεία του Σωματείου στην Πτολεμαΐδα, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Π.Ε. Κοζάνης κ. Μίμης Δημητριάδης. Κατά τη συνάντηση τέθηκαν προς συζήτηση «όλα τα τρέχοντα ζητήματα, καθώς και αυτά που άπτονται των εργαζόμενων και της ΔΕΗ και το πώς αυτά διαγράφονται στην παρούσα συγκυρία».

8.7.2015: Έχοντας επισκεφθεί το Γραφείο Κινήσεως του ΛΚΔΜ, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ενημερώνει με σχετικό Δελτίο Τύπου για την έναρξη της διαδικασίας αντικατάστασης του μηχανοκίνητου εξοπλισμού του Γραφείου (καινούρια λεωφορεία διαφόρων θέσεων) που είχε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2015.

21.7.2015: Με Δελτίο του ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ενημερώνει για την επίσκεψη που πραγματοποιεί, αντιπροσωπεία του, στη Σερβία αποδεχόμενος πρόσκληση των συναδέλφων Ορύχων προκειμένου να παραστούν στις εκδηλώσεις προς τιμήν του προστάτη των λιγνιτωρύχων Αγ. Προκοπίου. Στο περιθώριο των εκδηλώσεων, η αντιπροσωπεία του σωματείου εκτός από την συνάντηση που έχει με υπουργικά στελέχη και σωματεία, πραγματοποίησε και επίσκεψη στο Ορυχείο «TAMNAVA WEST»

4.8.2015:Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ βγάζει στη δημοσιότητα την προκήρυξη του Αγώνα Δρόμου «Μνήμες Λιγνίτη 2015» που κάθε χρόνο συγκεντρώνει συμμετοχές από ολόκληρη τη χώρα. Το 2015 (στις 13 Σεπτεμβρίου) πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία πάντα με τη ΔΕΗ, η 7η διοργάνωση που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία.

26.8.2015: Με την ανακοίνωση των Βάσεων στις 26 Αυγούστου ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με Δελτίο Τύπου, συγχαίρει όλους όσους συμμετείχαν στη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων και ειδικά τους επιτυχόντες, ευχόμενος καλή πρόοδο και δύναμη για τη φοίτηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

28.8.2015: Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου την Παρασκευή 28 Αυγούστου το Προεδρείο του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ κάνει εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα και τις δράσεις που ανέπτυξε το συνδικάτο κατά τους θερινούς μήνες ενώ γίνεται και ένας προγραμματισμός δράσης. Περαιτέρω το Σωματείο εκδίδει Δελτίο Τύπου με το οποίο συμπαρίσταται στην κινητοποίηση των ορύχων στις Σκουριές Χαλκιδικής επισημαίνοντας ότι «Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία της Χαλκιδικής είναι διεκδικητές των αυτονόητων και αγωνίζονται για να διατηρήσουν αυτό που σήμερα αποτελεί ¨ευλογία¨ να το έχει κάποιος. Το δικαίωμά δηλαδή στην εργασία, για να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και να συντηρούν τις οικογένειές τους».

2.9.2015: Με σχετική ανακοίνωση, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ απευθύνει κάλεσμα για δυναμική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ επισημαίνοντας την ανάγκη για μαζικό παρών ώστε «να εκφράσουμε περισσότερο δυναμικά από ποτέ την αγανάκτηση και την αποδοκιμασία μας στα μέτρα λιτότητας, ανεργίας, φτώχειας και στις αντιλαϊκές πολιτικές».

8.9.2015: Η οργανωτική επιτροπή του αγώνα «Μνήμες Λιγνίτη» καλεί τα ΜΜΕ σε συνέντευξη τύπου (στις 9.9.2015) προκειμένου να ενημερώσει για τη διοργάνωση και να απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής του κόσμου προκειμένου να στηρίξει τους εκατοντάδες συμμετέχοντες.

9.9.2015: Η οργανωτική επιτροπή του Πανελληνίου Αγώνα δρόμου «Μνήμες Λιγνίτη» πραγματοποιεί συνέντευξη τύπου επισημαίνοντας το στόχο της διοργάνωσης που είναι να τιμήσει τους θανόντες εργαζόμενους αλλά και όλους όσους συνεχίζουν να καταθέτουν τον κόπο τους για την παραγωγή Η/Ε. Παράλληλα καλούν  κόσμο και αθλητές να στηρίξουν για μία ακόμα φορά τον θεσμό, δίδοντας δυναμικά το παρών τους.

12.9.2015: Το πρωί του Σαββάτου 12 Σεπτεμβρίου, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ τελεί το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ των συναδέλφων που χάθηκαν εν ώρα καθήκοντος. Μία εκδήλωση που τιμά τους θανόντες και θυμίζει την αναγκαιότητα να λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφάλειας γιατί ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ.

13.9.2015: Την Κυριακή 13/9 ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ πραγματοποιεί με απόλυτη επιτυχία τον 7ο Πανελλήνιο Αγώνα Δρόμου «Μνήμες Λιγνίτη» που το 2015 έσπασε ρεκόρ συμμετοχών με 750 αιτήσεις και 464 τελικούς συμμετέχοντες. Αθλητές και δρομείς όλων των ηλικιών από πολλά μέρη της χώρας, συμμετείχαν στον αγώνα ανεβάζοντας τη διοργάνωση «στο πρώτο σκαλί του βάθρου» καθιστώντας τους όλους: ΝΙΚΗΤΕΣ.

1.10.2015: Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, σε Δελτίο του, καταδικάζει τον τρόπο με τον οποίο οι υπεύθυνοι διαχειρίστηκαν το θέμα της έκδοσης αδείας προκειμένου να ξεκινήσει απρόσκοπτα η λειτουργία του παιδικού σταθμού της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και συμμετέχει σε κινητοποίηση/κατάληψη του Δημαρχείου Εορδαίας (που πραγματοποίησαν οι γονείς). Παράλληλα, σε μία συμβολική κίνηση πραγματοποιεί κατάληψη στον πύργο ελέγχου του Ορυχείου Μαυροπηγής.

7.10.2015: Το δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου στην αξιοπρεπή εργασία, επισημαίνει και αναδεικνύει το Σωματείο, με Δελτίο του την Παγκόσμια ημέρα Αξιοπρεπούς Εργασίας (7/10). Στο Δελτίο, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται και «η υποχρέωση της Επιχείρησης να φροντίζει για τη διαχρονική ύπαρξη αξιοπρεπών συνθηκών διασφαλίζοντας πρωτίστως την ασφάλεια των εργαζόμενων, που για τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ αποτελεί το βασικό κριτήριο της δημιουργίας των προσδοκώμενων αξιοπρεπών συνθηκών».

9.10.2015: Το Προεδρείο του Σωματείου, όπως κάθε χρόνο, συμμετείχε στην εκδήλωση για την Μάχη της Ηλεκτρικής και από το Κερατσίνι στέλνει το μήνυμα ότι «Η Μάχη της Ηλεκτρικής αποτελεί ένα διαχρονικό παράδειγμα για το Ελληνικό Έθνος. Πολύ, δε, ίσως περισσότερο για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ που τα τελευταία χρόνια δίδουν καθημερινά έναν αγώνα που στον τελικό του στόχο «συναντά» τις αξίες και τα ιδανικά του αγώνα που έγινε πριν από 71 χρόνια».

12.10.2015: Με επιστολή του στον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κοζάνης κ.Πλακεντά ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ την Δευτέρα 12/10 ζητά την άμεση παρέμβασή του προκειμένου να γίνει συντήρηση, σήμανση και διαγράμμιση κατά μήκος της παλαιάς ΕΟ Πτολ/δας – Κοζάνης καθώς σε πολλά σημεία η σήμανση ήτο ανύπαρκτη με αποτέλεσμα να υπάρχουν κίνδυνοι για τη ζωή και ασφάλεια των διερχόμενων.

20.10.2015:Με επιστολή του προς τον Υπουργό Εργασίας, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ζητά τη συγκρότηση επιτροπών κρίσεως εργατικών ατυχημάτων, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «Πριν βρεθούμε στην πολύ δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε για ένα ακόμα εργατικό ατύχημα, σας καλούμε να πράξετε τα δέοντα και αυτονόητα ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες που θα επιτρέψουν την λειτουργία των οργάνων και την εφαρμογή των διαδικασιών εκ των οποίων εξαρτώνται ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ».

23.10.2015: Το Σωματείο συμμετείχε στην ημερίδα που πραγματοποίησαν, στο αμφιθέατρο της ΣΤΕΠΟ, η Γενική Διεύθυνση Ορυχείων και η Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, στο πλαίσιο της εβδομάδας ευαισθητοποίησης των εργαζομένων σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας και είχε ως θέμα «Μηδέν ατυχήματα στους χώρους των Ορυχείων». Την ημερίδα χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Σωματείου υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Το Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, είχε και έχει το ζήτημα αυτό στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών του. Οι θέσεις μας σταθερές και αδιαπραγμάτευτες στηρίχθηκαν πάντα σε αυτό που σήμερα έφθασε να αποτελεί το μότο του Σωματείου: ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ».

3.11.2015: Με Δελτίο Τύπου, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ συγχαίρει τους συναδέλφους του Υποτομέα Φύλαξης ΛΚΔΜ που κατάφεραν να αποτρέψουν μία ακόμα απόπειρα κλοπής χαλκού στο χώρο του Κυρίου Πεδίου.

9.11.2105: Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με σχετικό Δελτίο Τύπου δηλώνει τη συμμετοχή του στην Γενική απεργία της 12ης Νοεμβρίου καλώντας σε συμμετοχή εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους προκειμένου να εκφράσουν εν ομοβροντία την αντίθεσή τους στις βάναυσες πολιτικές και τα όσα σκληρά προβλέπονται στο 3ο Μνημόνιο.

9.11.2015: Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ενημερώνει για τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε επί όλων των ανοιχτών εργασιακών ζητημάτων αλλά και αυτών που άπτονται της Επιχείρησης. Η συνάντηση είχε γίνει στην Αθήνα την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου παρουσία ΓΕΝΟΠ και εκπροσώπων εργαζομένων στο Δ.Σ της ΔΕΗ.

9.11.2015: Με επιστολή προς ΓΕΝΟΠ, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ζητά την εφαρμογή της απόφασης του Δ.Σ ΓΕΝΟΠ σχετικά με την παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς και δηλώνει πως σε περίπτωση που δεν γίνουν οι σχετικές κινήσεις, θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των αποφάσεών του.

15.11.2015: Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ (με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι) καταδικάζει –με Δελτίο Τύπου- την βία, τον φανατισμό, την τρομοκρατία επισημαίνοντας ότι μόνο μαζικά αντιστεκόμενοι και μαχόμενοι μπορεί να μπει ένα τέλος στην πρόθεση των τρομοκρατών να σπέρνουν τον θάνατο και τον πανικό.

16.11.2015: Μήνυμα ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ για την εξέγερση του Πολυτεχνείου και το διαχρονικό μήνυμα της αντίστασης και αντίδρασης «ενάντια σε κάθε τι που επιβουλεύεται την ελευθερία (την κάθε είδους ελευθερία) και της αξίες μας ως Έθνος».

17.11.2015: Το Προεδρείο του Σωματείου, εβρισκόμενο εν Αθήναις καταθέτει στεφάνι στη μνήμη των ηρώων του Πολυτεχνείου.

25.11.2015: Την πρόθεσή του να μην δείξει καμία ανοχή σε περαιτέρω ολιγωρία σχετικά με την επίλυση του προβλήματος λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, επισημαίνει ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, απαιτώντας τη λήψη μέτρων που θα διευθετήσουν άμεσα το ζήτημα.

26.11.2015: Με Δελτίο Τύπου αργά το απόγευμα της 26ης ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ενημερώνει για τις θετικές εξελίξεις που προκύπτουν από την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ Α.Ε σχετικά με τη λειτουργία του παιδικού σταθμού της ΔΕΗ αφού μέσα από τη διαδικασία προέκυψε ότι ξεπερνιούνται τα νομοτεχνικά προσκόμματα.

30.11.2015: Το Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για το έτος 2015, επέλεξε να θυμηθεί την πρωτοβουλία και το μήνυμα που έστειλαν μέσω αυτής οι άνθρωποι της ¨24 Media¨  το 2014, που ένωσαν τις φωνές τους και τις δυνάμεις τους για να στείλουν ένα μήνυμα νίκης απέναντι στον ιό του AIDS: «Είμαστε όλοι και είναι μόνο του. Μαζί μπορούμε να νικήσουμε. Μαζί θα νικήσουμε».

1.12.2015: Με σχετικό Δελτίο Τύπου, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ενόψει της Γενικής Απεργίας της ΓΣΕΕ για τις 3 Δεκεμβρίου, απευθύνει κάλεσμα σε εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους για μαζική συμμετοχή προκειμένου «με την απεργία να στείλουμε δυνατά το μήνυμα που πρέπει να λάβουν κυβερνώντες και θεσμοί και δεν είναι άλλο από το ότι οι αντοχές και οι ανοχές έχουν πια εξαντληθεί».

1.12.2015: Με αφορμή την ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, σε σχετικό Δελτίο ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ μεταξύ άλλων σημειώνει πως το σωματείο «υιοθετώντας απολύτως τη σύνθημα «όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι», στήριξε διαχρονικά δραστηριότητες και αγωνιστικές παρεμβάσεις του αναπηρικού κινήματος προσδοκώντας την άρση κάθε μορφής προκατάληψης και την αποκατάσταση στρεβλώσεων που ξεκινούν από το ζήτημα της προσπελασιμότητας και καταλήγουν στη αναγκαία, καθημερινή παρουσία/δραστηριότητα των ατόμων με ιδιαιτερότητες στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

1.12.2015: Για τις δραστηριότητες που ανέπτυξε τους τελευταίους μήνες (δράσεις-παρεμβάσεις-ενημερώσεις) κυρίως επί ζητημάτων που αφορούν τόσο στους εργαζόμενους όσο και στη επιχείρηση, ενημέρωσε, το Προεδρείο, το σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου κατά την του συνεδρίασή του την 1η του Δεκέμβρη. ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, λιγνίτες, προσλήψεις, 8μηνήτες, «Πτολεμαΐδα V», Γενική Απεργία, ήταν τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

2.12.2015: Τον κ. Στέφανο Ξεκαλάκη, Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, υποδέχθηκε (στις 2/12) το Προεδρείο και στελέχη του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ στα γραφεία του Σωματείου στην Πτολεμαΐδα, ικανοποιώντας το αίτημα του κ. Ξεκαλάκη για μία συνάντηση προκειμένου να ενημερωθεί για τα τρέχοντα ενεργειακά ζητήματα, αναγνωρίζοντας την ενδελεχή και έγκαιρη ενημέρωση που είναι σε θέση να έχει το σωματείο.

4.12.2015: Ανήμερα της γιορτής της προστάτιδας των λιγνιτωρύχων Αγ. Βαρβάρας, ένα ακόμα εργατικό ατύχημα έρχεται να ταράξει την καθημερινότητα των εργαζόμενων, αποδεικνύοντας με τον πιο τραγικό τρόπο τα ελλιπή μέτρα στους χώρους εργασίας και την διαχρονική ανοχή και ολιγωρία των υπευθύνων. Με σχετικό Δελτίο, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καταδικάζει την κατάσταση και συλλυπείται την οικογένεια του εκλιπόντος.

7.12.2015: Με σχετικό Δελτίο Τύπου, το Σωματείο αναφέρεται στην επιτυχία που σημείωσαν οι μουσικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 4 & 5 του μήνα στην Πτολεμαΐδα και στην Κοζάνη, με θέμα «Συνάντηση Χορωδιών». Για Τρίτη συνεχή χρονικά ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ, συνδιοργάνωσαν μία εκδήλωση που μάγεψε το κοινό της περιοχής. Οι χορωδίες που συμμετείχαν είχαν μία εξαιρετική παρουσία καθηλώνοντας το φιλόμουσο κοινό.

7.12.2015: Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ανακοινώνει τη συμμετοχή του στο Πανκοζανίτικο Συλλαλητήριο της Τετάρτης 9/12 «για να απαιτήσουμε το δικαίωμα στην υγεία» και καλεί σε δυναμική παρουσία εργαζόμενους αλλά και όλο τον κόσμο «για να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την υγεία μας».

8.12.2015: Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ συγχαίρει τον Άρη Βατάλη για την εκλογή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Α.Ε, εκφράζοντας σε σχετικό ευχετήριο μήνυμα την βεβαιότητα ότι ο συνάδελφος θα καταβάλει την μέγιστη δυνατή προσπάθεια για το καλό της Επιχείρησης, των εργαζόμενων, του Έλληνα καταναλωτή.

22.12.2015: Με ανακοίνωση τύπου ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ενημερώνει για την αναστολή των μετακινήσεων του νοσηλευτικού προσωπικού στο ΛΚΔΜ, θετική εξέλιξη που επετεύχθη έπειτα από επαφές του σωματείου στην Αθήνα με Διευθυντικά Στελέχη της Επιχείρησης.

7.1.2016: «Persona non grata» χαρακτηρίζει ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ τον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο άκουσμα της έλευσής του στην Κοζάνη την Παρασκευή 8/1. Μετά την παρουσίαση των σχεδίου ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με σχετική ανακοίνωση τύπου στις 7 Ιανουαρίου είχε διαμηνύσει στον κ. υφυπουργό πως είναι ανεπιθύμητος και θα συναντήσει μπροστά του εξοργισμένους και αδικημένους ανθρώπους.

12.1.2016: Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καταδικάζει την επίθεση με βόμβες μολότοφ που εξαπέλυσαν κουκουλοφόροι το απόγευμα της 12ης Ιανουαρίου και είχαν ως στόχο σταθμευμένα οχήματα της ΔΕΗ που βρίσκονταν έξω από το κτίριο που στεγάζει τα γραφεία της Επιχείρησης στην οδό Χαλκοκονδύλη στο κέντρο των Αθηνών. Παράλληλα συνεχάρη τους άνδρες της φύλαξης/ασφάλειας του κτιρίου για την άμεση επέμβασή τους, αποτρέποντας τα χειρότερα.

14.1.2016: Οι τελευταίες εξελίξεις για το Ασφαλιστικό και τη μείωση του πλαφόν, αποτέλεσε το αντικείμενο της έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ στις 14/1 προκειμένου να καθοριστεί η στάση του σωματείου και να αναλάβει άμεσες δράσεις προκειμένου «να εκδηλώσει την κάθετη αντίδρασή του στις νέες μειώσεις μισθών που γίνονται σε μία περίοδο που οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχουν ήδη υποστεί τεράστιες και συνεχόμενες μειώσεις και έχουν ήδη σηκώσει μεγάλο βάρος τις ¨προσπάθειας¨ για έξοδο της χώρας από το τέλμα». Το σωματείο λαμβάνει απόφαση για «αγωνιστικές κινητοποιήσεις κάθε μορφής και διάρκειας, που στις 20 του μήνα οριοθετούν την έναρξη απεργιακών μέτρων».

20.1.2016: Με σχετικό Δελτίο, το Σωματείο αναφέρεται στην επιτυχή έναρξη των απεργιακών μέτρων, ως συνέχεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, όπως και είχε αποφασίσει κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού του Συμβουλίου, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις (Ασφαλιστικό & μείωση του πλαφόν) που φέρνουν νέες δυσχέρειες για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ.

20.1.2016: Απόλυτα ταυτισμένος με την θέση των Επιστημονικών Φορέων και των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων της Δυτικής Μακεδονίας που ζητούν την άμεση απόσυρσή του προτεινόμενου προσχεδίου του ασφαλιστικού νομοσχεδίου διότι με τις διατάξεις του αποδομεί πλήρως το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και υποθηκεύει με το χειρότερο τρόπο το παρόν και το μέλλον μας, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ανακοινώνει με σχετικό Δελτίο Τύπου ότι στηρίζει και συμμετέχει στην Ανοιχτή Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας των Φορέων της Περιφέρειας στις 21/1.

23.1.2016:Ενδελεχή ενημέρωση επί των τελευταίων εξελίξεων στα θέματα της ΔΕΗ, για το ζήτημα του Ασφαλιστικού, για τις νέες μειώσεις μισθών, για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού και τα εργατικά ατυχήματα, για το θέμα του ΑΔΜΗΕ, για τα ΝΟΜΕ, την Αλουμίνιον αλλά και για το θέμα των λιγνιτών της Δράμας είχε την ευκαιρία να κάνει στον Ανεξάρτητο Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, το Σω.Π του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ στο Συγκρότημα του Νέστου κατά τη συνάντησή τους (στις 22/1).

28.1.2016: Με κοινό Δελτίο Τύπου, ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και ΓΕΝΟΠ ενημερώνουν για τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό ΠΕΝ κ. Σκουρλέτη με αφορμή τα απεργιακά μέτρα του Σωματείου. Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα καθώς εκφράστηκε η κατανόησή του Υπουργού για τα ζητήματα των εργαζόμενων αλλά και  η πρόθεσή του να βοηθήσει προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσεων. Υπουργός φάνηκε να αντιλαμβάνεται απολύτως τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν (καθότι το προσωπικό του Ομίλου ΔΕΗ είναι υποχρεωμένο να εργάζεται πολλές περισσότερες ώρες από το Νόμιμο 8ωρο), δεσμευόμενος να βοηθήσει, έτσι ώστε το αρμόδιο Υπουργείο, το Υπουργείο Οικονομικών, να αντιληφθεί την ανάγκη άμεσης επίλυσής τους.

29.1.2016: Κάλεσμα για δυναμική συμμετοχή τόσο στο Παναττικό Συλλαλητήριο της 3ης Φεβρουαρίου όσο και στη Γενική Απεργία της 4ης Φεβρουαρίου, απευθύνει μέσα από σχετική Ανακοίνωση Τύπου το Σωματείο στις 29/2. Αναλύοντας τους λόγους που οδηγούν σε γενικό ξεσηκωμό και επισημαίνοντας την αναγκαιότητα σφοδρής αντίδρασης για ανατροπή των Μνημονιακών Σχεδίων, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ υπογραμμίζει την ανάγκη στήριξης των προγραμματισμένων δράσεων από όλους τους εργαζόμενους, από όλο τον κόσμο.

30.1.2016: Το σωματείο κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του και παράλληλα πραγματοποιεί συνεδρίαση του Δ.Σ, με το Παννατικό Συλλαλητήριο και την Γενική Απεργία (της 4ης Φεβρουαρίου) να κατέχουν πρώτη θέση στην ατζέντα. Παράλληλα γίνεται και ένας απολογισμός των δράσεων – επαφών – κινητοποιήσεων του Σωματείου για τους τελευταίους ενώ για μία ακόμα φορά καλούνται ΟΛΟΙ σε συμμετοχή και αντίδραση ενάντια στην Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση, ενάντια στην πώληση του ΑΔΜΗΕ.

3.2.2016: Σε μία προσπάθεια να δοθεί ο χρόνος και η δυνατότητα στον Πρόεδρο της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη –όπως ο ίδιος είχε ζητήσει από το συνδικάτο- προκειμένου να συζητήσει με τον αρμόδιο Υπουργό τα ζητήματα που έχει βάλει το Σωματείο, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με σχετικό Δ.Τ κάνει γνωστό πως αναστέλλει (από την Παρασκευή 5/2/2016) τα απεργιακά μέτρα που από τις 20 Ιανουαρίου είχαν τεθεί σε εφαρμογή με απόλυτη επιτυχία καθώς έτυχαν της συντριπτικής στήριξης των εργαζόμενων.

3.2.2016: Για «Κεραυνό εν αιθρία» κάνει λόγο το Σωματείο αναφερόμενο (σε Δ.Τ) στην ανοιχτή πρόταση του Προέδρου της ΔΕΗ κ. Μανώλη Παναγιωτάκη προς ιδιώτες επενδυτές για την απευθείας πώληση παγίων των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρόταση αυτή –όπως επεσήμανε ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ- «έγινε δημόσια, χωρίς να προηγηθεί κανενός είδους διαβούλευση, κανενός είδους συζήτησης (εντός και εκτός της εταιρίας), καθώς –ως φαίνεται- «ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΙΠΟΤΑ», τόσο σε επίπεδο στελεχών της εταιρίας, όσο και σε επίπεδο Συνδικάτων και φυσικά Εργαζόμενων. Αν η κυβέρνηση της ¨δεύτερη φορά ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ¨ αποφάσισε να ξεπουλήσει και την ΔΕΗ, θα μας βρει απέναντι όπως μας βρήκαν και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις» κατέληγε το Δελτίο Τύπου.

4.2.2016: Για την συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη το Προεδρείο του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ (με αφορμή την πρόταση Παναγιωτάκη στους ιδιώτες), ενημέρωνε το σωματείο με Δελτίο Τύπου στις 4/2. Η αναστάτωση και κινητοποίηση του σωματείου είχε σαν αποτέλεσμα, η ΔΕΗ να προχωρήσει στην έκδοση Δελτίου Τύπου που δεν ικανοποίησε όμως ούτε το σωματείο ούτε και την περιφέρεια που κάλεσαν τον Πρόεδρο της ΔΕΗ να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις.

11.2.2016: Με Επιστολή-Διαμαρτυρία του προς τον Πρόεδρο του ΤΑΥΤΕΚΩ, το Σωματείο εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός της απροκάλυπτης καθυστέρησης στη λειτουργία του παιδικού σταθμού της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, απαιτώντας εξηγήσεις. Στην επιστολή, το Σωματείο αφήνει αιχμές πως αν δεν δοθούν οι εξηγήσεις, «τότε για εμάς πλέον θα σημαίνει ότι εσκεμμένα η κατάσταση συντηρείται από κάποιους, που θέλουν να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα».

15.2.2016: Με αφορμή την έναρξη κινητοποιήσεων από εργαζόμενους στους εργολάβους, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με Δελτίο Τύπου εκφράζει την αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον αγώνα των εργολαβικών εργαζόμενων υπογραμμίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο το γεγονός οι εργαζόμενοι να προσφέρουν εργασία και να μένουν απλήρωτοι, καθώς σε αυτούς μετακυλύετε το πρόβλημα της μη καταβολής των οφειλών της ΔΕΗ προς τεχνικές εταιρείες που εκτελούν έργα στους χώρους των Ορυχείων στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ). Το Σωματείο δεσμεύεται να πραγματοποιήσει άμεσα όλες εκείνες τις απαραίτητες συναντήσεις και να προβεί σε όλες εκείνες τις δράσεις, που θα επιτρέψουν τη διευθέτηση ενός θέματος που χρονίζει, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα που πλήττουν τόσο τους εργαζόμενους όσο και την επιχείρηση».

24.2.2016: Τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά του εκφράζει με Δελτίο Τύπου του ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ προς τους εργαζόμενους της ΔΕΗ Α.Ε που έσπευσαν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο τις εκατοντάδες των προσφύγων που βρέθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Εκτός από υλικά αγαθά, οι εργαζόμενοι προσέφεραν και τις υπηρεσίες τους (ανά τη χώρα) προκειμένου να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές στα Hot Spots) και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ. Πάνω από όλα όμως, απλόχερα προσέφεραν την αγάπη και την ανθρωπιά τους.

29.2.2016: Την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια στον Παιδικό Σταθμό της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση. Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, που σταθερά και διαχρονικά, βρέθηκε και βρίσκεται κοντά στις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στον Παιδικό Σταθμό και από την πρώτη στιγμή έσκυψε στο πρόβλημα της λειτουργίας,  παραβρέθηκε στην τελετή του Αγιασμού.

1.3.2016: Την αγανάκτηση του για το κλείσιμο του ΤΕΠ και της Παθολογικής Κλινικής εκφράζει ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με Δελτίο Τύπου επισημαίνοντας ότι «η  εξέλιξη αυτή μόνο δυσάρεστες συνέπειες μπορεί να έχει και ως εκ τούτου είναι καταδικαστέα και κατακριτέα. Σε μια περιοχή που αποτελεί το Ενεργειακό Κέντρο της χώρας, με χιλιάδες εργαζόμενους που καθημερινά αντιμετωπίζουν επισφαλείς συνθήκες, που αναγκάζονται να λειτουργούν σε επικίνδυνο περιβάλλον και έρχονται αντιμέτωποι με καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, τη σωματική τους ακεραιότητα και την ίδια τους τη ΖΩΗ, το να κλείνουν τμήματα όπως είναι τα επείγοντα περιστατικά και η Παθολογική, είναι ΤΡΑΓΙΚΟ». Παράλληλα το Σωματείο καλεί, μέσα από το σχετικό Δελτίο, τους υπευθύνους και τα  αρμόδια Κυβερνητικά στελέχη να παρέμβουν, «έτσι ώστε να επιτευχθεί, όχι απλά η επαναλειτουργία των τμημάτων, αλλά και η ενίσχυσή τους».

7.3.2016: Με ανακοίνωση τύπου στις 7/3 ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ δηλώνει πως θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ στην Αθήνα (την Τετάρτη 9/3) ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση ενώ μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι το συλλαλητήριο είναι μία ακόμα προσπάθεια να αποτραπούν τα μνημονιακά  σχέδια που υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας.

7.3.2016: Με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιχείρησης, το Σωματείο καλεί τη Διοίκηση να αναλάβει κάθε μία δυνατή πρωτοβουλία προκειμένου να ενισχυθούν οι δομές υγείας στη Δυτική Μακεδονία έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης των πολλών και σοβαρών περιστατικών που υφίστανται καθημερινά σε μία περιοχή με έντονη δράση της ΔΕΗ και γενικότερα ιδιαίτερες συνθήκες. Η επιστολή εστάλη με αφορμή το κλείσιμο του ΤΕΠ και της Παθολογικής κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου.

8.3.2016: Ένα ακόμα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα έρχεται να ταράξει τα νερά και να εγείρει ζήτημα απάθειας και αναισθησίας της Διοίκησης της ΔΕΗ. Σε σχετικό Δελτίο Τύπου ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ κάνει λόγο για στρουθοκαμηλισμό της ΔΕΗ που δεν προχωρά σε λύσεις επί της ουσίας με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνά και σοβαρά ατυχήματα στους χώρους εργασίας.

9.3.2016: Μία ημέρα μετά το τραγικό συμβάν στο Ορυχείο Αμυνταίου, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ προχωρά σε συμβολικές κινητοποιήσεις στους πύργους ελέγχου, σε μία προσπάθεια να εκφράσει την απογοήτευσή του για την παντελή απουσία της Διοίκησης της ΔΕΗ από την κηδεία του άτυχου συναδέλφου αλλά για να τιμήσει τον ίδιο τον συνάδελφο για τον άδικο θάνατό του. Το σωματείο κάνει λόγο για αναλγησία της επιχείρησης και την καλεί να αναλάβει τις ευθύνες τις, έστω και τώρα.

17.3.2016: Με σύνθημα «Η δράση «Ώρα της Γης», απαιτεί ανοιχτά μυαλά και όχι σβησμένα φώτα», με Δελτίο Τύπου στις 17/3, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ δηλώνει πως το Σάββατο 19 του μήνα, στην ώρα τις γης, δε θα σβήσει τα φώτα ως κίνηση συμβολική που υποστηρίζει τη θέση του συνδικάτου στον λιγνίτη με την επισήμανση μάλιστα ότι η περιβαλλοντική ευαισθησία κάποιου –σε καμία περίπτωση- δεν αποδεικνύεται ή δεν κατοχυρώνεται με δράσεις του τύπου «Η ώρα της γης».

22.3.2016: Σχολιάζοντας ημερίδα των Οικολόγων Πράσινων, όπου για μία ακόμα φορά ο λιγνίτης και η «Πτολεμαΐδα V» βρέθηκαν στο στόχαστρο, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ κάνει λόγο για «πράσινα άλογα και μεταξωτές κορδέλες» βάλλοντας μάλιστα κατά του Δημάρχου Κοζάνης που δεν παρέλειψε –μιλώντας στο πλαίσιο της ημερίδας- να στραφεί κατά της νέας μονάδας εκτιμώντας οτι «από πουθενά δεν προκύπτει ότι οι επενδύσεις της ΔΕΗ (θα είναι βιώσιμες και δε θα επιβαρύνουν τους Έλληνες πολίτες. Απαιτείτε σχέδιο προστασίας και μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή. Κάνουμε βήματα πίσω».

30.3.2016: Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΔΕΗ ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ζητά την άμεση και ουσιαστική παρέμβασή του προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία του Ορυχείου Αμυνταίου καθώς η αρχαιολογική σκαπάνη λειτουργεί με τρόπο που δημιουργεί πλείστα εμπόδια στην εξόρυξη λιγνίτη. Το σωματείο επισημαίνει ότι στην περίπτωση που συνεχιστεί η εν λόγω κατάσταση, χιλιάδες τόνοι λιγνίτη κινδυνεύουν να μείνουν ανεκμετάλλευτοι, με ότι αυτό σημαίνει για τη ΔΕΗ και την παραγωγή Η/Ε.

5.4.2016: Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ χαιρετίζει τις εργασίες τη διήμερου τακτικού συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στην Αθήνα, με τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα να μεταφέρουν την αγωνία των εργαζόμενων τόσο για τα εργασιακά θέματα όσο και επί των θεμάτων που αφορούσαν στην ίδια την επιχείρηση.

6.4.2016: Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, εκφράζει την αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στους Συναδέλφους εργαζόμενους στον τομέα της ενέργειας που είχαν ξεκινήσει πολυήμερη απεργία προκειμένου να εισακουστούν τα αιτήματά τους για αναδιάρθρωση του ενεργειακού τομέα, για την αποτροπή απολύσεων και τη μη είσοδο ιδιωτών.

14.4.2016: Με Δελτίο Τύπου, το Σωματείο αναφέρεται στο θέμα του λουκέτου που έβαλε η «Ηλεκτρονική Αθηνών», εκφράζοντας την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στους περίπου 450 ανθρώπους που μέσα σε μία νύχτα έμειναν χωρίς εργασία, ευελπιστώντας παράλληλα ότι τουλάχιστον θα εφαρμοστούν τα όσα προβλέπουν οι συμβάσεις των εργαζομένων.

26.4.2016: Με αφορμή την ημέρα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία (28/4), ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ σε Δελτίο Τύπου αναφέρει ότι «το θέμα της Υγείας και της Ασφάλειας, αποτέλεσε και αποτελεί τον κύριο άξονα των διεκδικήσεών του σωματείου και στο πλαίσιο αυτό (και επειδή η ημέρα αυτή ΔΕΝ είναι για το Συνδικάτο επετειακή αλλά κομμάτι της καθημερινότητας), καλεί την Διοίκηση της ΔΕΗ να αποδείξει στην πράξη τις προθέσεις της καθώς και το ότι οι εργαζόμενοί της δεν είναι αναλώσιμοι».

5.5.2016: Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με Δελτίο Τύπου επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση του ασφαλιστικού με άρον άρον διαδικασίες και δηλώνει πως συμμετέχει στην 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ (6 & &/5) αλλά και στην 24ωρη απεργία της Κυριακής 8/5 «κατά την οποία έχει επιβληθεί το άνοιγμα των καταστημάτων, εντάσσοντας στη συγκεκριμένη απεργιακή κινητοποίηση τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς».

13.5.2016: Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ εύχεται καλή επιτυχία στους μαθητές που συμμετέχουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις προσδοκώντας σε ένα αποτέλεσμα που θα δικαιώνει τους κόπους τους.

19.5.2016: «97 χρόνια μετά κι όμως ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ. Κάθε άλλο. Θυμόμαστε, θρηνούμε, μνημονεύουμε, τιμούμε και ζητάμε ιστορική και ηθική δικαίωση για τα, κατά φρικτό τρόπο, 353.000 δολοφονηθέντα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού», με την φράση αυτή να επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε σχετικό Δελτίο Τύπου, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ συμμετέχει στις εκδηλώσεις τιμής για την ημέρα της Γενοκτονίας, τιμώντας  τη μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου, που έπεσαν θύματα της γενοκτονίας.

21.5.2016: Τονίζοντας πως «δε θα ανεχθούμε ούτε μία ημέρα υποθήκη στο μέλλον των παιδιών μας. πόσο μάλλον τα 99 χρόνια για τα οποία θέλουν να δημεύσουν την Ελληνική Δημόσια περιουσία», ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ δηλώνει πως θα συμμετέχει στο Συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ την Κυριακή 22/ στην Αθήνα,  λέγοντας ΟΧΙ στο πολυνομοσχέδιο που προβλέπει τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ οδηγώντας την επιχείρηση στην ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

24.5.2016: Το Σωματείο ανακοινώνει πως ξεκινά άμεσα η πρακτική άσκηση των συναδέλφων ειδικότητας Τ4Θ, δίδοντας παράλληλα την πληροφορία ότι η πρόσληψή τους θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τρίτο τετράμηνο του 2016.

28.5.2016: Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους στη Γαλλία που αντιδρούν στην επιχειρούμενη εργασιακή μεταρρύθμιση, επισημαίνοντας ότι «η οργανωμένη επίθεση, σε επίπεδο Ευρώπης, ενάντια στους εργαζόμενους που θίγονται κατάφορα, βάναυσα και αντιδημοκρατικά μέσα από τις διαφόρου είδους μεταρρυθμίσεις και αποφάσεις που προσπαθούν, ο ένας μετά τον άλλον, οι «ηγέτες» διαφόρων χωρών να εφαρμόσουν δια ροπάλου, έχει λάβει την μορφή χιονοστιβάδας. Μοναδικός δρόμος αντίστασης είναι ο δρόμος του αγώνα».

2.6.2016: «Σε ένα γενικότερα κρίσιμο περιβάλλον, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στα περιβαλλοντικά ζητήματα (όποια και να είναι αυτά), γνωρίζοντας πολύ καλά ότι με συνεχείς βελτιώσεις, αλλαγές και ουσιαστικές παρεμβάσεις στον τομέα αυτό, μπορούμε πραγματικά να αναστρέψουμε τα αρνητικά και να βελτιώσουμε κατά πολύ την καθημερινότητά μας». Με το μήνυμα αυτό να αποτελεί τον επίλογο σχετικού δελτίου τύπου, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ χαιρετίζει την ημέρα για το περιβάλλον που για το 2016 έχει ως θέμα του το «Go wild for life».

4.6.2016: Με τα συνδικαλιστικά του στελέχη Ε. Καραβαγγέλα και Ξ. Τοπαλίδου που αποτελούν μέλη της Γραμματείας Γυναικών της RETUNSEE, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ συμμετέχει στην πρώτη συνάντηση της Γραμματείας Γυναικών στο Βελιγράδι όπου γίνεται μία παρουσίαση του προφίλ του σωματείου στα υπόλοιπα μέλη της Γραμματείας ενώ εκ μέρους του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ η κ. Καραβαγγέλα κάνει μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση που αφορά στις επιπτώσεις που έχει το σύστημα της κυλιόμενης βάρδιας, τόσο στην υγεία όσο και στην κοινωνική ζωή των γυναικών που εργάζονται σε αυτή.

13.6.2016: Με αφορμή την ημέρα του εθελοντή αιμοδότη στις 14/6, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με δελτίο τύπου ενθαρρύνει τον κόσμο στην εθελοντική προσφορά αίματος υπογραμμίζοντας ότι ¨Δίνοντας αίμα, δίνουμε και παίρνουμε ζωή¨.

16.6.2016: Στο άκουσμα της δυσάρεστης είδησης για το θάνατο του Μάκη Αποστολίδη (που επί σειρά ετών διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ και τις ΓΕΝΟΠ), το σωματείο σε συλλυπητήριο μήνυμά του εκφράζει τη θλίψη του και τη συμπαράστασή του στην οικογένεια «του εκλεκτού φίλου και συναδέλφου, Μάκη».

17.6.2016: Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ αποστέλλει επιστολή προς τον κ. Παλαβό σχετικά με το θέμα της «αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά το θέρος»  επισημαίνοντας την αναγκαιότητα εντατικοποίησης των προληπτικών ελέγχων σε όλους τους εργασιακούς χώρους, υπαίθριους και στεγασμένους, όπου αναμένεται ότι θα υπάρξει επιπλέον θερμική επιβάρυνση, λόγω υψηλών τιμών θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενης θερμότητας.

24.6.2016: Ενόψει της ημέρας ενάντια στα ναρκωτικά ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ σε δελτίο τύπου υπογραμμίζει μεταξύ άλλων «διαχρονικά, στηρίζουμε τον αγώνα ενάντια στη χρήση ναρκωτικών ουσιών υποστηρίζοντας πάντα ότι: η αξία της ζωής και της υγείας του ανθρώπου δεν θα πρέπει να ¨αναζητείται¨ σε ουσίες που ναρκώνουν, αποχαυνώνουν, οδηγούν στην κατάπτωση, στην καταστροφή, στον θάνατο. Αγωνιζόμαστε για μία κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και ΟΧΙ για μία κοινωνία όπου τα ναρκωτικά θα υπάρχουν ελεύθερα, ¨φυλακίζοντας¨ τα σώματα και τις ψυχές των ανθρώπων.

29.6.2016: Με Δελτίο Τύπου, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ανακοινώνει τη συνδιοργάνωση –με την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας- ημερίδας με θέμα: «Ο Ενεργειακός Σχεδιασμός της χώρας και η ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη  – Δυτική Μακεδονία  ώρα μηδέν», το Σάββατο 9 Ιουλίου, με την επισήμανση (εξαιτίας των σημαντικών εξελίξεων) ότι: «Για τη Δυτική Μακεδονία η αξιοποίηση του λιγνίτη αποτέλεσε και αποτελεί, όρο οικονομικής επιβίωσης.Η δραστηριότητα που αναπτύσσεται στα ορυχεία και στους σταθμούς παραγωγής της περιοχής, καθίσταται κυρίαρχος παραγωγικός συντελεστής και ταυτόχρονα, ο μεγαλύτερος «εργοδότης».

30.6.2016: Σε Δελτίο Τύπου αναφέρεται: Το Περιφερειακό Δίκτυο Συνδικάτων Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης RETUN-SEE, έχει ορίσει την 30η Ιουνίου 2016, ως Μέρα Δράσης και Αλληλεγγύης για τους Ρουμάνους εργαζομένους με σύνθημα «Ο αγώνας των Ρουμάνων εργαζομένων είναι και δικός μας αγώνας». Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ (ως μέλος της RETUN – SEE), στα πλαίσια της αλληλεγγύης προς τους Ρουμάνους εργαζόμενους και γνωρίζοντας πολύ  καλά ότι διαχρονικά αλλά πολύ δε περισσότερο τα τελευταία χρόνια της κρίσης, το συνδικαλιστικό κίνημα έχει καταφέρει πολλά και σημαντικά πράγματα (τόσο σε πρωτοβάθμιο, όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο) με συντριπτική ενότητα και συνοχή, υιοθετεί μαζί με όλα τα λοιπά μέλη του δικτύου, σχετικό ψήφισμα.

30.6.2016: Το Σωματείο συμμετέχει στην κινητοποίηση της ΓΕΝΟΠ προκειμένου να παρεμποδιστεί η πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων που θα αποφάσιζε για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ.

9.7.2016: Με στόχο τη δημιουργία σαφούς εικόνας επί των σχεδίων και του σχεδιασμού που υπάρχει καθώς και η ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου που θα συνδράμει στην βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και στη δημιουργία προοπτικών, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συνδιοργανώνουν το Σάββατο 9/7 ημερίδα με θέμα: «Ο Ενεργειακός Σχεδιασμός της χώρας και η ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη  – Δυτική Μακεδονία  ώρα μηδέν». Βασικός ομιλητής ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Ν. Μαριάς. Οι εργασίες παρουσίασαν εξαιρετικό ενδιαφέρον και παραβρέθηκε πλήθος κόσμου και φορέων.

11.7.2016:Το Σωματείο συμμετέχει σε κινητοποίηση της ΓΕΝΟΠ προκειμένου να παρεμποδιστεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων για το κρίσιμο ζήτημα απόσχισης του ΑΔΜΗΕ

19.7.2016: Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ συμμετέχει σε σύσκεψη προετοιμασίας που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια ενόψει της συνάντησης του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη. Στην σύσκεψη έγινε εκτενής αναφορά στα συμπεράσματα της προηγηθείσας ημερίδας για τον ενεργειακό σχεδιασμό και την ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη καθώς και στη συνάντηση εργασίας των φορέων για μια σειρά βασικών ζητημάτων που σχετίζονται με την ενέργεια προκειμένου να τεθούν συγκεκριμένα ζητήματα στον υπουργό.

20.7.2016: Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ δίδει στην δημοσιότητα την προκήρυξη του 8ου Πανελλήνιου Αγώνα δρόμου «Μνήμες Λιγνίτη» με ημερομηνία διεξαγωγής την 11η Σεπτεμβρίου.

21.7.2016: Συνάντηση του Προεδρείου με τους Ευρωβουλευτές Μ. Σπυράκη και Ν. Ανδρουλάκη για το μείζον θέμα της χορήγησης δωρεάν πιστοποιητικών διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα μας.

22.7.2016: Με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν στην εκφρασμένη άποψη του Άρη Βατάλη -μέλους του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε και συνδικαλιστικό στέλεχος του Σπάρτακου- για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ σε σχετικό δελτίο τύπου που βγάζει στη δημοσιότητα στις 22/7, μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «η ιδιότητα του εργαζόμενου και του συνδικαλιστή δεν αναιρείται, σε όποια θέση και εάν τύχει να βρεθεί κατά την διάρκεια της εργασιακής του πορείας. Οι απόψεις, οι θέσεις και οι στάσεις όλων των συνδικαλιστών κρίνονται από τους εργαζόμενους και την κοινωνία».

2.8.2016: Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είναι παρών στην Αθήνα κατά τη διαδικασία που η ΓΕΝΟΠ καταθέτει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη μεταβίβαση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.

12.8.2016:  Παρουσία ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ στην παρέμβαση της ΓΕΝΟΠ κατά τη διαδικασία συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, ενάντια στην πώληση του ΑΔΜΗΕ. Κατά τη παρέμβαση, κατατέθηκε σχετικό υπόμνημα (αίτηση ακύρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη μεταβίβαση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή).

23.8.2016: Με Δελτίο Τύπου, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καταδικάζει την εγκληματική επίθεση και βάναυση κακοποίηση εργαζόμενου του ΔΕΔΔΗΕ στη Ζάκυνθο που ξυλοκοπήθηκε από καταναλωτή (και συνεργούς του) μετά από επανασύνεδση του ρεύματος που του είχε κοπεί λόγω οφειλών.

24.8.2016: Με την ανακοίνωση των βάσεων και  των ονομάτων εισαγωγής των επιτυχόντων των Πανελληνίων Εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,  ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ εκφράζει σε σχετικό δελτίο τα θερμά του συγχαρητήρια στα παιδιά που πέτυχαν το στόχο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ο δρόμος των Πανελλαδικών εξετάσεων δεν οδηγεί πάντα στην επιτυχία. Είναι σίγουρο όμως ότι με σωστή σκέψη και προγραμματισμό  υπάρχει η δυνατότητα να επιλεγεί ένας δρόμος που μπορεί να είναι εξίσου επιτυχής και αποτελεσματικός».

31.9.2016: Τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου κατά το οποίο το Προεδρείο ενημερώνει το σώμα για όλες τις δράσεις του προηγούμενου διαστήματος, ανακοινώνει τον άμεσο προγραμματισμό του σωματείου αλλά και αυτόν που θα ακολουθήσει των εργασιών του Γενικού Συμβουλίου, του Πανελληνίου Αγώνα Δρόμου «Μνήμες Λιγνίτη», του Συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ.

1.9.2016: Με σχετικό Δελτίο, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καλεί τους συναδέλφους αλλά και όλο τον κόσμο, να συμμετέχουν στην διαδικασία λήψης στοματικού επιχρίσματος (διαδικασία που βοηθά στην εύρεση συμβατών δοτών μυελού των οστών) προγραμματισμένη να γίνει την Τρίτη 6/9 στην Πτολεμαΐδα.

7.9.2016: Με ανακοίνωση τύπου ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ προκειμένου όπως υπογραμμίζει «να υψώσουμε τη φωνή που λέει: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ, ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ»

8.9.2016: Κάλεσμα για συμμετοχή και στήριξη του Πανελληνίου Αγώνα Δρόμου «Μνήμες Λιγνίτη» που πραγματοποιεί ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, προς τιμή των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος. Η διοργάνωση του 2016, θα είναι η 8η κατά σειρά.

 

spar1

(Από τον Γενικό Γραμματέα του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, Αθανάσιο Μάστορα)

 

Κυρίες και Κύριοι

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

 

Είναι πραγματικά χαρά και τιμή, ως ο Γενικός Γραμματέας ενός Σωματείου που έχει συνδέσει την σύσταση, τη λειτουργία και τη δράση του με τη ζωή των εργαζόμενων και της τοπικής κοινωνίας, με την ανάπτυξη και την προοπτική,  με την πρόοδο και την εξέλιξη, για 20 ολόκληρα χρόνια, να παρουσιάζω σήμερα το πρόγραμμα δράσης που προσδοκούμε να υλοποιήσουμε και που θα πρέπει να μπει σε τροχιά, από σήμερα κιόλας.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Από το 1996,  που … εγένετο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, ως σήμερα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και σε κάθε Γενικό Συμβούλιο μας δίδεται η ευκαιρία να κάνουμε μία ανασκόπηση/αποτίμηση των πεπραγμένων των περασμένων ετών και να βάλουμε τον σχεδιασμό της επόμενης περιόδου. Έναν σχεδιασμό έγκυρο, που προκύπτει μέσα από την καθημερινή τριβή με τα ενεργειακά-εργασιακά-ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά και λοιπά, ζητήματα.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν, η διαδικασία του Γενικού Συμβουλίου, αποτελεί για τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ κορυφαίο δημοκρατικό γεγονός και με τη σειρά μου σας καλωσορίζω στις εργασίες του.

Πέρασαν λοιπόν 20 χρόνια από τη ίδρυση του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ αλλά όσα ακόμα και να περάσουν, θαρρώ πως η αγωνιστική γραμμή μας θα έχει πάντα σαν επίκεντρο: τους εργαζόμενους, την επιχείρηση, τον καταναλωτή.  Πάνω σε αυτό το τρίπτυχο βάζαμε τον κύριο άξονα του Προγράμματος Δράσης και αυτό θα πράξουμε και τώρα.

Ίσως κάποιος, κάποιος έξω από το χώρο της ΔΕΗ και των ενεργειακών, να θεωρεί ότι εξαιτίας της κρίσης και των όσων αυτή έχει επιφέρει, ο σχεδιασμός μας θα πρέπει να είναι ¨λιτός¨ και υποτονικός. Μάλλον όμως όλοι εμείς ξέρουμε καλά ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συμβεί καθότι οι εξελίξεις επιβάλλουν δυναμικό πλαίσιο και ανένδοτη διεκδίκηση. Δεν είναι τυχαίο, δεν είναι καθόλου τυχαίο, το γεγονός ότι εν μέσω κρίσης καταφέραμε πολλά και σοβαρά πράγματα. Ο απολογισμός που προηγήθηκε, το αποδεικνύει ξεκάθαρα.

Σε ότι έχει να κάνει με την κρισιμότητα της κατάστασης, από το τελευταίο Γενικό μας Συμβούλιο, μάλλον δεν έχει αλλάξει κάτι. Το τοπίο εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από ρευστότητα, δυστοκίες, αγανάκτηση και μία γενικότερη απογοήτευση.

Δυστυχώς μέσα σε αυτό το τοπίο, καλούμαστε σήμερα να βάλουμε ένα πρόγραμμα δράσης με προσδοκία και στόχο να υλοποιηθεί στο μέγιστο και καλύτερο δυνατό βαθμό, αντλώντας αισιοδοξία από το γεγονός  ότι αν και σε περίοδο κρίσης (όπως προείπα), καταφέραμε πολλά και καθοριστικά πράγματα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που ως νέα διοίκηση αναλάβαμε τα ηνία του Σωματείου.  

Για μία ακόμα φορά λοιπόν το Πρόγραμμα Δράσης του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ θα είναι ένα Πρόγραμμα διεκδικητικό, απαιτητικό και ανατρεπτικό, γιατί έτσι επιβάλλουν οι συνθήκες αλλά και επειδή έχουμε τις δυνάμεις, τις δυνατότητες και τη δυναμική να το υλοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο που μπορούμε.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ γνωρίζει πολύ καλά το ήθος και το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων του, που βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση και ετοιμότητα.

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Στην καθημερινή ατζέντα δράσης του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ υπάρχουν πάντα:

 • Οι καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασίας, η αξιοπρεπής και ακριβοδίκαια αμειβόμενη εργασία τόσο για τους μόνιμους εργαζόμενους όσο και για τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου
 • Η ύπαρξη και λειτουργία μιας Επιχείρησης, δυνατής, με προοπτικές και δυνατότητες εξέλιξης
 • Η απρόσκοπτη συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής της «Μονάδας Πτολεμαΐδα V»
 • Το Καθαρό περιβάλλον
 • Τα ανταποδοτικά οφέλη στις κοινωνίες (προσλήψεις, αποκατάσταση εδαφών, Τηλεθέρμανση, Μετεγκαταστάσεις).
 • Η καλλιέργεια, ακόμα περισσότερο, του κοινωνικού προφίλ του σωματείου

 

Σε ότι έχει να κάνει:

 • Με την μονάδα «Πτολεμαΐδα V¨, τη μεγαλύτερη δηλαδή αναπτυξιακή επένδυση, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη του έργου με ενημερώσεις που λαμβάνει από τους υπευθύνους αλλά και με επισκέψεις που πραγματοποιούμε στο χώρο. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών έτσι ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στο έργο, να ολοκληρωθεί στο χρονοδιάγραμμα και να αρχίσει με τη λειτουργία του να αποδίδει τους ¨καρπούς¨ που αποτέλεσαν και το κίνητρο για να την διεκδικήσουμε. Βέβαια, ακόμα και σήμερα που το εργοτάξιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, δεν λείπουν οι καλοθελητές/εγκάθετοι που επιμένουν (εις μάτην λέω εγώ) στην προσπάθεια απαξίωσης του λιγνίτη και του ιδίου του έργου που κατασκευάζεται αυτή την ώρα.
 • Με την μονάδα «Μελίτη II». Σαφώς και προφανώς η κατασκευή της 2ης Μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα και η πλήρης εκμετάλλευση των ορυχείων της περιοχής, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του Σωματείου που δεν έπαψε στιγμή να διεκδικεί το έργο αυτό ακόμα και στην παρούσα δύσκολη συγκυρία. Η σπουδαιότητά και η αναγκαιότητά του δεν αφήνουν περιθώρια ούτε σε αυτό το θέμα που το παρακολουθούμε στενά, ειδικά δε μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ και της κινεζικής  CMEC, το οποίο ανακοίνωσε η ΔΕΗ, αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ 12 και 16 Σεπτεμβρίου και αφορά στη συνεργασία των δυο επιχειρήσεων για τη σύσταση και λειτουργία ανεξάρτητης εταιρείας, που θα διεκπεραιώσει την κατασκευή 2ης υπερσύγχρονης λιγνιτικής μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτη (Φλώρινα), με τη συμμετοχή και των ιδιωτών-ιδιοκτητών των λιγνιτωρυχείων από τα οποία θα τροφοδοτείται ο σταθμός. Το Συνδικάτο απαιτεί την υλοποίηση του σχεδιασμού στον οποίο εντάσσεται η κατασκευή του έργου «Μελίτη ΙΙ», καθώς και την απρόσκοπτη εξέλιξη και λειτουργία των Ορυχείων που θα μπορούν να καλύπτουν της απαιτήσεις διασφαλίζοντας την εύρυθμη διαδικασία παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Παρά την θετική εξέλιξη επί του σχεδιασμού για τη «Μελίτη ΙΙ», δεν μπορώ να μην εκφράσω την ανησυχία που έχουμε σχετικά με το θέμα των συμπράξεων. Ένα θέμα το οποίο από ότι φαίνεται είναι αρκετά περίπλοκο και υπάρχουν πολλά πράγματα, ανησυχητικά πράγματα, πίσω από τα «ψιλά γράμματα». Εμάς για παράδειγμα μας ανησυχεί σφόδρα το γεγονός ότι σε ότι έχει να κάνει με το θέμα της Μελίτης, η ΔΕΗ φαίνεται να συμμετέχει μειοψηφικά. Περαιτέρω, σε ότι έχει να κάνει με τον ΑΗΣ Αμυνταίου, δεν αναφέρεται ΠΟΥΘΕΝΑ στο σχεδιασμό η ύπαρξή του και αν αυτό δεν εγείρει ερωτηματικά και ανησυχία, τότε δεν ξέρω τι. Θυμίζω ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει ο ΑΗΣ Αμυνταίου θα κλείσει το 2021. Αν λοιπόν δεν γίνει η επένδυση που εμείς ζητάμε, τι θα γίνει –αλήθεια- με τον λιγνίτη (πραγματικό θησαυρό) του Ορυχείου, που είναι διαθέσιμος και άκρως απαραίτητος για την παραγωγή φθηνής Η/Ε; Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα, επ’ αυτού του θέματος, νομίζω πως σήμερα θα κληθούμε να πάρουμε θέση και να αποφασίσουμε, σε μία προσπάθεια να αποσοβηθούν τα χειρότερα.
 • Με τον ΑΔΜΗΕ: Σαφώς και δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα (και στο σημείο αυτό να μου επιτρέψετε να πω ότι είναι πολύ μεγάλη τιμή για τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ να έχει κρατήσει αυτόν τον αγώνα τόσο ψηλά παρά το γεγονός ότι δεν έχει μέλη στον ΑΔΜΗΕ) αλλά επιμένουμε στην αρχική μας θέση και τον εντείνουμε ενισχύοντας, με όποιο τρόπο μπορούμε, τις κινήσεις/πρωτοβουλίες/δράσεις της ΓΕΝΟΠ που είναι προς την κατεύθυνση ακύρωσης του διαγωνισμού μεταβίβασης του 24% της επιχείρησης σε στρατηγικό επενδυτή. Οι εξελίξεις στο θέμα αυτό είναι άμεσα μπροστά μας και θα επανέλθουμε σχετικώς .
 • Λιγνίτης: Το εθνικό μας καύσιμο. Ο Μαύρος Χρυσός μας. Δυστυχώς, το προϊόν που επί 60 και πλέον χρόνια, κινεί τα νήματα της Εθνικής μας Οικονομίας, εξακολουθεί να βάλλεται από γνωστά συμφέροντα αλλά την ώρα που εμείς εννοείται ότι ούτε ενδίδουμε στις ορέξεις τους ούτε και παραδίδουμε το διαχρονικό μας αγώνα με στόχο να παραμείνει ο λιγνίτης το στρατηγικό μας καύσιμο. Ο λιγνίτης έχει ταυτιστεί με το φθηνό ρεύμα που καταναλώνει ο Έλληνας, έχει ταυτιστεί με την ευστάθεια του συστήματος και αυτά προσπαθούμε να διασφαλίσουμε. Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, έχει καταθέσει τις προτάσεις του και διαχρονικά έχει αγωνιστεί προκειμένου να πετύχει κάθε τι θετικό που αφορά στο τρίπτυχο ΔΕΗ-Εργαζόμενοι-Κοινωνία. Σήμερα, στον απόηχο μάλιστα μιας εξαιρετικού ενδιαφέροντος ημερίδας που μαζί με την περιφέρεια διοργανώσαμε και με «οδηγό» τα  αποδεδειγμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Εθνικού μας καυσίμου έναντι άλλων, θα κάνουμε τα πάντα ώστε να διατηρήσουμε τον λιγνίτη πρωταγωνιστή. Καταστάσεις «δήθεν», όπως «Go Solar» και «μεταλιγνιτική περίοδος», στο ¨επί της ουσίας¨ ούτε μας αγγίζουν ούτε και επηρεάζουν το στόχο μας.

Σε ότι έχει να κάνει με τον λιγνίτη πάντα, ο σχεδιασμός προβλέπει την συνέχιση του αγώνα ώστε να επιτευχθεί μείωση των αγορών διοξειδίου του άνθρακα,  καθότι το γεγονός αυτό θα συμβάλλει άμεσα στην ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη. Και για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει ο Πρωθυπουργός κ. Τσίιπρας να πεισθεί ότι όντως η κατάσταση αυτή θα είναι για το καλύτερο της Εθνικής οικονομίας, των πολιτών και Ελλήνων καταναλωτών. Και είναι δικό μας καθήκον, με κάθε τρόπο, να το πείσουμε, αν δεν είναι πεπεισμένος.

 

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

   

 «Φορτωμένος» στις πλάτες του με 20 χρόνια αγώνων, διεκδικήσεων, αγωνιών, ανατροπών, καλών και κακών στιγμών, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είναι πανέτοιμος να συνεχίσει την πορεία του

Ως στιγμής, τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι δεν τα πήγαμε και άσχημα.

Βέβαια:

 • Οι προκλήσεις μπροστά μας πολλές
 • Οι αστάθμητοι παράγοντες σημαντικοί και άκρως υπολογίσιμοι
 • Η μέγγενη που σφίγγουν διαρκώς γύρω από τον κεφάλι των Ελλήνων οι μνημονιακοί ταγοί, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

    

     Πάραυτα, έχοντας στο πλευρό μας τους εργαζόμενους, έχοντας στο πλευρό μας όλους εσάς, Σ Υ Ν Ε Χ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε !!!

Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε –ειδικά αυτή την περίοδο- την σπουδαιότητα της ενότητας και της κοινής πορείας.

Η ενότητα είναι αυτή που μας κράτησε δυνατούς και η ενότητα είναι αυτή που μπορεί να εγγυηθεί ότι θα πετύχουμε τους στόχους.

Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να γίνουμε βορά στα στόματα των όποιων αδηφάγων, δίδοντας μία εικόνα διάσπασης ή αποδυνάμωσης.

Διασπασμένους και αποδυναμωμένους μας θέλουν για να κάνουν τα παιχνίδια τους και να πετυχαίνουν ότι είναι προς το συμφέρον τους. Δυστυχώς όμως για αυτούς, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη και δράττομαι της ευκαιρίας, από αυτό εδώ το βήμα και από αυτή εδώ τη θέση, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία: ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΕΝΩΜΕΝΗ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι     

Ολοκληρώσαμε με επιτυχία ένα ακόμα κεφάλαιο. Γυρίζουμε σελίδα και ξεκινάμε: ΕΝΩΜΕΝΟΙ – ΟΜΟΨΥΧΟΙ – ΔΥΝΑΤΟΙ, για την επόμενη ημέρα.    

 

Και ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ γιατί, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ σημαίνει: ΜΠΟΡΟΥΜΕ

 

Σας ευχαριστώ

 

 

 

 

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο