Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

EASTMED: ΟΠΩΣ  O  ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ;

8λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης EASTMED: ΟΠΩΣ  O  ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ;

 

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης                                                 Πτολεμαΐδα  3-1-2020

Ήταν μια Πέμπτη  17 Μαρτίου 2007 και ο Πρωθυπουργός δέχεται το πρωί στο Μαξίμου τον Βούλγαρο ομόλογό του Σερκέι Στανίσεφ. Αμέσως μετά ο Κώστας Καραμανλής υποδέχεται  και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν. Αργότερα στο Προεδρικό Μέγαρο οι τρείς Υπουργοί Ανάπτυξης Ελλάδας Δ. Σιούφας, Βουλγαρίας Α. Γκαγκαούζοφ και της Ρωσίας Β. Κριστένγκο παρουσία των δυο πρωθυπουργών και του Ρώσου προέδρου υπέγραψαν τη συμφωνία κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.  Ο αγωγός μεταφοράς αργού πετρελαίου θα μεταφέρει από 35 έως 50 εκ τόνους ετησίως, θα έχει μήκος 280 χιλ. και προϋπολογισμό 800 με 900 εκ ΕΥΡΩ, με αποθηκευτικούς χώρους 450.000 κ.μ. στο Μπουργκάς και 650.000 στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Με την υπογραφή διευθετείται μια εκκρεμότητα 14 ετών είπε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο κ Στανίσεφ πρόσθεσε ότι το έργο τοποθετεί Ελλάδα και Βουλγαρία στο διεθνή ενεργειακό χάρτη,  φέρνει νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας και αυξάνει την ασφάλεια των δυο χωρών. Ο κ Πούτιν υπογράμμισε ότι το έργο είναι προς το συμφέρον των τριών χωρών και της παγκόσμιας οικονομίας και επιτρέπει τη διαφοροποίηση στο δρόμο διέλευσης του πετρελαίου (παράκαμψη Στενών Δαρδανελλίων-δηλ. Τουρκίας).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαντώντας δια του κ Piebags 23/2/2007 σε ερώτηση του κ Παπαδημούλη υποστηρίζει ως τεκμηριωμένης χρησιμότητας τα έργα μεταφοράς αργού πετρελαίου από τη Μαύρη Θάλασσα προς τις ευρωπαϊκές αγορές με πετρελαιαγωγούς. Τέτοια έργα λέει ενισχύουν την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης και συμβάλουν στη μείωση των θαλασσίων μεταφορών πετρελαίου μέσω των κορεσμένων τουρκικών στενών. Ωραία μέχρις εδώ, όμως υπάρχουν και τα παιδιά από το «Λάγκλι»….

Ήταν πάλι Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020 και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται διαδοχικά στο μέγαρο Μαξίμου τους κ  Ν. Αναστασιάδη πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κ Μπ. Νετανιάχου. Το απόγευμα   στο Ζάππειο  πραγματοποιείται η τριμερής συνάντηση και η τελετή υπογραφής διακρατικής συμφωνίας  για τον αγωγό μεταφοράς Φυσικού Αερίου FastMed  από τους Υπουργούς Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη  της Ελλάδας, Γιώργο Λακκοτρύπη της Κύπρου και Γιουβάλ Στάινιτς του Ισραήλ, παρουσία των πρωθυπουργών Κυρ. Μητσοτάκη, Μπ. Νετανιάχου και του προέδρου Ν. Αναστασιάδη.

Ο αγωγός θα συνδέσει τα κοιτάσματα Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρωπαϊκή αγορά μέσω Κύπρου και Ελλάδας. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα προσέγγισης-εκμετάλλευσης με ενεργειακούς διαδρόμους στα ελληνικά κοιτάσματα.  Το κόστος του έργου  FastMed ξεπερνά τα 5,2 δις ΕΥΡΩ, το μήκος του είναι  2.000 χιλ. ενώ η δυναμική του αγωγού είναι 10 δις κ. μ. ανά έτος, με δυνατότητα διπλασιασμού στο μέλλον.

Οι ενεργειακές επιδιώξεις της ΕΕ φαίνεται να συμπίπτουν με το έργο, επειδή συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια των κρατών-μελών, αφού διαφοροποιεί πηγές και διέλευση και έχει στόχο να καλύψει το 10% των αναγκών της σε Φ.Α. Η ΕΕ μάλιστα χρηματοδοτεί  κατά 50% τη μελέτη του έργου.

Η υπογραφή του FastMed δείχνει (ΦΩΤΟ στιγμής) τις στενές σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, είναι όμως αυτό ικανό για την ολοκλήρωση του έργου, αφού η σπουδαιότερη γεωπολιτική του παράμετρος είναι η παράκαμψη της Τουρκίας από τους ενεργειακούς διαδρόμους της Ανατολικής Μεσόγειο προς  την Ευρώπη;  Ωραία μέχρις εδώ όμως είναι και ο φίλος Ερντογάν, η σύμμαχος στο ΝΑΤΟ Τουρκία ….

Η νεοοθωμανική Τουρκία οριοθέτησε παράνομα και εκτός κάθε διεθνούς θεσμοθετημένου πλαισίου ΑΟΖ με την Λιβύη και είναι αποφασισμένη να εμπλακεί στρατιωτικά στην εσωτερική Λιβυκή διένεξη, για να την υπερασπίσει. Παράλληλα δωρίζει στο Λίβανο (έχει ήδη δεσμευτεί με την ΑΟΖ) και στην Αίγυπτο θαλάσσιες εκτάσεις που δεν τις ανήκουν και ενισχύει τη διστακτικότητα της Αιγύπτου για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα. Αλίμονο αν δεν υπήρχε ο φόβος της φίλης προς την Τουρκία Μουσουλμανικής Αδελφότητας …..  Το κόμμα των «5 αστέρων» στην Ιταλία  διαφωνεί με την οριοθέτηση ΑΟΖ με την ομόσταυλη  στην ΕΕ Ελλάδα και η «μεγάλη» Αλβανία αθετεί τις συμφωνίες για ΑΟΖ (Κ. Καραμανλή-Ντόρας Μπακογιάννη το 2009) με προτροπή της Τουρκίας και παρέμβαση-ακύρωση από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας.

Η στάση της ΕΕ είναι διττή: Ναι στους δυο βόρειους αγωγούς μεταφοράς Φ.Α. από Ρωσία στο λιμάνι του Αμβούργου. Όχι, βάζοντας γραφειοκρατικά εμπόδια, στους νότιους αγωγούς από Ρωσία. Φτηνή ενέργεια για την βιομηχανία της Γερμανίας και τις χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά, πανάκριβη για την Ιταλία και το Νότο. Είναι ολοφάνερος πλέον ο εύθραυστος Ευρωπαϊκός σκελετός και πιο πέρα η απαξίωση  παρέμβασης της ΕΕ, η παρεμβατική αποδυνάμωση της Γερμανίας, η ώθηση εξόδου από τις ΗΠΑ της Βρετανίας από την ΕΕ και η απροθυμία κρατών (λ.χ. Τουρκία) να γίνουν μέλη της ΕΕ, μιλάμε για μεγάλη κατάντια!

Και στην περίπτωση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και στην περίπτωση του FastMed θίγονται τουρκικά συμφέροντα. Ο  «καλός» Ομπάμα με την πρωθυπουργοποίηση των παιδιών από το «ΛΑΓΚΛΕΙ» (Μπορίσοφ, ΓΑΠ) έθαψε το έργο. Ταυτόχρονα ενταφίασε και τον αγωγό Φ.Α. Σάουθ Στρίμ και τον αντικατέστησε με τον «Αζέρικο» ΤΑΠ, φυσικά με διέλευση μέσω Τουρκίας, που κρατά την κάνουλα προς Ελλάδα και αποτελεί μονοπώλιο για την ενεργειακή τροφοδοσία ολόκληρης της Νότιας Ευρώπης. Από την άλλη ο κακός Τράμπ που αναγνωρίζει ως καλό φίλο και σύμμαχο τον Ερντογάν, που τον δέχεται στον Λευκό Οίκο τακτικά με ανοιχτές τις αγκάλες και ανέχεται (αν δεν είναι προσυμφωνημένα) όλα τα τερτίπια του, μας γέμισε ελπίδα. Ζητωκραυγάζουμε ότι θα απομονώσει την Τουρκία, μακάρι, αλλά τα γεγονότα και η Αμερικάνικη εξωτερική πολιτική μετά τον Β΄Π.Π. και κυρίως μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ δεν μας το δείχνουν κάτι τέτοιο και δυστυχώς δεν μας διδάσκουν …..

Επίκειται άμεσα η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από επίσημη πρόσκληση, στον Λευκό Οίκο. Εκεί σε καλούν για να δώσεις και ποτέ για να πάρεις!  Ίσως ανεβαίνοντας το «οροπέδιο» της Ουάσιγκτον σου δώσουν ένα «ΟΝΟΜΑ» και μερικές δεκάδες χιλ. μετανάστες ….  Αμέσως μετά την τελευταία επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, ο κ Τράμπ σε συνέντευξή του στα ΜΜΕ των ΗΠΑ περηφανεύτηκε αδίστακτα ότι εξασφάλισε 1,2 δις δολ. από την παραπαίουσα από τα μνημόνια ελληνική οικονομία, για την αναβάθμιση των F16.  Είναι φανερό ότι και τώρα προετοίμασαν καλά οι συνήθεις πρόθυμοι (ΜΜΕ-Παπαγαλάκια) την ανάγκη προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού.  Μείωσες Κυριάκο κατά 14 ΕΥΡΩ το φόρο των συνταξιούχων, μη δωρίσεις με το τσουβάλι δις δολ στο «θείο Σάμ» και μην ξεχνάς σε περιμένει και ο Μακρόν στο τέλος του Γενάρη, δεν μπορείς να του πεις δώσαμε-δώσαμε …..

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *