Δείτε μια μαύρη τρύπα να «καταβροχθίζει» ένα αστέρι

Δείτε μια μαύρη τρύπα να «καταβροχθίζει» ένα αστέρι

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Το εκπληκτικό θέαμα μιας μαύρης τρύπας που «καταβροχθίζει» ένα αστέρι απεικονίζει ένα νέο βίντεο του Deutsches Elektronen-Synchrotron (DESY), ενός εργαστηρίου επιταχυντή σωματιδίων στο Αμβούργο της Γερμανίας.

Τέτοια γεγονότα είναι γνωστά ως «αστρικές παλιρροιακές διαταραχές» και είναι σπάνια καθώς συμβαίνουν μόνο μία φορά κάθε 10.000 χρόνια σε έναν τυπικό γαλαξία, σύμφωνα με τη NASA. Τα αστέρια συνήθως πέφτουν σε μια μαύρη τρύπα μετά την αλληλεπίδρασή τους με ένα άλλο αστέρι ή ένα τεράστιο αντικείμενο. Τότε το άστρο παραμορφώνεται, τεντώνεται και προσπαθεί να αντισταθεί καθώς καταβροχθίζεται αργά από τη μαύρη τρύπα, σε μια διαδικασία που ονομάζεται «σπαγγετοποίηση».

Όταν ένα αστέρι περιπλανιέται πολύ κοντά σε μια μαύρη τρύπα, οι έντονες παλιρροιακές δυνάμεις το τεμαχίζουν. Σε αυτά τα γεγονότα, που ονομάζονται «παλιρροιακές διαταραχές», μερικά από τα αστρικά συντρίμμια πέφτουν προς το διάστημα έξω με μεγάλη ταχύτητα, ενώ τα υπόλοιπα πέφτουν προς τη μαύρη τρύπα. Παραδόξως, η μαύρη τρύπα καταναλώνει μόνο περίπου το 1% της μάζας ενός αστεριού, σύμφωνα με τη NASA. Μερικές φορές, τα συντρίμμια φωτίζουν το σύμπαν, επιτρέποντας στους αστρονόμους να ρίξουν μια ματιά σε μακρινές μαύρες τρύπες, οι οποίες συνήθως είναι αόρατες. Μικρά σωματίδια που ονομάζονται νετρίνα επίσης εκτοξεύονται από τη μαύρη τρύπα, δίνοντας περιστασιακά στους ερευνητές πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της καταστροφής του αστεριού.

Κάποια από τα συντρίμμια του αστεριού πέφτουν πέρα ​​από τον «ορίζοντα γεγονότων», το σημείο στον χωροχρόνο εντός του οποίου τα γεγονότα δεν μπορούν να επηρεάσουν τον παρατηρητή, καθώς η βαρύτητα ισοδυναμεί με καμπύλωση του χωροχρόνου. Είναι το «σημείο χωρίς επιστροφή», όπου η βαρυτική έλξη γίνεται τόσο δυνατή, ώστε κάθε διαφυγή να είναι αδύνατη, ακόμα και αυτή του φωτός.


ΠΗΓΗ: Live Science

Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Κέντρο Ποδηλάτου Παπαδόπουλος
Κρεοπωλείο Παπαδημητρίου Κοζάνη
Γρηγοριαδης Ζαχος Κοζάνη
Εξατμίσεις Ρουσόπουλος Κοζάνη
Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Κρεοπωλείο Λουκάς Πτολεμαΐδα Εορδαία
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida