Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Δάσος και Έδαφος (γράφει Μ.Χ.)

7λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Δάσος και Έδαφος (γράφει Μ.Χ.)
Το Δάσος δημιουργεί Έδαφος (εδαφογένεση) και επιπλέον το προστατεύει-το διατηρεί, να μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό.
   Το Έδαφος αποτελεί πολυτιμότατο πόρο-αγαθό που θα επιτρέψει στον άνθρωπο να παράγει -αναλόγως της γονιμότητας που θα έχει, τα απαραίτητα για την τροφή του προϊόντα. Φυσικοχημικές και βιολογικές διεργασίες πολλών εκατομμυρίων χρόνων οδήγησαν στην γένεση του (για δημιουργία στρώματος εδάφους βάθους 1 μέτρου απαιτούνται 10.000-20.000 χρόνια!!!), ωστόσο αλόγιστη χρήση μπορεί να οδηγήσει πολύ γρήγορα σε καταστροφή του -αρχικά υποβάθμιση του εδάφους κι εν συνεχεία ερημοποίηση!
   Παραδείγματα τέτοιων καταστροφών εδαφών από άλογες-λαθεμένες δράσεις-πρακτικές γεωργίας-κτηνοτροφίας είναι η μετατροπή σε αμμώδεις ερήμους άλλοτε απέραντων γόνιμων εκτάσεων όπως του Κάνσας, Τέξας, Οκλαχόμα, Κολοράντο, Νέου Μεξικού, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, κάτι ανάλογο γίνεται και στα μεσογειακά οικοσυστήματα, ενώ χαρακτηριστικό είναι κι αυτό που εφαρμόστηκε με τις πρακτικές κινητών καλλιεργειών σε υγρά Δάση επί Τροπικών ζωνών, όπου αποψιλωνόταν μια περιοχή καλλιεργείτο για μερικά χρόνια και μετά, αφού εξαντλούταν το έδαφος, το ίδιο συνεχιζόταν κι αλλού, έτσι όμως η έρημος προχώρησε, αφού Δάσος πια δεν υπάρχει και δεν μπορεί να αναγεννηθεί!
Στην Αιθιοπία, Ροδεσία κ.α. περιοχές της Αφρικής Δάση καταστρεφόταν για να καλλιεργούνταν τα εκεί εδάφη για 3-4 χρόνια κι εν συνεχεία εγκαταλείπονταν υποβαθμισμένα και παραδομένα σ’ερημοποίηση κι ας μην τα μετεωρολογικά στοιχεία δείχνανε αλλαγή κλίματος ως ευθυνόμενη για την καταστροφή. Όμως κάτι ανάλογο πιστεύεται πως οδήγησε και στην δημιουργία της μεγαλύτερης ερήμου του κόσμου της Σαχάρας, που αυξάνει κάθε χρόνο την επιφάνεια της αλλά που δεν ήταν και πάντα έτσι, αφού υποστηρίζεται πως ήταν γόνιμη γη -χρονολογήσεις του C14έδειξαν πως ήταν και υγρή και κατοικημένη εδώ κι 6.000 χρόνια!!!
   Τα πράγματα πολύ δυσοίωνα είναι και για την Xώρα μας που είναι κυρίως ορεινή και ημιορεινή (κατά 65% της συνολικής της έκτασης) και που της έχει αποδοθεί όχι χωρίς λόγο ο χαρακτηρισμός «η Χώρα της διάβρωσης», αφού την απομάκρυνση των Δασών ακολουθεί έντονη διάβρωση και βέβαια η ερημοποίηση δεν είναι μακριά (35% του Ελλαδικού χώρου βρίσκεται σ’υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης!!!).
   Είναι υποχρέωση μας να γνωρίζουμε πως χιλιάδες στρέμματα εδάφους χάνονται κάθε χρόνο, απογυμνώνονται τα βουνά μας απ’το παραγωγικό έδαφος κι είναι τόσο μεγάλη η ζημιά ώστε χαρακτηριστικά ειπώθηκε για να περιγραφεί το μέγεθος της τραγικής καταστροφής: «η μετατροπή του γόνιμου βουνού σε πετρώδη σκελετό, σημαίνει μίκρεμα των συνόρων της χώρας μας!!!»
   Τα Δάση με πολλούς τρόπους ωφελούν τα εδάφη όπως:
– Τα προστατεύουν από ακραίες θερμοκρασίες, εξάτμιση εδαφικού νερού, ανεμοθύελλες.
– Τα προστατεύουν από διάβρωση, αφού μειώνουν την ταχύτητα πίπτουσας βροχής, την ταχύτητα απορροής του νερού, την ένταση κι έκταση χειμαρρικών φαινομένων, την αποτροπή απόπλυσης τους κι απώλειας τους και τελικά βοηθούν στην καλή συγκράτηση τους.
– Διηθούν μεγάλα ποσά υδάτων εντός του εδάφους και τα εδάφη των Δασών μπορούν να συγκρατούν τεράστιες ποσότητες νερού και ίδια να γίνονται με ρυθμιστικές δεξαμενές που αποταμιεύουν νερό στις βροχοπτώσεις, μειώνουν τις πλημμύρες και σε διάρκεια ξηρής περιόδου και ανάγκης για νερό το αποδίδουν κι έτσι επιτυγχάνεται μία συμφέρουσα υδατική οικονομία!
– Τα προστατεύουν από ολισθήσεις -κατολισθήσεις, γεωλισθήσεις.
– Τα εμπλουτίζουν με συσσώρευση θρεπτικών στοιχείων σ’αυτά (η αποσύνθεση φυτών ρυθμίζει ροή ενέργειας απ’τα φυτά στο έδαφος, ελευθέρωση ανόργανων θρεπτικών στοιχείων και παραγωγή οργανικών ενώσεων βελτιωτικών για τις φυσικές ιδιότητες του εδάφους) και γόνιμο έδαφος -Χούμο- δημιουργείται. Επίσης με την κορμοαπορροή φθάνουν στο έδαφος οργανικές κι ανόργανες ενώσεις που εκπλύνονται απ’την κομοστέγη και τον φλοιό και προέρχονται είτε απ’το ίδιο το φυτό είτε από επικαθίσεις απ’την ατμόσφαιρα. Αλλά βέβαια και το πλήθος των ζώων μικρών και μεγάλων που ζουν στο Δάσος εμπλουτίζουν το έδαφος και βοηθούν σε διεργασίες-επεξεργασίες που γίνονται σ’αυτό.
– Τα ανανεώνουν και συνεχώς τα προσαυξάνουν με την ατέλειωτη δράση κι ενέργεια των ακάματων ριζικών συστημάτων που απλώνονται δημιουργικά ως ισχυρά τρυπάνια-σκαπανείς στα σκληρά κι αδιαπέραστα σωθικά της γης!
   Τα Δάση δημιουργούν και προστατεύουν εδάφη και οφείλουμε να προστατεύσουμε τα Δάση και για αυτό το μεγάλο καλό που κάνουν. Στην Κίνα απ’το 220 π.Χ. για να προστατευτούν από εισβολές βαρβάρων σκέφτηκαν και ξεκίνησαν να κατασκευάσουν το Σινικό Τείχος (έφτασε το μήκος του τα 6.000 χιλιόμετρα -μέτρηση του 2009 υπολόγιζε το μήκος του σε 8.850 χλμ, απ’τα οποία 6.259 χλμ ήταν πραγματικό τείχος, 359 χλμ τάφρος, 2.232 χλμ φυσικές οχυρώσεις όπως λόφοι και ποταμοί. Μετέπειτα μέτρηση υπολογίζει το συνολικό μήκος του Σινικού Τείχους με όλες τις διακλαδώσεις του σε 21.196 χλμ ).
Σήμερα όμως στην Κίνα για να προστατευτούν απ’την έρημο Γκόμπι αλλά και την Τάκλα Μακάν «χτίζουν» ένα άλλο τείχος (μήκους 4.500 χλμ., πλάτους μερικών δεκάδων μέχρι μερικών εκατοντάδων μέτρων! Το «χτίζουν» απ’το1978 με σχέδιο μέχρι και το 2050 να φυτευτούν 100 δισεκατομμύρια φυτά), το Μεγάλο Πράσινο Τείχος που θα απαρτίζεται από διάφορα φυτά και Δέντρα που θα εμποδίσουν την επέκτασή της ερήμου! Το «Καλλίδενδρον» ήταν τεχνική για Δενδροφύτευση σε βραχώδεις και αμμώδεις περιοχές ενός Έλληνα καθηγητή (Καλλίστρατου Γ.) που αξιοποιήθηκε απ’τους Κινέζους οι οποίοι μάλιστα ευγνώμονες τον βράβευσαν στην Ακαδημία τους!
   Κι ας μην παραλείψουμε να σημειώσουμε πως και στις ΗΠΑ απ’το 1934 -επί προέδρου Ρούζβελτ, ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα φύτευσης εκατομμυρίων Δέντρων (μέχρι το 1942 φύτευσαν 220 εκατομμύρια) σε έκταση 19.900 χιλιομέτρων απ’το ποτάμι Μπράζος του Τέξας μέχρι τον Καναδά προκειμένου να προστατευόντανε οι Μεγάλες τους Πεδιάδες απ’τις αμμοθύελλες. Και βέβαια και στην Αφρική για να σταματήσουν την επέκταση της ερήμου Σαχάρας σε περισσότερα καλλιεργήσιμα εδάφη, προσπαθούν να δημιουργήσουν κι άλλο Μεγάλο «Πράσινο τείχος» που θα εκτείνεται σε 11 χώρες, απ’τη Σενεγάλη και Μαυριτανία ως την Ερυθραία, την Αιθιοπία και το τζιμπουτί. Στην Σενεγάλη μάλιστα φυτεύτηκαν περισσότερα από 66.700 στρέμματα με Δέντρα που δεν χρειάζονται πότισμα!
   Οι Κινέζοι, Αμερικάνοι, Αφρικανοί προσπαθούν να προστατεύσουν τα εδάφη τους φυτεύοντας Δέντρα, εμείς που δώσαμε Φώτα μην πράξουμε διαφορετικά, μην περισσότερο τα καταστρέψουμε, μην αρνηθούμε την προστασία τους, να προστατέψουμε τους κύριους Διασφαλιστές τους, τα Δάση.  
Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο