e-ταλαιπωρία οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων!

e-ταλαιπωρία οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων!

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Η Εφορία ζητεί δικαιολογητικά τα οποία ήδη υπάρχουν στο Taxisnet, ενώ πρόβλημα υπάρχει με τον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών

Σε e-ταλαιπωρία για πωλητές και αγοραστές ακινήτων εξελίσσεται η διαδικασία των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων, καθώς η χαρτούρα παραμένει, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ζητούνται και έγγραφα, που ήδη τα έχει η εφορία!

Παράλληλα προστριβές μεταξύ συναλλασσόμενων και Εφορίας θα προκαλέσει η διαδικασία υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που θα μεταβιβάζονται ηλεκτρονικά, με τους συμβολαιογράφους να προτείνουν, όπως για τον τρόπο υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας, να χρησιμοποιείται η ίδια μέθοδος με εκείνη που ισχύει για τον ΕΝΦΙΑ.

Η διαδικασία των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων που ξεκίνησε πιλοτικά και, όπως προβλέπει η σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ, θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά από την 1η Ιουνίου 2021, αποσκοπεί στη διευκόλυνση των μεταβιβάσεων των ακινήτων, αλλά θα δυσκολέψει τη ζωή των συναλλασσόμενων, όπως και των συμβολαιογράφων.

Στην ουσία, έχει μεταφερθεί στους συμβολαιογράφους το έργο της μεταβίβασης των ακινήτων που διεκπεραιώνει η εφορία.

Η διαδικασία της μεταβίβασης δεν γίνεται ούτε με 1 ούτε με 9 κλικ, που υποστηρίζει η ΑΑΔΕ, αλλά πρόκειται για μια πολυδαίδαλη διαδικασία, που αντανακλά το πολυδαίδαλο της νομοθεσίας για την ακίνητη ιδιοκτησία στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, όσοι θεωρούν ότι με το νέο σύστημα θα αγοράσουν ή θα πουλήσουν εύκολα το ακίνητό τους, με την επίσκεψη στον συμβολαιογράφο θα απογοητευτούν.

Οι επισημάνσεις των συμβολαιγγράφων

Τις δυσκολίες των e-μεταβιβάσεων ακινήτων, τις επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία κατέγραψε τα προβλήματα που θα παρουσιάσει το εν λόγω φιλόδοξο εγχείρημα.

Ειδικότερα, οι συμβολαιογράφοι, αφού σημειώνουν ότι οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων είναι ένα θετικό μέτρο, κωδικοποιούν και τις ακόλουθες αδυναμίες που θα δημιουργήσουν προβλήματα. Συγκεκριμένα:

  1. Η διαδικασία συνεχίζει να απαιτεί συνυποβαλλόμενα έγγραφα με τη μορφή των δικαιολογητικών, τη σάρωσή τους και την αποστολή τους στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία.
  2. Τα περισσότερα από τα δικαιολογητικά που ζητεί η Εφορία να σταλούν, βρίσκονται ηλεκτρονικά στη διάθεση των φορολογικών αρχών, στο taxisnet.
  3. Τα προβλήματα που προκαλούνται από την πολύπλοκη, αλληλοσυγκρουόμενη και ατελή νομοθεσία για τον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών σε θέματα όπως η παλαιότητα των ακινήτων, η χρήση και ο χαρακτηρισμός τους από τις εγκυκλίους του Υπουργείου Οικονομικών και τον αντικειμενικό δεν αντιμετωπίζονται τη δεδομένη στιγμή στο σύνολό τους.
  4. Η μη αναγνώριση από τις φορολογικές αρχές, και μόνον αυτές, της βεβαίωσης του μηχανικού του ν. 4495/2017 ως εγγράφου αποδεικτικού της παλαιότητας του είδους και της χρήσης του ακινήτου συνεχίζει να αποτελεί το απόλυτο παράδοξο.
  5. Μέχρι το ζήτημα της παλαιότητας, της χρήσης και του χαρακτηρισμού των ακινήτων, να επιλυθεί νομοθετικά, προκειμένου να υπάρξει ένας ορθός και έντιμος υπολογισμός της αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ως προς τον υπολογισμό στο σύνολο της αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων, ο τρόπος υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας του ΕΝΦΙΑ, δεδομένου ότι η έκδοση του Πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ αποτελεί τη τελική και καθαρή εικόνα του μεταβιβαζόμενου ακινήτου (π.χ. τυχόν τακτοποιήσεις, πλήθος προσόψεων, παλαιότητα κ.ο.κ.).
  6. Ο υπολογισμός της αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων σύμφωνα με τον τρόπο υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας του ΕΝΦΙΑ αποτελεί τη μοναδική, πρόσφορη λύση για την αποφυγή προστριβών μεταξύ των φορολογούμενων, συμβολαιογράφων και Πολιτείας.

Δείτε Επίσης

Μετεγγραφές φοιτητών 2021: Ξεκινούν από σήμερα οι αιτήσεις
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μετεγγραφές φοιτητών 2021: Ξεκινούν από σήμερα οι αιτήσεις

Μετεγγραφές φοιτητών 2021: Ξεκινούν από σήμερα οι αιτήσεις Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι Από σήμερα, Δευτέρα 25 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου οι φοιτητές μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση

Διαβάστε περισσότερα »
Σχολεία: Ακυρώνονται συγχωνεύσεις τμημάτων μετά τις αντιδράσεις
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σχολεία: Ακυρώνονται συγχωνεύσεις τμημάτων μετά τις αντιδράσεις

Σχολεία: Ακυρώνονται συγχωνεύσεις τμημάτων μετά τις αντιδράσεις   Με τις συγχωνεύσεις τμημάτων να γίνονται χωρίς κανένα ιδιαίτερο προγραμματισμό και να δημιουργούν συνωστισμό στις αίθουσες την ώρα που η πανδημία του

Διαβάστε περισσότερα »
«Φρένο» στις παροχές της κυβέρνησης - Τι θα γίνει με το κοινωνικό μέρισμα και την εισφορά αλληλεγγύης
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Φρένο» στις παροχές της κυβέρνησης – Τι θα γίνει με το κοινωνικό μέρισμα και την εισφορά αλληλεγγύης

«Φρένο» στις παροχές της κυβέρνησης – Τι θα γίνει με το κοινωνικό μέρισμα και την εισφορά αλληλεγγύης «Φρένο» στις παροχές της κυβέρνησης: Αν και το «πακέτο της ΔΕΘ» θα υιοθετηθεί κατά γράμμα

Διαβάστε περισσότερα »
Kώστας Βενετσάνος: «Ο Σπύρος Μπιμπίλας είχε μονίμως καρούμπαλο από τα χτυπήματα του Πέτρου Φιλιππίδη»
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Kώστας Βενετσάνος: «Ο Σπύρος Μπιμπίλας είχε μονίμως καρούμπαλο από τα χτυπήματα του Πέτρου Φιλιππίδη»

Kώστας Βενετσάνος: «Ο Σπύρος Μπιμπίλας είχε μονίμως καρούμπαλο από τα χτυπήματα του Πέτρου Φιλιππίδη»     Στην εφημερίδα On Time και τη Σίσσυ Μενεγάτου έδωσε συνέντευξη ο Κώστας Βενετσάνος, ο

Διαβάστε περισσότερα »
Κατέληξε ο 50χρονος που έπεσε από τον 4ο όροφο
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατέληξε ο 50χρονος που έπεσε από τον 4ο όροφο

Κατέληξε ο 50χρονος που έπεσε από τον 4ο όροφο     Δυστυχώς κατέληξε ο 50χρονος που έπεσε από τον 4ο όροφο και είχε σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα. Είναι ο ίδιος που

Διαβάστε περισσότερα »
ΛΑΡΚΟ: «Ξεκολλάει» η πώληση - Έως το τέλος Νοεμβρίου η υποβολή προσφορών
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΛΑΡΚΟ: «Ξεκολλάει» η πώληση – Έως το τέλος Νοεμβρίου η υποβολή προσφορών

ΛΑΡΚΟ: «Ξεκολλάει» η πώληση – Έως το τέλος Νοεμβρίου η υποβολή προσφορών   Mε την Κομισιόν να πιέζει για «ξεπάγωμα» του διπλού διαγωνισμού για την πώληση της ΛΑΚΟ, το οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida