Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Επίδομα στέγασης: Μέχρι 2.520 ευρώ το χρόνο σε 300.000 οικογένειες

12λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Επίδομα στέγασης: Μέχρι 2.520 ευρώ το χρόνο σε 300.000 οικογένειες

Τη χορήγηση επιδόματος στέγασης  από 1/1/2019, σε πάνω από 300.000 νοικοκυριά που δεν έχουν πρώτη κατοικία ή πληρώνουν δάνειο γι’ αυτήν, από την οποία θα ωφεληθούν 900.000 πολίτες, προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θ. Φωτίου, τονίζοντας ότι το επίδομα στέγασης θα κυμαίνεται από 840 ευρώ μέχρι 2520 ευρώ το χρόνο.

«Οι 400.000 από αυτούς είναι 25-45 χρονών και επιθυμούμε να τους ενθαρρύνουμε σε αυτήν την πιο αποφασιστική περίοδο της ζωής τους», τόνισε η κ. Φωτίου  σε συνέντευξή της, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα». «Ο κ. Μητσοτάκης φαντάζεται οικονομία αλά Θάτσερ, ασφαλιστικό αλά Πινοσέτ, κοινωνικό κράτος αλά ΔΝΤ και επιχειρήσεις αλά SIEMENS. Αυτά είναι το όραμά του» αναφέρει χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός.

Για το ζήτημα των βρεφονηπιακών σταθμών, το οποίο έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση και απασχολεί χιλιάδες οικογένειες, επισημαίνει, μεταξύ άλλων η κ. Φωτίου: «Το 2015, μπήκαν 79.000 παιδιά και πέρυσι εμείς βάλαμε πάνω από 118.000 και φέτος θα βάλουμε ακόμα περισσότερα. Τριπλασιάσαμε τους εθνικούς πόρους, από 50 εκατ. ευρώ το 2015 στα 223 εκατ. ευρώ το 2017, για να στηρίξουμε το πρόγραμμα. Δίνουμε 15 εκατ. ευρώ στους δήμους για τη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων μέσα στο 2018. Ήδη, έχουν ανταποκριθεί 108 δήμοι που ιδρύουν περίπου 3.000 νέες θέσεις και προχωράμε. ‘Ακουσα τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ να λέει ότι θα δώσει 180 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί, όταν εμείς δίνουμε από 210-270 ευρώ το μήνα και να δεσμεύεται ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός ιδιωτικών σταθμών. Θα του υπενθυμίσω, απλώς ότι το 2014-2015 η κυβέρνησή του άφησε εκτός σχεδόν 19.000 παιδιά. Τότε γιατί δεν τα έβαζαν; Αναρωτιέμαι, αν οι εξαγγελίες Μητσοτάκη καθορίζονται από άγνοια η εσκεμμένη άγνοια, αφού η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ανισοκατανομή και έλλειψη θέσεων. Πιστεύει πράγματι ότι η ελεύθερη αγορά θα λύσει το πρόβλημα, όταν θα της δίνει λιγότερα χρήματα για το παιδί απ’ ό,τι εμείς; Λυπάμαι που θα το πω, αλλά για τα παιδιά μας απαιτείται μεγαλύτερη σοβαρότητα».

Για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή εποχή όσον αφορά στο κοινωνικό κράτος, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρει: «Υπερδιπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό για την πρόνοια από τα 789 εκατ. ευρώ, που παραλάβαμε το 2015, σε σχεδόν δύο δισ. ευρώ το 2018. Έχουμε επιτέλους αρχίσει να συγκλίνουμε θετικά με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα ως προς το ύψος των προνοιακών δαπανών οι οποίες το 2022 θα ανέλθουν στα 4 δισ. ευρώ. Ένα γενναίο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι το επίδομα στέγασης, ένα πραγματικά διαρθρωτικό μέτρο που εφαρμόζουμε από 1/1/2019. Αφορά πάνω από 300.000 νοικοκυριά που δεν έχουν πρώτη κατοικία ή πληρώνουν δάνειο γι’ αυτήν. Θα ωφεληθούν 900.000 συμπολίτες μας με επίδομα στέγασης από 840 ευρώ- 2520 ευρώ το χρόνο. Οι 400.000 από αυτούς είναι 25-45 χρονών και επιθυμούμε να τους ενθαρρύνουμε σε αυτήν την πιο αποφασιστική περίοδο της ζωής τους».

«Η ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων για όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας που οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης είναι ένα σχέδιο του ΔΝΤ, την υλοποίηση του οποίου απέτρεψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ . Είναι ολοφάνερο ότι ο αρχηγός της ΝΔ θέλει να κόψει τα επιδόματα που παίρνουν χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας» λέει σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η κ. Φωτίου και σημειώνει: «Ο κ. Μητσοτάκης φαντάζεται οικονομία αλά Θάτσερ, ασφαλιστικό αλά Πινοσέτ, κοινωνικό κράτος αλά ΔΝΤ και επιχειρήσεις αλά SIEMENS. Αυτά είναι το όραμα του. Δυστυχώς όμως, η πραγματικότητα που εφάρμοσε με τις κυβερνήσεις της ΝΔ, είναι ακόμα χειρότερη».

«Είναι στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ οι συνεργασίες. Αν το καλοσκεφτείτε και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δημιούργημα συνεργασιών και συγκλίσεων. Εξάλλου, έχουμε αποδείξει 3,5 χρόνια τώρα ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε. Και θα το ξανακάνουμε, πάντα με προγραμματικές συγκλίσεις. Συνεργαστήκαμε, για να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, θα συνεργαστούμε, για να την βάλουμε και στο δρόμο της ευημερίας» καταλήγει στη συνέντευξή της η κ. Φωτίου.

 

Ποιοι θα λάβουν μέχρι 210 ευρώ τον μήνα

 

 

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος στέγασης καθορίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση. Πρόκειται για ένα προνοιακό πρόγραμμα που απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το ποσό του επιδόματος στέγασης για τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια, ορίζεται, ως ακολούθως:

Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ τον μήνα. Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση κατά 35 ευρώ τον μήνα. Στη μονογονεϊκή οικογένεια, καθώς και σε νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα. Ως ανώτατο όριο του επιδόματος στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ, μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Ενδεικτικά, παρατίθενται οι ακόλουθες περιπτώσεις:

Σύνθεση νοικοκυριού-ύψος επιδόματος

— Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ

— Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη: 105 ευρώ

— Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: 140 ευρώ

— Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: 175 ευρώ

— Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω: 210 ευρώ.

Η διάρκεια της χορήγησης του επιδόματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 12 μήνες από την ημερομηνία της αρχικής καταβολής. Με την πάροδο 12 μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης, ο δικαιούχος δύναται να επανυποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

Κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα

Τα νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα, εφόσον διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, δεν εντάσσονται στις εξαιρέσεις υπαγωγής του άρθρου 11 της παρούσας και πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα εισοδηματικά, περιουσιακά και κριτήρια διαμονής:

Εισοδηματικά κριτήρια

Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού, όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 8.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 4.000 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια, καθώς και σε νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 8.000 ευρώ το μήνα.

Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 24.000 ευρώ, ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Παρατίθενται, ενδεικτικά, οι ακόλουθες περιπτώσεις:

Σύνθεση νοικοκυριού-συνολικό εισόδημα

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 8.000 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη: 12.000 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: 16.000 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: 20.000 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω: 24.000 ευρώ.

Περιουσιακά κριτήρια

α. Ακίνητη περιουσία:

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

β. Κινητή περιουσία:

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων, κτλ, όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του κατωτέρω πίνακα για κάθε τύπο νοικοκυριού, μέχρι και το ποσό των 24.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

Σύνθεση νοικοκυριού-όρια καταθέσεων/μετοχών, ομολόγων, κτλ

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 8.000 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη: 12.000 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη: 16.000 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη: 20.000 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω: 24.000 ευρώ.

γ. Περιουσιακό τεκμήριο:

Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), δεν μπορεί να υπερβαίνει, ετησίως, το ποσό που προκύπτει από τον κατωτέρω μαθηματικό τύπο:

Ετήσιος τόκος = όριο καταθέσεων για κάθε τύπο νοικοκυριού * μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο /100

Ως έτος υπολογισμού του μέσου καταθετικού επιτοκίου ορίζεται εκείνο στο οποίο αντιστοιχεί η τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:

– Εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας.

– Δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής.

– Δηλώνουν δαπάνες άνω των 1.500 ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.

– Δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.

Κριτήρια διαμονής

Ο δικαιούχος του επιδόματος και τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία πέντε έτη.

Υποχρεώσεις δικαιούχων

Οι δικαιούχοι και τα υπόλοιπα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού:

Υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος κάθε έτος.

Συναινούν στη χρήση της βάσης δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), καθώς και στο σύνολο των διασταυρώσεων που πραγματοποιεί η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), για την επιβεβαίωση των στοιχείων όλων των μελών του νοικοκυριού, συμπεριλαμβανομένων των φιλοξενουμένων.

Τροποποιούν την αίτηση σε κάθε μεταβολή στο ύψος ή την ουσία του μισθώματος ή του στεγαστικού δανείου ή τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Συναινούν στη χρησιμοποίηση των στοιχείων τους αποκλειστικά και μόνο για το σκοπό της αξιολόγησης του προγράμματος.

Συναινούν στη διενέργεια κοινωνικής έρευνας και σε κατ’ οίκον επισκέψεις από αρμόδιους υπαλλήλους, αν απαιτηθεί, για επιτόπια επαλήθευση της σύνθεσης και των συνθηκών διαβίωσης του νοικοκυριού.

Συμπεριλαμβάνουν στην επόμενη δήλωση φορολογίας εισοδήματος όλες τις αλλαγές που αναφέρθηκαν κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης.

Χρόνος, τρόπος και διάρκεια καταβολής του επιδόματος

Για την περίπτωση των δικαιούχων που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία, το επίδομα καταβάλλεται μηνιαίως με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, ο οποίος τηρείται υποχρεωτικά σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα. Η ενίσχυση δεν καταβάλλεται, εάν ο αιτών δεν έχει δηλώσει στην αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα αριθμό τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

Στην περίπτωση δικαιούχου που επιβαρύνεται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, το επίδομα καταβάλλεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό εξυπηρέτησης του δανείου.

Το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν κατά τον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση.

Η απόφαση αυτή ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2019

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *