Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

AstraZeneca και Johnson & Johnson: Αλλαγές στα εμβόλια

2λ ανάγνωσης
AstraZeneca και Johnson & Johnson: Αλλαγές στα εμβόλια

AstraZeneca και Johnson & Johnson: Αλλαγές στα εμβόλια

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι οι επιστήμονες της Johnson & Johnson, της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αλλά και εξωτερικοί επιστήμονες – συνεργάτες ξεκίνησαν έρευνες που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο για το κατά πόσον είναι εφικτές οι τροποποιήσεις των εμβολίων κατά της Covid-19 που θα μπορούσαν να μειώσουν ή και να εξαλείψουν τον κίνδυνο σπάνιων αλλά σοβαρών θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό.

Τα περιστατικά έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία και σύγχυση, με τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε., το ένα μετά το άλλο, να αλλάζουν τα ηλικιακά όρια για τον εμβολιασμό με τα συγκεκριμένα σκευάσματα, αλλά και οι πολίτες διστάζουν να προχωρήσουν τη διαδικασία και επιλέγουν κάποιο άλλο εμβόλιο.

Οι έρευνες των επιστημόνων πάντως, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ενισχύουν τις ελπίδες για τον εντοπισμό της αιτίας της δημιουργίας θρομβώσεων, και ενδεχομένως να επανασχεδιαστούν τα εμβόλια της AstraZeneca μέχρι το επόμενο έτος.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν στην έγκριτη αμερικανική εφημερίδα πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να διαπιστωθεί αν είτε μπορούν να τροποποιηθούν τα εμβόλια, αλλά και εάν κάτι τέτοιο θα είχε νόημα από εμπορική άποψη.

Εκπρόσωπος της J&J που επικαλείται η εφημερίδα, δήλωσε ότι η εταιρεία υποστηρίζει «τη συνεχή έρευνα και ανάλυση», καθώς συνεργάζεται «με ιατρικούς εμπειρογνώμονες και τις παγκόσμιες αρχές υγείας». Η AstraZeneca από την πλευρά της ανέφερε ότι «συνεργάζεται ενεργά με τις ρυθμιστικές αρχές και την επιστημονική κοινότητα για να κατανοήσει αυτά τα εξαιρετικά σπάνια περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων και των πληροφοριών για την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση και την κατάλληλη θεραπεία».

Εκτός, τέλος, από τα επιστημονικά εμπόδια, οι τροποποιήσεις ενδέχεται να απαιτούν αλλαγές και στα δικαιώματα ιδιοκτησίας ή στις κανονιστικές εγκρίσεις. Όμως, ο επείγων χαρακτήρας της διάθεσης εμβολίων κατά του κορονοϊού θα μπορούσε να προχωρήσει γρήγορα την επιστημονική έρευνα και τα νομικά ζητήματα, όπως ακριβώς έγινε με την επιτάχυνση της ανάπτυξης των εμβολίων.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *