3.6 C
Πτολεμαΐδα
26 Νοεμβρίου 2020Δ. Μακεδονία: «Πράσινο φως» στη σήραγγα Κλεισούρας 1
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Μακεδονία: «Πράσινο φως» στη σήραγγα Κλεισούρας

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας την υποβολή πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, για το έργο της κατασκευής της σήραγγας Κλεισούρας, που αναμένεται να φέρει ποιο κοντά την Καστοριά με την Εορδαία Κοζάνης.

Υπέρ της απόφασης ψήφισαν 21 περιφερειακοί σύμβουλοι, ένας κατά και 12 «λευκό».

Ως έργο ζωτικής σημασίας για την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο ο κ. Κασαπίδης, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει ομοφωνία στην απόφαση. Μάλιστα τόνισε ότι το έργο αυτό θα ενώσει όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και θα ενισχύσει τη συνοχή της Περιφέρειας, επισημαίνοντας ότι όλα τα οδικά έργα «και χωρού»ν και είναι «σε άμεση προτεραιότητα» της περιφερειακής αρχής.

«Το βουνό της μαρτυρικής Κλεισούρας πρέπει να γίνει ένα σύμβολο ενότητας της Περιφέρειας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασαπίδης, που το χαρακτήρισε ως «μοναδικό έργο», καθώς, όπως ανέφερε θα ενώνει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Καστοριάς και της Εορδαίας.

Αναφερόμενος στο έργο, ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, αφού τόνισε ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα, έτσι όπως είναι οι μελέτες, εξέφρασε την αντίθεσή του για την ένταξη του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, ενώ πρότεινε το έργο να ενταχθεί στον συνολικό Εθνικό Σχεδιασμό. «Πρώτιστη προτεραιότητα είναι ο Ε-65, που βγάζει την Δυτική  Μακεδονία από την απομόνωση και δεύτερη προτεραιότητα είναι o Kάθετος Άξονας Φλώρινα – Εγνατία Οδός και μετά να ακολουθήσουν άλλα έργα, όπως Φλώρινα-Πρέσπες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρυπίδης.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Γεωργία Ζεμπιλιάδου, αφού τόνισε ότι το έργο αυτό «δεν μπορεί να το σηκώσει» το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, γιατί δεσμεύεται το 70 των πόρων του ΕΣΠΑ, επισήμανε «ότι αυτό έχει να να κάνει μια εσωτερική σύνδεση δύο περιοχών, που οι οικονομίες τους είναι σε ύφεση». Σύμφωνα με την κ. Ζεμπιλιάδου η προτεραιότητα της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και της Περιφέρειας «είναι η εξωστρέφεια» και θα πρέπει να μπουν άλλα έργα προτεραιότητας, όπως η αναβάθμιση του Αεροδρομίου της Καστοριάς και ο εκσυγχρονισμός του Τελωνείου της Κρυσταλλοπηγής. Ζήτησε μάλιστα να αποσυρθεί το θέμα και να έρθει προς συζήτηση εφόσον τεθεί από την περιφερειακή αρχή το πλαίσιο των έργων προτεραιότητας που πρέπει να γίνει σε επίπεδο Περιφέρειας

«Τα 70 εκ. ευρώ του έργου δεσμεύονται για τα κέρδη των εργολάβων και όχι για την εξωστρέφεια και την ασφάλεια της υγείας των κατοίκων της Καστοριάς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Θανάσης Χαστάς, ο οποίος έθεσε και αυτός το θέμα των έργων προτεραιότητας στην Περιφέρεια.

Η πρόταση, που θα υποβληθεί πλέον για έγκριση στο ΕΣΠΑ Δυτικής Μακεδονίας, αφορά στην κατασκευή τμήματος της Επαρχιακής Οδού Καστοριάς-Πτολεμαΐδας, συνολικού μήκους 10,40 χλμ., το οποίο θα ξεκινά πριν τη νέα γέφυρα του ρέματος Κώτουρη, στην περιοχή Βασιλειάδας και μέσω της υπό διάνοιξης σήραγγας Κλεισούρας, μήκους 1.365 μ., στην οποία θα υπάρχει και σήραγγα διαφυγής μήκους 1.382 μ., θα φθάνει στην πλευρά της κοιλάδας Βαρικού, όπου προβλέπεται διαμόρφωση ισοπ έδου κόμβου με την υφιστάμενη Επαρχιακή οδό προς Λέχοβο-Αμύνταιο-Καστοριά και την τοπική οδό προς Βαρικό-Κλεισούρα.

Το συνολικό πλάτος του ασφαλτοστρωμένου οδοστρώματος θα είναι 8 μ., όπου θα περιλαμβάνει, μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση Σε περιοχές με ανοδική κλίση μεγαλύτερη του 6%, προστίθεται λωρίδα βραδυπορείας πλάτους 3,5μ. για την κίνηση των βαρέων οχημάτων. Η μέγιστη κλίση θα φθάνει το 8% σε αρκετές περιοχές τόσο στην ανάβαση μέχρι την εισόδου και την εξόδου της σήραγγας.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 70 εκ. ευρώ, ενώ με την υλοποίηση του έργου εξασφαλίζεται η βόρεια σύνδεση των δύο καθέτων αξόνων της Εγνατίας Οδού: Σιάτιστας – Καστοριάς – Κρυσταλλοπηγής και Κοίλων – Πτολεμαΐδας – Νίκης Φλώρινας, μέσω του Νότιου κόμβου Καστοριάς και του Νότιου κόμβου Πτολεμαΐδας.

Με την κατασκευή της σήραγγας το μήκος της διαδρομής, μειώνεται κατά 10 χλμ και ο χρόνος διέλευσης του ορεινού όγκου Κλεισούρας μειώνεται κατά περίπου 20 λεπτά.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης ΝασιάδηςΦόρτωση....
Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 6981893715, στο facebook , μέσω email στο info@eordaialive.com.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης. Συνεχίζοντας την περιήγηση στον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση cookies. Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, πατήστε "Περισσότερα". Αποδοχή Περισσότερα

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
Η ολική απαγόρευση καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, που φέρνει ο…

Πρέπει να δημιουργηθεί Νομός Εορδαίας με Πρωτεύουσα την Πτολεμαΐδα;

    Συνολικά ψήφισαν: 1131

Loading ... Loading ...

Eordaialive στην καρδία της Κοινωνίας!