Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας του Αμύνταιου, η οποία είχε τους προηγούμενους μήνες ενεργό συμμετοχή στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώθηκαν αρκετές από τις διαθέσιμες ώρες που απομένουν στην μονάδα η οποία ως γνωστόν βρίσκεται για περιβαλλοντικούς λόγους σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 17,5 χιλιάδων ωρών.
Σύμφωνα λοιπόν με την εικόνα που μεταφέρουν πηγές του energypress, οι διαθέσιμες ώρες ισοδυναμούν με περίπου 10 ημέρες λειτουργίας της μονάδας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η μονάδα βάσει των κανονισμών θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί. Και εδώ τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται καθώς όπως έχουν διαμηνύσει πηγές της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι τα δύο αιτήματα που έχουν υποβληθεί στην Κομισιόν για παράταση των ωρών του Αμύνταιου έχουν απορριφθεί, εντούτοις θα υπάρξει νέα προσπάθεια, η οποία θα συνδυάζεται και με συγκεκριμένο σχέδιο (δημοσίευση πρόσκλησης ενδιαφέροντος) για περιβαλλοντική αναβάθμιση του εργοστασίου.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο energypress ότι η πρωτοβουλία για το Αμύνταιο θα εκδηλωθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης, δηλαδή στις αρχές του 2019.
Πως όμως θα συνεχίσει να λειτουργεί η μονάδα στη διάρκεια του χειμώνα;
Η εντολή που έχει δοθεί είναι να μην υπάρξει αλλαγή και το Αμύνταιο να λειτουργήσει κανονικά. Κάπου εδώ όμως αρχίζει και περιπλέκεται η υπόθεση καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη της ΔΕΗ σε θέσεις ευθύνης στην περιοχή της Φλώρινας δε δέχονται να αναλάβουν προσωπικά την ευθύνη της συνέχισης της λειτουργίας της μονάδας χωρίς να υπάρχει κάποια έγγραφη εντολή άνωθεν που να τους καλύπτει από ενδεχόμενες ευθύνες. Σε μια αγορά ανταγωνιστική, με εταιρείες που έχουν εύλογο συμφέρον για την εφαρμογή του νόμου, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν προσφυγές και να προκύψουν ενδεχόμενες ευθύνες από πιθανή αυθαίρετη συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας μετά τη συμπλήρωση των 17.500 ωρών.
Να σημειωθεί τέλος ότι η λειτουργία της μονάδας δεν αφορά μόνο την αγορά και τη ΔΕΗ, αλλά ακουμπά και τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες το χειμώνα με το σύστημα τηλεθέρμανσης της μονάδας.