Σοκάρει μια έρευνα για το κακό που προκαλούν τα αντηλιακά στον οργανισμό μας.
Όταν ανοίγει ο καιρός και πιάνουν οι πρώτες ζέστες στη χώρα μας, οι περισσότεροι καταφεύγουν σε μια παραλία. Φυσικά ο ήλιος είναι δυνατός το καλοκαίρι και εκτός από το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου μας, φροντίζουμε να έχουμε πάντα μαζί μας αντηλιακό. Αυτό μας βοηθάει να μη καούμε, αλλά δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό μας. Μια νέα έρευνα έδειξε ότι η χρήση του αντηλιακού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο αίμα μας. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έχουν αμφιβολίες για τα αντηλιακά.
Το Center for Drug Evaluation & Research υποστηρίζει ότι με μόλις μια μέρα χρήσης αντηλιακού, τα χημικά που περιέχει περνάνε στο αίμα μας. Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι περιεκτικότητα του αίματος σε κάποια χημικά αυξανόταν όλο και περισσότερο με την καθημερινή χρήση των αντηλιακών. Αυτά έμεναν μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό για τουλάχιστον 24 ώρες μετά τη χρήση τους. Τα τέσσερα χημικά που μελετήθηκαν από τους επιστήμονες ήταν τα: αβοβενζόνη, οξυβενζόνη, εκαμσούλη και οκτοκρυλένιο. Πρόκειται για μερικά από τη λίστα των 12 χημικών στοιχείων η FDA συνέστησε στις εταιρίες αντηλιακών να ελέγχουν πριν θεωρήσουν τα προϊόντα τους ασφαλή.
Πρέπει να συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε αντηλιακά;
Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι πρέπει να σταματήσουμε να βάζουμε αντηλιακό. «Πρέπει να γίνουν μελέτες για να εξακριβωθεί το κατά πόσο προκύπτουν πράγματι επιπτώσεις από την απορρόφηση (σ.σ. από το σώμα) συγκεκριμένων υλικών», σημείωσε ο Dr. David Leffell, δερματολόγος της Ιατρικής Σχολής του Yale και εκπρόσωπος Τύπου του American Academy of Dermatology. Στη συνέχεια διευκρίνισε πως μέχρι να γνωρίζουμε με σιγουριά δεν πρέπει ο κόσμος να παραμερίσει την αντηλιακή προστασία του.
«Ο ήλιος είναι ο πραγματικός εχθρός εδώ», είπε ο Scott Faber, υποδιευθυντής του Environmental Working Group (EWG), μίας συμβουλευτικής ομάδας που δημοσιεύει κάθε χρόνο έναν ετήσιο οδηγό σχετικά με τα αντηλιακά. «Δεν είναι νέο το ότι τα πράγματα που βάζεις στο δέρμα σου απορροφούνται από το σώμα», σημείωσε και συνέχισε: «Αυτή η έρευνα αποτελεί απλά έναν τρόπο για να δείξει η FDA τις εταιρείες πως πρέπει να εξετάζουν αν η απορρόφηση των χημικών (σ.σ. που έχουν τα αντηλιακά τους) αποτελεί κίνδυνο για την υγεία».
Στην έρευνα συμμετείχαν 24 εθελοντές. Όλοι τους χρησιμοποίησαν αντηλιακό σε μορφή κρέμας ή σπρέι με τα τέσσερα χημικά στοιχεία που αναφέρθηκαν και πιο πάνω. Τους ζητήθηκε να βάζουν το προϊόν στο 75% του σώματός τους, τέσσερις φορές την ημέρα για συνολικά τέσσερις ημέρες. Οι ερευνητές σε περίοδο επτά ημερών (μεταξύ αυτών και οι μέρες που χρησιμοποιούσαν το προϊόν), συνέλλεξαν 30 δείγματα αίματος από κάθε εθελοντή. Μέχρι το τέλος της πρώτης ημέρας, πέντε από τα έξι άτομα που χρησιμοποιούσαν αντηλιακό το οποίο περιείχε εκαμσούλη είχαν στον οργανισμό τους σημαντική ποσότητα του χημικού. Όσο για τα άλλα τρία στοιχεία (αβοβενζόνη, οξυβενζόνη και οκτοκρυλένιο), άρχισαν να εμφανίζονται σε ποσότητες μετά την πρώτη ημέρα.
«Παρατηρώντας τα αποτελέσματα, ξεχώριζε κάτι σχετικά με την οξυβενζόνη. Η οξυβενζόνη απορροφήθηκε από το σώμα σε περίπου 50 έως 100 φορές υψηλότερη συγκέντρωση σε σχέση με τις άλλες τρεις χημικές ουσίες που εξετάστηκαν », δήλωσε ο David Andrews, επιστήμονας του EWG. Από τα τέσσερα χημικά, η οξυβενζόνη είναι το ποιο συχνό στοιχείο που συναντάται σε αλλεργίες.