Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Δάσος και Ατμοσφαιρικός Αέρας (γράφει η Μ.Χ.)

4λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Δάσος και Ατμοσφαιρικός Αέρας (γράφει η Μ.Χ.)
   Το Δάσος καθαρίζει τον Αέρα της Ατμόσφαιρας όπου ζούμε και με την αντίδραση της φωτοσύνθεσης των φυτών του, δίνει το πολύτιμο για την ζωή μας Οξυγόνο, να μην το ξεχάσουμε ποτέ αυτό.
   Είναι σημαντικό για την υγεία κι ακεραιότητα μας ο αέρας της ατμόσφαιρας όπου ζούμε να είναι καθαρός, αρρύπαντος. Η σύνθεση-σύσταση του ατμοσφαιρικού αέρα φυσιολογικά έχει ως εξής: Άζωτο 78%, Οξυγόνο 21%, Διοξείδιο του Άνθρακα 0,03%, Ευγενή Αέρια 0,9% και κάποια άλλα στοιχεία κι ενώσεις σ’απειροελάχιστες τιμές.
   Ωστόσο, όλο και περισσότερο και από ανθρωπογενείς δράσεις παράγονται κι ελευθερώνονται κι υπάρχουν στην Ατμόσφαιρα στοιχεία-ουσίες και επικίνδυνες -σοβαροί αέριοι ρυπαντές- που ζημιώνουν σημαντικά την υγεία αν παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εγκλωβισμένες πάνω και μέσα στους οικισμούς των ανθρώπων. Ζημιώνουν την υγεία μ’αύξηση της νοσηρότητας ακόμη και της θνησιμότητας!
   Παραδείγματα αέριων ρυπαντών είναι: αιωρούμενα σωματίδια (πολύ μικρών μεγεθών-διαστάσεων πλέον και της τάξης μεγέθους των νανομέτρων που μπορούν όχι απλά να φτάσουν τις κυψελίδες των πνευμόνων αλλά να τις διαπεράσουν και να εισέλθουν και στην κυκλοφορία απειλώντας και με θρομβοέμφρακτα!), οξείδια αζώτου, διοξείδιο θείου, όζον (πολύ επικίνδυνος ρυπαντής όταν βρίσκεται γύρω μας στην τροπόσφαιρα, μόνο στην στρατόσφαιρα είναι ωφέλιμο), μονοξείδιο του άνθρακα, πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, βενζόλιο κι άλλες αρωματικές ενώσεις-πτητικές οργανικές ενώσεις (πολύ καλές για καρκινογενέσεις), αμμωνία, χλώριο, υδροχλώριο, καπνός, βαρέα μέταλλα, μόλυβδος και πολλοί άλλοι ρύποι μαζί και ραδιενεργοί ρυπαντές.
   Οι πηγές ανθρώπινης δραστηριότητας που δίνουν αέριους ρύπους είναι τρεις κύριες:
– Βιομηχανική δραστηριότητα: για ηλεκτροπαραγωγή, τσιμεντοβιομηχανίες, χαλυβουργίες, διϋλιστήρια, μονάδες εξόρυξης και επεξεργασίας μετάλλων-μεταλλουργική κι άλλες βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις.
– Κίνηση-κυκλοφορία οχημάτων: θεωρείται ως η πρώτη και σημαντικότερη πηγή εκπομπής αέριων ρύπων στα αστικά κέντρα κι ως κύρια αιτία εκδήλωσης του φωτοχημικού νέφους των μεγαλουπόλεων.
– Θερμάνσεις κατοικιών οικισμών: η προσπάθεια για θέρμανση των κατοικιών κατά τους χειμερινούς μήνες φορτώνει τον ατμοσφαιρικό αέρα με πλήθος επικίνδυνων ρυπαντών.
    Το Δάσος διασφαλίζει την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα γιατί:
– Γίνεται καταβόθρα-αποθήκη-υπόνομος όπου κατακάθονται μεγάλες ποσότητες αέριων ρυπαντών! Στα φυλλώματα της βλάστησης του το Δάσος κρατάει αρκετά μεγάλη ποσότητα βιομηχανικής σκόνης, γι’αυτό γύρω από εργοστάσια αναφέρεται φύτευση Δέντρων. Το Δάσος συγκρατεί και ραδιενεργές ουσίες, εκτός κοινής σκόνης. Το Δάσος λοιπόν γίνεται ένα σημαντικό, πολύτιμο φίλτρο καθαρισμού και του αέρα!
– Χάρη του Δάσους αραιώνονται οι κατώτερες μάζες του ρυπασμένου αέρα και αποτρέπεται ο εγκλωβισμός αέριων μαζών που ως γνωστό οδηγεί (ο εγκλωβισμός) σε δημιουργία νέφους ( α) Αιθαλομίχλης ή Καπνοομίχλης ή Τύπου Λονδίνου Νέφος και β) Φωτοχημικό Νέφος ή Τύπου Λος Άντζελες).
– Παράγεται πολύτιμο Οξυγόνο μέσω της φωτοσύνθεσης και μάλιστα η φωτοσύνθεση γίνεται κυρίως στην ξηρά. Αν και οι ωκεανοί καλύπτουν περίπου τα ¾ του Πλανήτη παράγουν μόνο το ¼ του Οξυγόνου που παρέχει στον Πλανήτη η φωτοσύνθεση, τα υπόλοιπα ¾ παράγονται απ’τα φυτά της ξηράς και κύρια απ’το Τροπικό Δάσος που με τα αειθαλή του Δέντρα αναγνωρίζεται ως πνεύμονας του Πλανήτη!
   Το Δάσος προστατεύει την υγεία μας και με την διατήρηση ποιοτικού του ατμοσφαιρικού αέρα που αναπνέουμε, να μην το ξεχάσουμε ποτέ αυτό.
Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο