Χαρίζονται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, δάνεια και εγγυήσεις με άδεια της Κομισιόν!

Χαρίζονται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, δάνεια και εγγυήσεις με άδεια της Κομισιόν!

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Παράλληλα υπερδιπλασιάζονται τα ανώτατα όρια ενισχύσεων ανά επιχείρηση, λόγω συνέχισης της πανδημίας

Τη δυνατότητα να χαριστούν ολοσχερώς ή να «κουρευτούν» βαθύτερα τα ποσά των Επιστρεπτέων Προκαταβολών που δόθηκαν, δίνει πλέον η Κομισιόν, στα κράτη – μέλη, με την απόφαση που έλαβε χθες.

Με την Τροποποίηση του Προσωρινού Πλαισίου της Ε.Ε. για τις Κρατικές Ενισχύσεις, για την περίοδο της πανδημίας, παρέχει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να χαρίσουν τα ποσά που δόθηκαν ως Επιστρεπτέες Προκαταβολές, ως δάνεια ή εγγυήσεις.

Ειδικότερα, η Κομισιόν αποφάσισε συγκεκριμένα ότι τα κράτη μέλη έχουν την ευχέρεια να μετατρέπουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022,  επιστρεπτέα μέσα (π.χ. εγγυήσεις, δάνεια, επιστρεπτέες προκαταβολές) που χορηγούνται βάσει του προσωρινού πλαισίου σε άλλες μορφές ενίσχυσης, όπως άμεσες επιχορηγήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι του προσωρινού πλαισίου.

Όλα αυτά εξαρτώνται φυσικά από τις δημοσιονομικές δυνατότητες των κρατών μελών, για να προχωρήσουν στο χάρισμα των ποσών των ενισχύσεων που έχουν καταβληθεί στο 11μηνο της πανδημίας.

Τι σκέφτεται η κυβέρνηση

Σε ότι αφορά στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει:

  • Σε βαθύτερο «κούρεμα» των ποσών που έχει καταβάλλει με τους 4+1 κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
  • Στο χάρισμα των ποσών που έχουν καταβληθεί.

Εφόσον η πανδημία θα διαρκέσει περισσότερο, πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε λουκέτα και οι υπόλοιπες θα υπολειτουργούν ακόμα και μετά τη λήξη της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα είναι αδύνατη η επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών, όπως επίσης και των δανείων που έχουν λάβει και θα καταπέσουν οι εγγυήσεις.

Στο πλαίσιο, αυτό εξετάζεται η Κομισιόν, δίνει τη δυνατότητα να χαρακτηριστούν Μη-Επιστρεπτέα τα ποσά που έχουν δώσει ως ενισχύσεις στις επιχειρήσεις.

Όπως είχε γράψει το Σin, η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τους θεσμούς και την Κομισιόν, να χαριστεί το 50% των επιστρεπτέων προκαταβολών 1, 2  και 3 που καταβλήθηκαν από τον περασμένο Απρίλιο και μετά στους πληττόμενους επιχειρηματίες.

Υπενθυμίζεται, πως, για τις συγκεκριμένες ενισχύσεις, ισχύει η έκπτωση κατά 30% ή 40%, που παρέχεται σε όσους έχουν διατηρήσει τον αριθμό των απασχολουμένων, αλλά και για όσους παρουσιάζουν σημαντική πτώση του τζίρου.

Για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές 4 και 5, ισχύει η δωρεά του 50%, με όρους διατήρησης της απασχόλησης. Τώρα πλέον, υπάρχει η δυνατότητα να χαριστούν στο σύνολό τους τα ποσά που καταβλήθηκαν, ή αν δεν υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες, να «κουρευτούν» βαθύτερα, από τα ισχύοντα ποσοστά 30%, 40% και 50%.

Και υπερδιπλασιασμός των ενισχύσεων

Παράλληλα η Κομισιόν, δεδομένης της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας αποφάσισε να αυξήσει σημαντικά τα ανώτατα όρια ανά επιχείρηση. Ειδικότερα:

  • Τα όρια των ενισχύσεων μεταξύ των οποίων είναι και εκείνο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, αυξάνονται από 800.000 ευρώ ανά επιχείρηση σε 1.600.000 ευρώ.
  • Ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων από 100.000 ευρώ αυξάνεται σε 225.000 ευρώ.
  • Ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας από 120.000 ευρώ αυξάνεται σε 270.000 ευρώ.
  • Το όριο των ενισχύσεων μέσω των οποίων το Κράτος μπορεί να συνεισφέρει στην κάλυψη μέρους των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων που δεν καλύπτονται από τα έσοδά τους, αυξάνεται από τα 3.000.000 ευρώ που είχε καθοριστεί, σε 10.000.000 ευρώ.

sofokleousin.gr

Δείτε Επίσης

Live blogging: Το τελευταίο «αντίο» στη Φώφη Γεννηματά
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Live blogging: Το τελευταίο «αντίο» στη Φώφη Γεννηματά

Live blogging: Το τελευταίο «αντίο» στη Φώφη Γεννηματά Κοινωνία και πολιτική ηγεσία λένε το ύστατο χαίρε στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Η σορός της έχει μεταφερθεί στη Μητρόπολη Αθηνών όπου

Διαβάστε περισσότερα »
Φορολοταρία: Μπείτε ΕΔΩ για να δείτε αν κερδίσατε
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φορολοταρία: Μπείτε ΕΔΩ για να δείτε αν κερδίσατε

Φορολοταρία: Μπείτε ΕΔΩ για να δείτε αν κερδίσατε     Ολοκληρώθηκε η 57η δημόσια κλήρωση της φορολοταρίας από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ για τις συναλλαγές του Σεπτεμβρίου 2021. Στη φορολοταρία

Διαβάστε περισσότερα »
Στο τραπέζι η μείωση του ενεργειακού κόστους επιχειρήσεων - Τι εξετάζεται για τις χρεώσεις ΥΚΩ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο τραπέζι η μείωση του ενεργειακού κόστους επιχειρήσεων – Τι εξετάζεται για τις χρεώσεις ΥΚΩ

Στο τραπέζι η μείωση του ενεργειακού κόστους επιχειρήσεων – Τι εξετάζεται για τις χρεώσεις ΥΚΩ   Μέτρα ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τα μέτρα

Διαβάστε περισσότερα »
Εφορία: Πώς θα "σαρώνει" κάθε συναλλαγή στην αγορά - Στόχος η είσπραξη ΦΠΑ σε real time από το κράτος
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εφορία: Πώς θα “σαρώνει” κάθε συναλλαγή στην αγορά – Στόχος η είσπραξη ΦΠΑ σε real time από το κράτος

Εφορία: Πώς θα “σαρώνει” κάθε συναλλαγή στην αγορά – Στόχος η είσπραξη ΦΠΑ σε real time από το κράτος Σχεδόν 500.000 ταμειακές μηχανές θα πρέπει να συνδεθούν με τα… κεντρικά του Υπουργείου

Διαβάστε περισσότερα »
Google Ελλάδας: Προτείνει εργαλεία ασφαλούς πλοήγησης για παιδιά
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Google Ελλάδας: Προτείνει εργαλεία ασφαλούς πλοήγησης για παιδιά

Google Ελλάδας: Προτείνει εργαλεία ασφαλούς πλοήγησης για παιδιά   Με αφορμή τον Ευρωπαϊκό μήνα ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η Google Ελλάδας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του

Διαβάστε περισσότερα »
Ανοίγει η ιστοσελίδα του «Νέου Εξοικονομώ»
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανοίγει η ιστοσελίδα του «Νέου Εξοικονομώ»

Ανοίγει η ιστοσελίδα του «Νέου Εξοικονομώ»   Διαθέσιμη προς το κοινό είναι από σήμερα η ιστοσελίδα του «Νέου Εξοικονομώ» (https://exoikonomo2021.gov.gr). Σε αυτήν μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida